Ако правителството изготви списък с доверени кантори, това ще нанесе сериозен удар върху свободата и независимостта на адвокатурата, тъй като поставя под съмнение ролята ѝ на естествена опозиция на всяка една власт. Това се казва в декларация (виж тук) на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) по повод решението на Министерския съвет (МС) да създаде комисия, която да извърши подбор на кантори, които да предоставят правни съвети на органи на изпълнителната власт.

Както „Лекс“ съобщи, решението на правителството предвижда да се създаде комисия за подбор от представители на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта и съобщенията. А списъкът на подбраните да се предостави на министъра на финансите за възлагане на съответните правни услуги.

По информация на „Лекс“, по време на събранието на адвокатите са били изразени съмнения, че правителството е взело такова решение. „Лекс“ предоставя на читателите си акта на МС (виж тук), който е публикуван в правителствената информационна система. Решението е № 96 от 25 февруари 2022 г. и всеки може да направи справка в системата за правни актове на правителството.

Адвокатите заявяват в декларацията си, че са притеснени от обявената информация за взетото решение на правителството. Според тях, макар да е добра тенденция държавата да използва потенциала на адвокатурата в работата на законодателната и изпълнителната власт, той би бил ограничен, ако се извършва подбор на кантори.

„От най-високата трибуна на българската адвокатура си струва да припомним фундаменталния принцип на адвокатската професия – че свободната и независима адвокатура е същностна гаранция за опазване законността и правата на човека, особено когато те са противопоставени на силата на държавната власт или на отделни части от обществото“, се казва в декларацията.

„С решението си правителството цели да преодолее липсата на открита и прозрачна процедура при избора на правни консултанти по случаи от обществена значимост“, обясни за „Лекс“ началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова. А от правителството излязоха със специални разяснения (виж по долу).

Според адвокатите подобен списък ще постави и други въпроси: дали подборът не нарушава правилата на Закона за защита на конкуренцията и Закона за обществените поръчки, от обхвата на който са изключени само част от правните услуги.

„Самият факт, че такъв списък може да се съставя предварително и без оглед на конкретните правни услуги, за които ще се предприема ангажирането на адвокати от държавните органи, ограничава възможността на останалите адвокати и адвокатски кантори, които не фигурират в списъка, да предложат правни услуги с не по-ниско качество и при по-добри конкурентни условия. И това поражда въпрос дали предварителното подбиране на адвокатски кантори, до които да бъде ограничен изборът за бъдещо консултиране на държавата, не представлява недопустима държавна помощ, поставяща в зависимост цялата адвокатура?“, заявява адвокатурата.

Декларацията завършва с призив към правителството да потърси друг подходящ способ за ангажиране на потенциала на адвокатурата в защита на държавния интерес, с открита и прозрачна процедура. „Защото подобен подход поставя в опасност свободата и независимостта на адвокатурата, а с това и върховенството на правото“, посочват адвокатите.

Правителството: Цели се подобряване на обективността на подбора за всеки отделен казус от обществена значимост

След декларацията на ОСАС от правителството дадоха следните разяснения, които публикуваме без редакторска намеса: „Във връзка с публикациите по повод на приетото на 24 февруари 2022 г. решение на Министерския съвет за създаване на комисия за подбор на адвокатски кантори, които да предоставят правни съвети във връзка с установени злоупотреби и случаи на неправомерно разходване на публични средствa с голяма обществена значимост, бихме желали да уточним следното:

·         Правните услуги, свързани с процесуално представителство и относимите правни съвети, са изключени от приложното поле на Закона за обществените поръчки (чл. 13, ал. 1, т. 7 от ЗОП)
·         Подборът на правни кантори и адвокати от страна на държавните институции през последните години е извършван в почти всички случаи в рамките на отделните администрации, без условия на конкурентност и при нулева прозрачност, като често са правни услуги са предоставяни от едни и същи консултанти;
·         С приетото решение на Министерския съвет чрез създаването междуведомствена комисия се цели осигуряване на по-голям контрол между институциите и подобряване на обективността на подбора за всеки отделен казус от обществена значимост;
·         В този контекст е и заложеният в правителственото решение контрол от Главния инспекторат на Министерския съвет върху дейността на комисията.
·         Важно е да се уточни, че така създадената комисия ще извършва самостоятелен подбор за всеки отделен казус поотделно и когато възникне необходимост. Обратно на изразените притеснения в общественото пространство, правителството няма да състави предварителен списък, по който да се възлагат всички бъдещи задания“.

Добра съдебна реформа се прави само с участие на адвокатите

На днешното събрание на адвокатите председателят на Съюза на юристите в България (СЮБ) Владислав Славов призова законодателната власт да включи адвокатурата в продължаването на съдебната реформа.

„Съдебна реформа е най-добре да се прави с тези, които се реформират. С участие и на  адвокатурата, задължително, и на неправителствения сектор. Бих пожелал изпълнителната и законодателната власт, продължавайки реформата, да не ги изключват“, заяви председателят на СЮБ, като напомни, че съдебната реформа продължава повече от 30 години.

„Останахме единствената държава в ЕС без консолидирано законодателство. Каква наказателна политика има тази държава, при положение че не можем да приложим принципа „ignorantia legis neminem excusat“ (незнанието на закона никого не извинява), защото нямаме консолидирано законодателство, зад което стои държавата, което е достъпно и безплатно за всеки гражданин? За изпълнителната и за законодателната власт съществува задължение за поддържане на такова законодателство“, каза още Славов.

Той се спря и на проблема с юридическото образование, като припомни писмото, което СЮБ изпрати тази седмица до министрите на правосъдието и на образованието Надежда Йорданова и акад. Николай Денков.

„Нещата там определено са трагични. Съдебната реформа започва от висшето образование. Без качествени юристи няма добро образование“, заключи Славов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова се обърна с благодарност към адвокатите за подкрепата им към съда.

„Върховенството на закона, правова държава, високи правозащитни стандарти не са кухи фрази и абстрактни понятия, те са достижими цели, за които обаче трябва да се борим. Без съмнение, в тази битка вие сте на предна линия. С всяко едно участие по дела, с всяка писмена защита, представена пред съда, с всяко искане или становище по тълкувателни дела на ВКС, по конституционни дела, по предложения за законодателни изменения, всъщност вашето становище става двигател за развитието на правото и провокира подобряването на дейността и на останалите институции“, каза съдия Захарова.

Сред останалите гости бяха зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев, зам.-омбудсманът Елена Чернев, директорът на НИП Миглена Тачева и  зам.-деканът на ЮФ на СУ „Климент Охридски“ доц. д-р Камелия Цолова.

На общото събрание бяха представени отчетите на висшите органи на адвокатурата – този на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), на Висшия контролен съвет, на Висшия дисциплинарен съд, както и финансовия отчет на ВАдвС.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
01 март 2022 13:25
Гост

Това значи ли, че Ленчето навремето е получила тлъстия си договор с Министерството на Икономиката при липса на прозрачна процедура ? Щото нали това са мотивите за подбора?

стана тя
стана тя
01 март 2022 11:10
Гост

Надявам се всички адвокати в парламента и в МС да декларират връзките си с бившите си и настоящи кантори, които ще се втурнат за парче и от държавната баница. Ясно е че се прави, за да го спечелят някои, ама поне да покажат желание за благоприличие. Като с военният министър, който е добре си тръгва за един гаф, защото така се прави в цивилизования свят. Нищо, че премиерът всеки ден прави гафове, но си стои.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2022 12:46
Гост

БЕ ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ДАВАТЕ ЗА ДА СТЕ В СПИСЪКА!!! АВАНСОВО!! ПОСЛЕ – ПАК, НО ОТ ДАДЕНОТО ОТ НАС

Простотата на Лена нанася доста поразии
Простотата на Лена нанася доста поразии
28 февруари 2022 10:58
Гост

Ами просто Лена !!!! то качеството на Лена се вижда какво от както Просто Киро е на екрана . Започна се с нападки към Търговския регистър и СГС относно впиванията на борда на ББР и изговорените един куп безкритично подминати хули и нападки от Киро под диктовката на Лена. в последствие всички видяха бесрамниятя и поименен договор със същото ББР точно за юридическото светило Лена , тя продължи да блести и с гугъл-а та чак до тук като премина и през наказтелното право и реформа -ПРОСТ….. ЛЕНА ,, ама много прост… ааааа

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
28 февруари 2022 10:08
Гост

Адвокати и опозиция. Оксиморон. Та нали във властта са само адвокати, а не съдии и прокурори. Сега властта е адвокат,милиционер, а и един-двама комсомолци и пионерчета. Комунистите/БСП/ родината изграждат, комсомолците/ДСБ и ИТН/ след тях вървят, пионери/ПП/,пионери ……. Промяна???? Да ми прости Васил Левски.

larrybrenda665
larrybrenda665
28 февруари 2022 9:33
Гост

Visit TGI Fridays Happy Hour nights, when each day is like a Friday. The lively and fun atmosphere will keep you moving and help get your evening starting off in the right way. https://happy-hours-menu.info/tgi-fridays-happy-hour/

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 22:16
Гост

Когато дойдоха за спецсъда-мълчахте. Когато дойдоха за съдиите по вписванията-мълчахте. Когато не ви гласуваха нормативно признатите разходи-мълчахте. Сега са на вашата врата. Канторите на тия от ВАдС ще кешират, редовите адвокати ще гласуват. Продължаваме промяната:(

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 18:33
Гост

Всичко близко до ДБ ще бъде в този списък, не са по-различни от старите управлващи, ще си сложим нашите хора, там НПО-та, МПО-та ще бъдат там. Просто ДБ искат да овладеят всичко, свързано с власт.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 16:14
Гост

https://www.euronews.com/2022/02/27/live-russia-targets-ukrainian-fuel-facilities-in-new-attacks

Ukraine war: Putin puts nuclear arsenal ‘on special duty’

„In a meeting with Defense Minister Sergei Shoigu and armed forces chief Valery Gerasimov, Putin ordered the Kremlin’s nuclear deterrence – but also other ballistic missiles – „on a special regime of duty,“ he said.“

До делегат
До делегат
27 февруари 2022 16:03
Гост

Лулчева не само скочи, колега, тя направо излъга, че няма такова решение на МС.
Все пак не можа да подведе събранието и декларацията се гласува.
Сервилничене и ретроградност. Връщаме се в мрачните времена на управлението на адвокатурата на Доковска.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 15:28
Гост

В списъка, ще бъдат включени предимно кантори с адвокати стоящи в основата на закриването на Спецовете и дейно оплюващи прокуратурата. Адвокати на АД „ДА България“, АД „ССБ“ и някоя друга кантора за цвят,но на последните, ще бъдат давани безспреспективни защити и с ниско заплащане.

Advokat VG
Advokat VG
27 февруари 2022 15:19
Гост

Прозрачност не се прави със списъци, а с ясни нормативни правила -по какви критерии се определят адвокатите на държавата. Разпоредба в ГПК, че за реда за определяне на адвокати се приема акт на съответния министър, но понеже станаха много- на правосъдието, на регионалното по исковете за собственост, на земеделието по земеделските земи, е добре да е акт на МС. Има критерии кои адвокати да осъществяват правна помощ по Закона за правната помощ (защото парите са от бюджета) и то с изключително ниски хонорари, няма да има нормативен ред за дела и то с голям интерес, защото се предполага, че по-несложните… Покажи целия коментар »

Бунтар
Бунтар
27 февруари 2022 15:03
Гост

Думи на Ванга!
„България е душата, Русия – тялото. Те заедно ще спасят света.”
„България е майката, Русия – бащата на цялото славянство. Двата народа са свързани от векове и имат обща мисия на Земята.”
„Не затваряйте вратата към Русия, тя е вход и изход за България.”
„Откъде може да дойде помощта? Уважавайте Русия и не се доверявайте на американците – нищо добро не може да се очаква от тях. Помощ може да дойде само от Русия. Тя е наша майка. Тя ни е помагала и пак ще ни помага.”

Делегат
Делегат
27 февруари 2022 12:06
Гост

На събранието стана ясно кой е в списъка и кой се слага на властта. Първа скочи срещу декларацията Лулчева, след това хора от нейния офис, след това от Пловдив, приближените на Демерджиев, който се точи за власт, а офиса му чака да получи част от разпределението. Ясни са и канторите и съветниците на властта и пътя на парите.

Един адвокат
Един адвокат
27 февруари 2022 10:32
Гост

Ние се знаем кои сме бай добрите кантори,и със сигурност сме вътре в списъка.Осраналия лош матрял от набедени пишман адвокати отивате на социалните помощи от бюрото за правна помощ.За хляб и кисело мляко ще ви стигат помощите.И още нещо,никой не ви държи насила да сте адвокати.Търсят се сега работници за строителство,за селско стопанство и за други отрасли.Срамен труд няма,отивайте и работете.

Лена Минчев
Лена Минчев
27 февруари 2022 10:55
Гост

Точно така!

Някои са се родили със златната боба и цял живот са най-умни, най-красиви, най-талантливи, можещи, знаещи, помазани.

Успех!

Васил
Васил
27 февруари 2022 15:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
карта
карта
27 февруари 2022 9:56
Гост

https://liveuamap.com/

Интерактивна карта на войната. Показани са териториите завоювани от агресора, и местата, където все още се водят сражения.

Re:
Re:
27 февруари 2022 10:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 9:07
Гост

Отворих публикуваното тук решение. Пише списък. Повече няма да кажа. От всичко, което виждам до тук, тези хора искат да свършат работа, но не знаят как, а около тях явно са се закрепили няколко лобисти. Може би наистина има нужда от комисия от всякакви министерства, за да не слушат само едни адвокати, които знаят единствено личния си интерес. Защото за момента изглежда, че такива лобисти са ги накачулили.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 10:12
Гост

Аз да питам кантората която е свързана с Лекс на кое място в списъка ще се нареди!?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 февруари 2022 10:57
Гост

Ще ти изтрият коментара за такъв въпрос.

Re:
Re:
27 февруари 2022 13:07
Гост

Те отдавна трият.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2022 9:00
Гост

Тук някой много се възпалил за тези 7000 евро, ми ето жената е видяла, че така не е ОК и иска да промени нещата. Стига една и съща опорка от ПИК.

Нали ще сме прозрачни
Нали ще сме прозрачни
27 февруари 2022 0:05
Гост

Моля лекс като сериозна медия да попита Лена или да направи журналистичско разследване – по какви критерии, в какъв конкурс, по какви обективни и прозрачни процедури, госпожица Лена „спечeли“ договор за 7000 евро от държавна банка, подписан около смяната на две ръководства на тази банка, платен с нашите пари? Каква работа и за какъв период свърши по този договор? Какви, колко, на кого и за какво правни съвети даде?

2 стотинки
2 стотинки
27 февруари 2022 14:41
Гост

Лена е била от правилния „доверен списък“, а че за 2 стотинки работа не е свършила – няма нужда от разследване, то си е ясно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 февруари 2022 1:57
Гост

Тя краси нашето ежедневие от екрана. И 7000 евро са и малко за светлината,с която озарява нашите сърца и умове всеки ден.

Срамът ще е за вас
Срамът ще е за вас
26 февруари 2022 23:58
Гост

Колкото и да триете коментари в угода на настоящата власт – помнете, и тези няма да са вечни. И когато си отидат, за вас ще остане срамът, че сте ги прикривали в очевидните им корупционни „промени“.

Главна синекурна длъжност в МС
Главна синекурна длъжност в МС
26 февруари 2022 23:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 февруари 2022 9:03
Гост

Тя си е била подготвена. Сив кардинал . Докато всички се прехласват как мята коси,а други се хилят, че е секретарка, тя си окопава своите хора по кантори. Лорер каза, че има дифузна корупция. Е сега ще е канализирана и законово регламентирана. Това е управление тип Бойко -формално спазватправилата, но всичко е ясно кой ще получи парче от баницата . Изсветляване има , но резултатите са пак същите, че и по-зле. Влязат лимпари в една адвокатска кантора, които са като черни дупки. Иди разбери ма кого се отчисляват, следа като им е платено. Казусът Хемус ще ни се види цвете… Покажи целия коментар »

7000 евро пари на данъкоплатците
7000 евро пари на данъкоплатците
26 февруари 2022 23:50
Гост

Лекс, ставате смешни! Всяко мнение, разкриващо безпардонния лобизъм на Лена Бориславова, лично облагодетелствала се с договор за „правни услуги“ от държавна банка, се опитвате да го цензурирате. А иначе сте първи да развявате решения на СЕС за свобода на словото и права на гражданите!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 февруари 2022 11:00
Гост

Все повече се замислям да си направя някоя страница във фб, щото тука като зашепнат парите, справедливостта отива в канала.

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
26 февруари 2022 22:55
Гост

Ха ха ха. Ленчето ще въвежда критерии за „доверени кантори“. Малеееее, смях в залата. Първо общини отличници с нулева корупция, а сега това. Демек големите кантори пак ще папкат от държавната софра. Алоооу, подобрете качеството на работа и професионалното обучение на юрисконсулите. Пращайте ги на стажове, семинари, курсове и командировки в други административни структури, за да обогатят знанията си. Ще Ви излезе по-евтино и ще има по-добър резултат. Ако се представят добре, им давайте бонуси. Интегрирайте ги максимално в администрацията и като свързващо звено със съда. Развитието на собствения персонал трябва да е приоритет. Всичко останало създава предпоставки за корупция.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 февруари 2022 8:47
Гост

Един юрисконсулт, който е служител в администрацията, има много по- голям интерес да печели дела и да се представя добре, защото от това му зависи мястото. Отговорността и контролът върху работата му са много по-сериозни, защото вече има създадени нормативни механизми за оценяване и израстване в йерархията. Която и кантора да се избере, тя ще бъде един паразит върху администрацията и никой за нищо няма да й търси сметка, що е загубила. Уместно е да се вземат като въшни изпълнители адвокати нс свободна практика -поне те ще стоят с името си, когато вършат нещо и ще се стремят да печелят… Покажи целия коментар »

Активно мероприятие
Активно мероприятие
26 февруари 2022 22:49
Гост

Старите ченгета и каки в Адвокатурата отново врътнаха ОСАС, а Ленчето просто им подаде топката.

КЪДЕ ВИ Е ПРОЕКТА ЗА ЗАКОН, КОЙТО ТРИ ПОРЕДНИ ОСАС ВИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА ИМ ПРЕДСТАВИТЕ?

рs. Само не ми излизайте с номера, че от август сте нямали време.

7000 евро пари на данъкоплатците
7000 евро пари на данъкоплатците
26 февруари 2022 21:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Re:
Re:
26 февруари 2022 21:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Юрисконсулт
Юрисконсулт
26 февруари 2022 21:10
Гост

Адвокатите са правнонеграмотни…особено по наказателно право! Питайте ги да ви дадат пример за „съизвършителство в участие в съучастие“ и ще запецнат…

Всяка власт развращава
Всяка власт развращава
26 февруари 2022 21:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Каква е позицията на ОСАС за агресията над Украйна
Каква е позицията на ОСАС за агресията над Украйна
26 февруари 2022 19:44
Гост

А общото събрание на адвокатурата гласува ли позиция, осъждаща варварското нападение от азиатската деспотия над мирна Украйна ? Ако има такава декларация-може ли текста, а ако няма-ще е многозначително и дори позорно . Каква помощ предложи българската адвокатура на украинските адвокати и на всеки, на когото могат да помогнат-например чр ез морална подкрепа-вклч и чрез декларация на подкрепа(не е малко и това да е само), финансова и каквато и да е помощ, приемане на бежанци(и настаняване на семейства-например в почивната станция-без значение състоянието й), правна помощ пред международни институции, протестна декларация пред посолството на агресора, декларация на съчувствие към Украинското… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
26 февруари 2022 21:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Тулупов
Тулупов
26 февруари 2022 21:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Да се проведе атестационен изпит за началниците
Да се проведе атестационен изпит за началниците
26 февруари 2022 17:48
Гост

Предлагам да се проведе изпит, с цел атестация на знанията, ито по цялото необятно право(както е изпита за младши адвокати-те трябва да са всезнаещи) за всички началници в адвокатурата(а началници в адвокатурата-много, повече началници имат и от прокуратурата дори). С цел обективност изпитващи да са лица ,извън адвокатурата-действащи съдии, преподаватели, юрисконсулти, нотариуси, съдебни изпълниители. Изпитът да се излъчва по интернет, с цел младите юристи да бъдат изумени от знанията на началниците. Всички ще имат шестици, защото са знаещи, значи проблем в изпита няма . Този изпит ще бъде пример как лице трябва да се подготви-по цялото право. Защото преди да… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
26 февруари 2022 18:00
Гост

Първо обаче на съдиите, прокурорите и следователите!

Законодателю, уреди в закона атестационен изпит!
Законодателю, уреди в закона атестационен изпит!
26 февруари 2022 20:06
Гост

Законодателю, атестационен изпит за началници в адвокатурата е въпрос на едно изречение в закона за адвокатурата. Очевидно е,че самата адвокатурата никога няма доброволно да го направи-да бъдат изпитани лица, за които не е записано в закона подобно изискване. Правната сигурност налага този атестационен изпит, като комисията ,която ще изпитва да е от юристи извън адвокатурата. Който е знаещ, а всички началници са знаещи няма да има проблем с изпита. Такъв хипотетичен изпит би имал за резултат-всички изпитани да докажат перфектни знания, и шестици ще имат всички, защото са с висота на знанията, за която и немските пандектисти биха завидели. Така,че… Покажи целия коментар »

ОС да гласува Адвокатурата да се саморазпусне
ОС да гласува Адвокатурата да се саморазпусне
26 февруари 2022 17:40
Гост

Предлагам на Общото събрание на адвокатите да се гласува решение за саморазпускане на тази съсловна монополна нереформирана организация като излишна, ненужна, организирана по съветски образец на власт-чето има две йерархични нива на начаници, такова чудо дори в прокуратурата няма, йерарахия ,страх от началниците, непрозрачност на решенията, липса на съдебен контрол при решенията(например незаконната встъпителна вноска към САК не подлежи на оспорване пред съд, а ВАдвС не се е произнесъл-доколкото знам, или ако вие знаете за произнасяне-дайте линк). А да-ама то Общото събрание няма никакви правомощия, освен послушно да слуша доклади. Дори не може да вземе решение за саморазпускане. Адвокат трябва… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
26 февруари 2022 18:10
Гост

Първо обаче съдът, прокуратурата и следствието което е на санаториум през последните 30 години.

СМЕШНИЦИ
СМЕШНИЦИ
26 февруари 2022 16:51
Гост

Едно и също от 20 години. С едни и същи каки … новата Адвокатура. Понеже Гигова раздаде лани на десетина адвокатски кантори от София /сега Просто Киро ще ги припознае/ доходни делца на банките и 300 продадени души /това не са колеги/ ги избраха ПАК.

Къде ви е проекта на нов закон? Ама няма да си ритате схемата, столовете, вътрешноведомствената власт в уж независимата и свободна Адвокатура, ама с допотопен закон.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2022 15:56
Гост

Раличка липсва.Защо не са я поканили на прва линия?

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2022 15:31
Гост

Дааа, реформа, но с адвокати от списъка на Кирчо, нали?

123
123
26 февруари 2022 15:50
Гост

Този въпрос май не беше обсъден 🙂

Z.Z
Z.Z
26 февруари 2022 14:46
Гост

Поздравления за Захарова за думите към адвокатите. Ами… хората имат значение и кои ръководят ВКС – също.

Fiasko
Fiasko
26 февруари 2022 14:43
Гост

Писах и преди, но наистина, няма как да искаме качествено юридическо образование с ясното съзнание, че образованието ни изобщо е трагично. Немислимо е на юридическото да се гледа като на някакъв остров, който може да остане незасегнат от пълната деградация на всички нива.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 февруари 2022 14:40
Гост

Светът ни ще свърши преди съдебната реформа. Може би пък да ни дадат да го управляваме… Можем да изкараме до безкрай, без да правим никакви резки движения, за което сега всички се молят.

9898
9898
26 февруари 2022 14:50
Гост

Мани, мани, може да не успеят да закрият и спецсъдилищата.

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2022 14:58
Гост

Преди малко забаравеното плашило Медведев каза, че е удобно време да върнат смъртното наказание! Представяте ли си какви проблеми се задават?

Re:
Re:
26 февруари 2022 16:55
Гост

Ей, козяшки капут – бегай да тролиш другаде!

Медведев е юрист за разлика от тебе, „лидерите на джендърите“ ЕС и Просто Киро дето извърши престъпление, ама Гешев му е фен по козяшка линия.

OMG
OMG
26 февруари 2022 14:33
Гост

Трета световна война чука на вратата, а тези седнали да си пляскат на събрание…Божеееее

Анонимен
Анонимен
26 февруари 2022 14:32
Гост

Я първо да си оправят адвокатурата, пък после да мислят и съдебната реформа.

Re:
Re:
26 февруари 2022 17:07
Гост

Точно така!

Ама знаеш ли кога Гигова и с-ие зад която е АББ, разбирай кинтите, ще пуснат кокола?

И не за друго, а защото се представя и я допускат да лобира в законодателната власт и в парламента „от името на Адвокатурата“.

ПОЗОР!