ДНК експертиза е доказала, че две бебета са били разменени в голяма столична болница. Това стана ясно от изявление на заместник-районния прокурор на София Иван Стефанов.

Случаят беше оповестен от „24 часа“. Според публикацията два месеца след раждането една от майките направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Изследването установило, че действително бебето, което ѝ е било дадено в болницата, не е това, което тя е родила.

Жената се обърнала към АГ болницата, която започнала вътрешна проверка. Тя установила, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

Сигнал е бил подаден и до прокуратурата, която е образувала дело по чл. 184 от Наказателния кодекс. Разпоредбата предвижда следното: „Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години“.

Зам.-шефът на Софийската районна прокуратура Иван Стефанов обясни днес, че за седмица работа са разпитани 28 души и са събрани множество документи и справки. Извършена е и ДНК експертиза, която установила размяната на бебетата. Стефанов допълни, че номерата на гривните на децата са правилни, но са объркани гривните на майките. Една от тях е запазила гривничките и наскоро видяла, че номерата на тази на детето и нейната са различни.

Иван Стефанов каза още, че двете майки са съдействали на разследването. Изказването е във връзка с публикации, че въпреки ДНК теста, направен от едната жена, другата твърдяла, че детето, което отглежда е нейно.

В момента бебетата са при хората, на които са били дадени от болницата. Дирекция „Социално подпомагане“ е уведомена за случая, за да прецени дали някое от децата е в опасност или в риск, каквито данни по делото няма, посочи още зам.-шефът на СРП.

Той допълни, че разследването трябва да изясни в кой момент се е стигнало до размяната. Каза още, че ще се търси отговорност от всички виновни лица, но напомни, че текстът от НК, по който е образувано досъдебното производство е от 1968 г. и не е променян от тогава.

Междувременно стана ясно, че още две проверки ще бъдат направени на болницата. Кметът на София Йорданка Фандъкова е назначила такава в АГ болница „Шейново“, където по информация на пациенти са били разменени бебета. „За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако не са сезирани досега. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка“, каза пред БГНЕС зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

Същевременно и здравният министър Асен Меджидиев разпореди извършването на проверка в болницата.

Директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев заяви пред bTV, че в болницата недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. „Ние имаме доста стриктни правила, по които се описват новородените. На четири места се записват, сравняват се тези номера от гривните при изписването“, каза Румен Велев.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да разменят майките, а не бебетата сега
Да разменят майките, а не бебетата сега
22 декември 2022 8:21
Гост

Според мен решението сега е не пак да бъдат разменяни бебетата , а да бъдат разменени майките, и така ще са при децата си. Бялата майка да отиде при ромът и бялото бебе в катуна, а ромката-при белия мъж и бебето със слъчев загар, в съотвения български квартал с добри условия на живот. Така няма да има стрес за децата.
Тоест казусът ще се реши не с водене на дела за произход-което е стресово за децата, а с едни или два развода, и един-два нови брака.

въпрос
въпрос
22 декември 2022 9:16
Гост

Че да не би да няма случаи, бяла българка, с добро образование, много красива и умна да отиде при ром-без образование, произход, културни нагласи и потребности, непрочел и една книга в живота си, доброволно, в резултат на обмислен личен избор… ?
То си е като сценарии за филм, но вероятно такива случаи има. Предположение, не друго.

Цветен свят
Цветен свят
22 декември 2022 8:06
Гост

Че бяло бебе кой не иска, а? Как се връща бяло бебе? И срещу това получаваш -например -зелено бебе, макар и твое си? Че и тъмнозелените шведи искат бели бебета.

Спомнете си случая отпреди години-за бялото , русо бебе, случаят наречен от медиите русият ангел -значи чудеса ставали https://www.mediapool.bg/rusiyat-angel-iskan-i-ot-balgarskite-si-sestri-i-ot-gratskata-news212804.html

незапознат
незапознат
22 декември 2022 8:00
Гост

И как ще принудите ромката да върне бялото бебе? Тя заяви,че дело няма да води, и че дете няма да връща, а по документи-тя му се води майка.

Адвокат
Адвокат
22 декември 2022 6:45
Гост

Прокурор в Майчин дом? Съмнявам се да се стане вече става непоносимо това присъствие на прокурори.

сценарии за филм
сценарии за филм
22 декември 2022 2:30
Гост

Измислен сценарии за филм:

Майка ражда две деца-едното тъмничко, другото бяло. Майката-много бяла, бащата-попрекалил със слънчевите бани. Тя не предприема действия по ДНК анализ, щото не се знае какво ще излезе, а приема децата каквито са, и не рови и не задава въпроси какво и кога се е случило.

Кое е по-силно , когато минат години-кръвтта-в смисъл ДНК-то, или емоциалналната привързаност? Според мен-второто.

Финални надписи, край на филма с напълно измислен сценарии.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 18:00
Гост

Не знам коментиращите забелязват ли думата „умишлено“ в цитирания текст от НК.

Хич Няма мафия в болниците!
Хич Няма мафия в болниците!
22 декември 2022 2:42
Гост

Да напомня за случая в друга болница, отпреди години, излязъл и в медиите-когато самите наши власти казаха,че са правени трансплантации, в много реномирана болница-уж по документи между роднини, но всъщност роднинство няма-тоест криминална история. Имаше досъдебно производство, шум в медиите, и после внезапно затишие. Как се е развил случая в съдебната система е тема-дали има развитие, или потулване, повече медиите не развиха темата. Или за случая, в чужда болница, с пациент българин, пак от медиите-живо лице е обявено за починало, и веднага идва предложение да му вземат органите. Роднините категорично отказват, а в последствие се оказва,че починалия е жив. Направо… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
21 декември 2022 16:25
Гост

Наказване с лишаване от свобода до две години! А объркват сума ти човешки живота.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2022 7:57
Гост

И две години няма да има-вж 78а. А че нещата са умишлени е очевидно, но трудно доказуеми. В медийте пише,че ромката не иска да връща бялото дете, и няма да води дела, иска си бялото дете, не иска другото, -въпреки,че му е биологична майка. За пред закона, до наличието на съдебно решение майката-ромка се води за майка на детето, дори и да не му е биологична майка. Има издаден акт за раждане, и преборването на този акт си предполага съдебна процедура, не може просто да бъде скъсан акта за раждане, и не може, според мен просто децата да бъдат физически… Покажи целия коментар »

Пламенов
Пламенов
21 декември 2022 16:22
Гост

Ужас! Това е като сценарий за филм.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:49
Гост

като „раждат“ секцио как да разберат….

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 15:41
Гост

някакво съмнително внушение има в твърдението ви, да не говорим, че е погрешно

Коко
Коко
21 декември 2022 16:27
Гост

E, има ли значение. Нали и в двата случая показват бебето на майката след раждане.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:48
Гост

като „раждат“ секцио е нормално да не разберат

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:35
Гост

Имам усещането, че само тук могат да станат такива глупости

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:35
Гост

Интересното е, че другите родители не са имали съмнения. Щяха да си отгледат чуждо дете и да не разберат

Анонимен
Анонимен
22 декември 2022 2:23
Гост

Нищо интересно няма, нещата медиите ги изясниха.
Бялата майка е получила бебе тъмнично, и се е усъмнила. А другата майка ,мургавата е получила бяло бебе. Очевидно е забелязала,че са и дали бяло бебе, и го е задържала.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2022 14:34
Гост

Ужасна история. Може да става с годините по-ужасна и да се наложи на зрели хора да разберат, че са разменени при раждането и хората, с които са живяли 20 години изобщо не са техни родители. Да се промени всичко. На 20 да трябва да почнеш да живееш с непознати за теб хора. А ако едните са бедни, а другите богати?

Щерев
Щерев
21 декември 2022 14:33
Гост

Ще кажеш, че толкова много деца се раждат, че това е нормално. Хайде моля ви

Ошев
Ошев
21 декември 2022 14:33
Гост

То дали ръководството ще понесе отговорност? Защото може и сестрите направили грешката да са били преработени

Щерев
Щерев
21 декември 2022 16:30
Гост

Не бих се учудил въобще.

Чиликов
Чиликов
21 декември 2022 14:32
Гост

Силно се надявам да се провери всичко изкъсо и да се понесат последствията

Стратиев
Стратиев
21 декември 2022 14:32
Гост

И аз недоумявам как се е случило това, но е притеснително

Николов
Николов
21 декември 2022 14:32
Гост

Като се записва на четири места и се сравнява тогава как се е стигнало до тук?

Мишев
Мишев
21 декември 2022 14:31
Гост

Категорично мисля, че това много подронва авторитета на Шейново

Никой
Никой
21 декември 2022 15:15
Гост

Шейново няма име на читава болница, респективно какво да се подрони.

Дима
Дима
21 декември 2022 16:32
Гост

То пък един авторитет!

Боряна
Боряна
21 декември 2022 14:30
Гост

Определено скандално

Чавдар
Чавдар
21 декември 2022 16:33
Гост

Много неприятна история.