На 9 юли американският президент Доналд Тръмп ще съобщи името на своя кандидат за деветото място във Върховния съд като е възможно той да номинира и жена.

„Сведох кандидатите до петима, като сред тях има две жени“, каза Тръмп пред журналистите, които го придружават на борда на президентския самолет на път за Ню Джърси, съобщиха световните агенции.

Американският президент уточни, че ще разговаря с един или двама от кандидатите този уикенд като няма да ги пита за позицията им за правото на аборт.

Според някои медии служителите в Белия дом са се насочили основно към петима съдии от федералния апелативен съд – това са съдиите Брет Каванау, Ейми Барет, Томас Хардиман, Реймънд Кетлидж и Амул Тапар.

Твърди се още, че решението на Тръмп да обяви номинацията на 9 юли е оптимистично, тъй като ФБР все още извършва проверка на миналото на кандидатите.

Преди три дни един от деветимата съдии във Върховния съд, 82-годишният Антъни Кенеди, обяви, че след 30 години служба в най-висшата съдебна инстанция смята да се оттегли. Това дава възможност на Тръмп да назначи на негово място човек, който да засили още повече консервативния уклон на съда.

82-годишният Кенеди бе номиниран за върховен съдия от президента републиканец Роналд Рейгън през 1988 г. Макар да бе традиционен консерватор, той нерядко подкрепяше либерални каузи и и изигра централна роля в утвърждаването на правата на гей хората и на правото на аборт. Оставката му влиза в сила на 31 юли.

Кенеди лично посети президента Доналд Тръмп в Белия дом, за да го уведоми за намерението си. След като горещо му благодари за неговата служба в името на страната, президентът каза, че процесът за утвърждаването на негов приемник трябва да започне „незабавно“.

Процедурата стартира с обсъждането на номинирания от президента съдия в юридическата комисия на Сената. Ако препоръката е положителна, тя се утвърждава с абсолютно мнозинство от пълния състав на Сената.

Върховните съдии се избират пожизнено, освен ако те самите не пожелаят да се оттеглят.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 юни 2018 12:37
Гост

Прави впечатление начинът на подбор и участието на ФБР. Ако тук се извършваха такива проверки, ситуацията по върховете щеше да е различна.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2018 23:21
Гост

За това върховните съдии се избират пожизнено.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2018 12:31
Гост

Ще си избере човек, който споделя възгледите му, ако пък остане недоволен от някое негово гласуване ще има туит, тиут, туит…