До четири заплати допълнително ще получават съдиите, които работят в силно натоварени съдилища, а до една – в ниско натоварените, като кои съдилища колко са натоварени, ще се определя от Висшия съдебен съвет (ВСС) всяка година до 31 юли. Това става ясно от проект на правила за определяне на допълнителни трудови възнаграждения (ДТВ) за съдиите по реда на чл. 233, ал. 6, изр. 1 от Закона за съдебната власт. Проектът ще бъде разгледан на утрешното заседание на Съдийската колегия.

Според правилата всяка година до 31 юли ВСС ще решава кои съдилища отговарят на условията за натовареност, за да бъдат дадени допълнителни премии на магистратите. Преценката ще се прави на базата на следните данни от предходната година:

  • средномесечен брой постъпили дела на съдия в съответния орган на съдебна власт, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой приключени с обявени актове дела на съдия в съответния орган на съдебна власт, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой приключени дела с постановен акт по същество (решения по чл.235, ал.5 ГПК, присъди, решения по НАХД и решения по чл.78а НК) на съдия в съответния орган на съдебна власт, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой постъпили първоинстанционни и касационни дела на съдия в административните съдилища, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой приключени с обявени актове първоинстанционни и касационни дела на съдия в административните съдилища, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой първоинстанционни и касационни административни дела с постановен акт по същество на съдия, при действителна натовареност;
  • средномесечен брой приключени дела от съдия във ВКС и ВАС при действителна натовареност съобразно групите дела, включени при случайното разпределение и данните от годишните отчетни доклади на ВКС и ВАС.

При отчитането на данните ще се вземат предвид приключилите дела с обявени актове към датата на решението на ВСС.

Според правилата размерът на ДТВ на съдиите ще се определя според степента на натовареност на съответния съд, определена по чл. 30, ал. 5, т. 12 от ЗСВ с ежегодния анализ и отчет на степента на натовареност на органите на съдебната власт.

Критериите за определяне на степента на натовареност са следните:

  • изключително натоварен – по всички показатели има превишение над общите средни стойности за съответното ниво с 20% или повече;
  • високо натоварен – по всички показатели има превишение над общите средни стойности  за съответното ниво от 10% до 20%;
  • средно натоварен – по всички или по част от показателите е налице превишение до 10 %, както и в случаите, при които показателите са до 10% под средните стойности от общите средни стойности за съответното ниво;
  • ниско натоварен –  всички или част от показателите са под средните стойности за съответното ниво.

Правилата предвиждат още, че при преценката на степента на натовареност ще се съпоставят само съдилищата от съответното ниво – районно, окръжно, административно и апелативно. ВКС и ВАС ще се считат за изключително натоварени.

Всеки председател на съд ще има правото да възрази срещу определената степен на натовареност, а този въпрос ще бъде обсъден от комисията по натовареност. Ако възражението бъде отхвърлено, ще бъде разгледано от Съдийската колегия.

Според правилата ще се изплащат до четири основни заплати за съдиите в изключително натоварените съдилища; до три за магистратите във високо натоварените органи; до две в средно натоварените и до една в ниско натоварените съдилища.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение се определя общо за съответния орган на съдебната власт, като се разпределя по равно между съдиите, пропорционално на реално отработените месеци, но не по-малко от 6 месеца, включително времето на ползване на платен годишен отпуск, като се изключва времето, през което същите са ползвали неплатен отпуск, отпуск по чл.163 КТ, отпуск по чл.164 КТ или отпуск за временна нетрудоспособност над 15 работни дни през оценявания период“, се казва още в правилата.

В тях са предвидени и изключения за това кои магистрати не следва да получават ДТВ. Например, ако съдията е работил под 6 месеца, няма да получи премия. Няма да се изплащат ДТВ и на магистратите с влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление; влязло в сила дисциплинарно наказание за системно неспазване на сроковете и за действия и бездействия, които са довели до неоправдано забавяне на делото; подаване на оставка при висяща дисциплинарка; когато съдията е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер, до приключване на наказателното производство; при висяща дисциплинарка, образувана за забавени дела и неспазване на сроковете по тях в случай, че нарушението е извършено през съответната година – до приключване на производството.

Ако дисциплинарката приключи без налагане на наказание, тогава съдията ще получи ДТВ. Същото важи и в случаите, когато наказанието бъде заличено през календарната година.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ХХХ
ХХХ
17 февруари 2021 11:21
Гост

Всъщност работата, която следваше да се свърши от този ВСС, бе не да се раздават разни пари на разни хора по спорни критерии, а да се уравновеси натоварването. Има си магистратури за закриване и окрупняване и това се знае от години. Не е нужно във всяка паланка – по амнайсет прокуратури и съдилища да има.

Русев
Русев
16 февруари 2021 18:33
Гост

В съдебната система 90 процента от съдиите не заслужават и минимална работна заплата. Мой колега от Административен съд – Пловдив – съдия Йордан Русев идва на работа 3- пъти в седмицата, а през останалото време си стои у тях и получава 4000 лв. заплата. След проверка на инспектората се установи, че въпросният служител има, забележете – 50 процента върнати дела от ВАС, на последно място по качество на работа в съда, а се оказа и повишен от ВСС! Сега ще получи и допълнителни заплати затова, че тълкува закона като дявола евангелието, но има решени много дела, които са отменени и… Покажи целия коментар »

ХХХ
ХХХ
17 февруари 2021 11:18
Гост

Злобна лична саморазправа е твоето. Не познавам този съдия, но за теб научих достатъчно. И как реши, че „90% в системата, трябва да получават минимална заплата, а когато им бъде върнато дело, трябва и да плащат глоба за некадърността си“? Какво значи „върнато дело“? Май не си нито юрист, нито съдия.

Мунчо
Мунчо
16 февруари 2021 8:12
Гост

Браво средна заплата 4000 за нищо правене…….уникално и в Италия 400 прокурора….в бг. 1800

назад във времето
назад във времето
16 февруари 2021 12:58
Гост

Какъв брой дела????Ами тежестта на делата???От къде на къде ще се пренебрегва свършената работа по едно дело, която е свързана и произтича от тежестта на делото???Значи горните съдилища ще си правят бройки от прекратени дела върнати за „администриране“, после пак ще ги образуват и броят два пъти без никаква работа по тях първия път и ще им се отчита натовареност по брой дела, е хубава работа!!! Натовареността се отчете в дебата за реформа, че е паднала драстично в окръжно и апелативно ниво, почти всички са под 70 коефициента , че даже има и такива под 30 и сега те ще… Покажи целия коментар »

наглост
наглост
16 февруари 2021 6:11
Гост

Алоооу, каква е тази наглост с още премии? Малки ли са заплатите-достигащи във ВКС до над 7000 лв(общо заплата плюс добавка за стаж), малки ли са бонусите за неплащане на осигуровки, пари за дрехи по 2600 лв-безотчетни и необлагаеми, пари -до 20 заплати при напускане, пари за ЧНГ, 2 процента гарпантирана добавка на година, а сега и още? Малък ли е бонусът,че съдиите не носят и лична отговорност-отговаря държавата. То не се носи и наказателна отговорност(пример-съдия-бивш шеф на съд, отправил сериозни и тежки заплахи към деловодителка беше оправдан, тази промоция с оправдавката, нямаше да се случи, ако не беше съдия,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 9:08
Гост

Не следва да се дават допълнителни заплати, дори и за най- натоварените съдилищал Възнагражденията в системата са високи. Трябва да се преразпредели работата по равно, а не да се увеличават заплатите. ВСС не са годни да менажират системата и това се доказа напълно. Неграмотните съдии са онези, които ще получат бонусите, понеже те и така са назначни с повече права от другите /теи са от специалните хора/.

Служител
Служител
16 февруари 2021 2:13
Гост

А служителите в натоварените съдилища какво – едно нищо отново! Те не обработват делата, които има съдията, те не влизат в зала със същия брой дела като съдията – не! Не стига, че въведоха ЕИСС, която е в пъти по-сложна и бавна и отнема тройно повече време да обработиш едно дело, а като имаш и 15 за деня, се налага да останеш и след работно време, за да свършиш работа, но нас за хора не ни броят, забравих! Еми аз повече след работно време няма да остана, когато мога тогава ще ги обработвам делата на съдиите, а ако искат по… Покажи целия коментар »

Друг служител
Друг служител
16 февруари 2021 21:42
Гост

Напуснете, станете хигиенистка. Там натовареността няма да се променя. Не се оплаквайте по форумите.

123
123
15 февруари 2021 21:34
Гост

Много лош модел. Подтиква към решаване на делата на всяка цена. Това не е добри, защото подсъзнателно стимулира съдиите да решават делата по-бързо и да отказват да събират доказателства. А именно сложните дела, поне наказателните, са изработени зле в досъдебното, с незначителни изключения, което налага мащабно разследване в съдебната фаза. А това означава забавяне. Но ако съдията ще мисли за това час по-скоро да го претупа заради хубавата статистика, добре ли ще е за правосъдието. Да бяха се допитали до холандците, които се главоблъскаха с това преди време

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 20:49
Гост

кинти, кинти…..

Мирела
Мирела
15 февруари 2021 19:48
Гост

Защо се говори за натовареност на съдилища, а не на съдии? Има съдилища, в които съдиите от дадено отделение са 2 или 3 пъти по-натоварени от колегите си в друго (основно наказателно отделение). При това уравнение обаче, предлагано сега, съдиите, които имат натовареност, съответстваща на по-натоварен съд, ще получат по-ниска премия, за разлика от тези в по-натоварения съд. Разделението трябва да е съобразно индивидуалното натоварване на всеки съдия, а не на съответния съд.

Сава
Сава
17 февруари 2021 11:26
Гост

Коректна забележка. В съдилищата още системата разпределя по брой дела и се оказва, че в един и същи съд има съдии с реално много различно натоварване, което се установява само когато се отвори другата програма, за отчитане на реалната натовареност според вида на делата, което е доста по-близо до истината. С това разпределение – на калпак, се натвори и продължава да се твори едно голямо нищо и да се поддържа една лъжа – за справедливо разпределение. А иначе ВСС трябваше друга реформа да проведе – да уравни, доколкото е възможно натовареността, а не да се чуди на кого какво да… Покажи целия коментар »

Разбирач
Разбирач
15 февруари 2021 19:33
Гост

Пак ВКС и ВАС са облагодетелствани. По презумпция изключително натоварени. Другия път нека пак колегите избират за членове на ВСС върховни съдии. Нищо не се случва за районно и окръжно ниво, ако се сравнят заплатите при предишния ВСС ще се види, че ножицата още повече се е разтворила.

недоразбрал
недоразбрал
15 февруари 2021 19:03
Гост

Този бонус допълнителен ли е към бонусът за ЧНГ, или се вклчва в него?

ала бала
ала бала
15 февруари 2021 14:37
Гост

ей, господа Съдии – какво дремете – заведете един срещу ВСС за дискриминация по смисъла на националния закон и чл.14 ЕКПЧ – кое им е натовареното на Спецсъда повече отколкото на всеки друг?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
15 февруари 2021 14:36
Гост

Нормален човек изписва максимум до 20 страници текст на ден, плътно синтезиран юридически текст, па – макар и да е заповеден – пак си има строгост, нормативът е сбъркано – възможно е да се напишат и 30 страници на ден – но отново варират – понеделник имаш сили, но едва ли петък ще се справиш по същият начин, чета плявата на младите адвокати и – честно – поне в съдийският стил не искам да виждам глупости, просто е дразнещо, а това дали на някой му харесва или не – каквото и да е – да си си решил въпросът с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 14:17
Гост

Каквооооо?

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:39
Гост

Хубаво е, че са предвидили възможността за системното неспазване на сроковете и за действия и бездействия.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:40
Гост

Да, има такива колеги, които системно закъсняват с актовете си.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:37
Гост

Не ми харесва, че преценката се оставя в ръцете на председателя. Така се създават условия за субективно отношение.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:35
Гост

Е, няма ли да им станат много бонусите?

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:35
Гост

Явно имат излишни пари.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:32
Гост

Браво! Много добре са определили критериите.

Адвокат
Адвокат
15 февруари 2021 12:28
Гост

Дали пък не прекалявате – ежегодните увеличения, ДТВ…

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:27
Гост

Похвално! така ще имат стимул. А не да бавят делата си с месеци, дори години.

Симеон
Симеон
15 февруари 2021 12:29
Гост

Зависи от причината. В СРС така и не се реши проблемът с натовареността.

питанка
питанка
15 февруари 2021 12:24
Гост

Имам въпрос – ако магистрат не бъде наказан, това означава ли, че освен допълнителните трудови възнаграждения за съответната година, ще му бъдат изплатени и тези, с които е бил ощетен преди това заради висящо дисциплинарно производство?

друг въпрос
друг въпрос
15 февруари 2021 12:27
Гост

Да допълня – какво става, ако дисциплинарното производство бъде прекратено по давност?

SIxtoR.
SIxtoR.
15 февруари 2021 12:21
Гост

Браво, така се възпитава администрация, но не е магистрати. Значи, колкото по-бързо пишеш и решават, толкова по-добре. Следователно, зареждаш заготовките и попълваш имената. Качеството…да се оправят следващите.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:21
Гост

Аз продължавам да недоумявам на това законодателно решение – в спеца да взимат повече, а натоварените – по-малко. За да отстранят тази несправедливост, според мен и за натоварените трябва да залегнат в правилата до 6 заплати. Иначе за мен няма логика

123
123
15 февруари 2021 12:22
Гост

Mоже тях да не ги третират точно като съд.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:31
Гост

Да, те и без това там си почиват през повечето време.

123456
123456
15 февруари 2021 12:22
Гост

Логично е да плащат повече на специализираните съд и прокуратура, защото това са съдът и прокуратурата на властта, нали. Подкупват ги по този начин

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:31
Гост

Кое му е логичното? Да не са се претоварили с работа.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2021 12:30
Гост

Спецовете са лансирани в повечето случаи. Всички знаем под чие крило са. А иначе за мен са напълно излишни.