Магистратите в специализираните съдилища и прокуратури няма да вземат по четири заплати в края на годината.

Те ще вземат до три заплати като допълнително материално стимулиране заради чл. 233, ал. 6 от Закона за съдебната власт, а коледни премии от по една заплата няма да им бъдат определяни. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в отговор на въпроси на журналисти.

Според чл. 233, ал. 6 от ЗСВ: „Въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател. Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативна специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение в размер, определен по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно“.

За да се изпълни разпоредбата в частта за спецправосъдието, на два пъти тази година правителството отпускаше допълнително целево финансиране. Така накрая се оказа, че спецсъдиите и спецпрокурорите ще получат ДМС до три заплати.

Същевременно преди около две седмици ВСС реши да раздаде до една заплата плюс пари за ранг на всички магистрати и служители като коледни премии.

Тогава възникна въпросът дали специализираните магистрати няма да получат допълнителна – четвърта заплата. Днес Магдалинчев отрече това да е така и заяви, че на тях им се полагат до три заплати.

Междувременно ВСС най-сетне разреши наболял жилищен проблем на член на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК). Става дума за съдията от Варна Женя Димитрова.

През октомври изтече договорът ѝ за наем (тя беше на свободен наем, като сумата се покриваше от съдебния бюджет) и беше поискала удължаването му, докато изтече вторият ѝ едногодишен мандат като член на КАК. Но първо Комисията за управлението на собствеността, а после и Пленумът на ВСС отказаха да сторят това. Към онзи момент не беше осигурено и ведомствено жилище.

Затова съдия Димитрова беше готова да напусне комисията. Днес обаче Пленумът на ВСС реши да ѝ даде ведомствен апартамент, който се намира в кв. „Манастирски ливади“.

Наред с това ВСС реши да извърши и одит на централизираната система за случайно разпределение на делата. Тази тема се обсъжда от лятото, когато ВСС възложи на главния секретар на съвета да изготви доклад за въвеждането и експлоатацията на системата за случайно разпределение на делата. Освен това беше решено да се извърши и одит за надеждността на системата.

Първата обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши одита, беше прекратена поради липса на участници. Във втората се появи един и миналия четвъртък ВСС реши да възложи на представляващия да сключи договор за 20 000 лева с въпросната компания. Днес съветът гласува вече и съдържанието на договора.

Имаше спор по предложението на Атанаска Дишева в него изрично да се запише, че при разминаване между предложението на изпълнителя и техническото задание на възложителя, одитът трябва да обхване заданието. Заради тази нейна идея, тя беше упрекната от Даниела Марчева, че бави одита. Огнян Дамянов сподели усещането си, че явно някой не иска той да бъде извършен. В крайна сметка договорът беше приет във вида, в който беше внесен, без редакцията, предложена от Дишева.

Днес ВСС подкрепи проекта за допълнение на наредбата за образците на заповедите за изпълнение, който беше изготвен от Министерството на правосъдието, след като Върховният административен съд отмени две разпоредби действащата наредба заради драстични нарушения на Закона за нормативните актове при приемането им.

Председателят на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова предложи съветът да изрази положително становище, като в него е дадена и идея за редакция – да се предвиди възможност заявлението за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК да може да бъде подадено и по електронен път. Предложението е свързано с европроект, който ВСС изпълнява – за развитие и централизиране на порталите и внедряване на нова електронна услуга за издаване на заповед за изпълнение. ВСС го подкрепи единодушно.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
наглост
наглост
13 декември 2019 18:54
Гост

Текущата заплата плюс още три-това са почти 20 000 заплата за декември. Алоооооооууууууу, това е изумителнса съдебна наглост. Че това е повече и от на запад. В Португалия съдия получава около 2500 евро, обожени с 40 процентен данък.

Срамота
Срамота
18 декември 2019 16:01
Гост

Заслужили са всеки лев. Всяка стотинка. Това не са случайни хора, ей!

анонимен
анонимен
12 декември 2019 14:25
Гост

На тези и една им е много. Но безмълвното изпълнение на поръчките щедро се възнаграждава

анонимен
анонимен
12 декември 2019 14:26
Гост

А другите, например в СРС, се поболяват от работа, но за тях няма, нали. Калтаци бееее

Поправка
Поправка
18 декември 2019 16:02
Гост

Калтаци, не, а калинки!

Вергиния
Вергиния
12 декември 2019 13:58
Гост

Дишева като Матросов на амбразурата да не се проверява системата за случайно разпределение на делата- всеки път по този въпрос тя изпада в амок и се започва да се търси под вола теле, за да не се случи нищо. Явно има силен интерес да не се разбере, че хората на Христо Иванов, които правиха тази система, я контролират. Как иначе да си обясним, че делото на Полфриймън се падна точно на състава на Калпакчиев и Весислава Иванова? И не само този пример. Стотици са.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 14:15
Гост

Ох, пак ли Полфриймън, БХК, Христо Иванов, Сорос.. Тролове, други опорки нямате ли си?

Ма ти прочете ли статията, бе?
Ма ти прочете ли статията, бе?
13 декември 2019 0:15
Гост

Дишева, поне според статията, е искала одитът да обхваща не само предложеното от изпълнителя, но и необхванати от него части от заданието на самия ВСС. Къде тук виждаш нежелание за проверка, бе тролчо?

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 13:24
Гост

По принцип съм „за“ предложението на Атанаска Дишева, тъй като предложението на изпълнителя може да не съответства с техническото задание на ВСС.

Кирил
Кирил
12 декември 2019 13:26
Гост

Така е. Обаче няма много желаещи да извършат този одит, а е крайно време да се направи. И с право, дори ми се вижда, че им плащат малко за такава работа. Но в България все още трудът не се цени.

Да хвърлим едни пари на вятъра
Да хвърлим едни пари на вятъра
13 декември 2019 0:17
Гост

Да направим одит, само за да се отчетем, така ли? И да се плати на някого, независимо колко полезна ще е свършената работа. Отделно, не мисля, че 20 000 лв. са малко…

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 13:21
Гост

Най накрая да решат жилищният проблем на съдия Димитрова. Явно по Коледа наистина ставаме по-добри. 🙂

Симо
Симо
12 декември 2019 13:21
Гост

Къде ще ходят? И без това няма много мераклии за КАК.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 13:10
Гост

И това им е много. Въобще как си въобразиха, че могат да получат и четири заплати.

Филип
Филип
12 декември 2019 13:12
Гост

Аз не виждам защо тези магистрати да са богопомазани. В СРС колегите не смогват с делата. Като става въпрос за натовареност, да им дадат и на тях такива бонуси.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2019 16:44
Гост

Защото закона казва така. А закона прави тази разлика заради вида на делата. В срс 70 процента от делата са за 343б,325 или за разбитата маза на дядо Петър

Кривошиев
Кривошиев
12 декември 2019 22:34
Гост

Дядо ти Петър не е втора ръка човек…