Три години след началото на конкурсите за окръжните съдилища, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) най-сетне ги приключи, а ситуацията беше обобщена от Вероника Имова така: „Днес е хубав ден за българската съдебна система“.

Днес 20 съдии бяха повишени в гражданските отделения на 10 окръжни съдилища, а деветима – в търговските отделения на шест окръжни съдилища. Двама от магистратите се класираха и в двата конкурса и сега трябва да изберат къде искат да работят.

В ГО на Софийския градски съд (СГС) отиват Таня Кандилова, Екатерина Стоева, Ивета Антонова, Нели Маринова, Галя Вълкова, Илиана Станкова, Даяна Топалова (всички от СРС), както и Ваня Иванова от РС-Самоков.

В ОС-София беше повишен Георги Мулешков (СРС), Емилия Дончева (РС-Благоевград) – в ОС-Благоевград, Кръстина Димитрова (РС-Пловдив) – в ОС-Пловдив, шефката на РС-Добрич Анна Александрова отива в окръжния съд в града, Невена Калинова-Тодорова (РС-Кърджали) – в ОС-Кърджали, Десислава Манасиева-Жекова (РС-Варна) – в ОС-Варна, Клаудия Митова (СРС) – в ОС-Враца.

В окръжния съд във Велико Търново ще работят Ирена Илиева и Димо Колев (и двамата от районния съд в града), а в ОС-Бургас бяха повишени магистратите от РС в града Елеонора Кралева и Радостина Иванова, както и Галя Русева от РС-Ямбол.

Деветимата магистрати, повишени в търговските отделения са магистратите от СРС Цветанка Бенина, Весела Живкова-Офицерска, Даяна Топалова и Илиана Станкова, които бяха назначени в СГС. Деница Добрева от районния съд във Варна беше повишена в ОС-Варна, Деница Петкова (РС-Добрич) в окръжния съд в града, Десислава Петрова (шеф на РС-Провадия) – в ОС-Силистра, Елисавета Деянчева (РС-Кюстендил) – в ОС-Кюстендил и Ивайло Иванов – от РС-Русе в окръжния съд в града.

Съдийската колегия допусна предварително изпълнение на решенията за повишаване на съдиите в гражданските и търговските отделения.

Както вече стана ясно, две съдийки са класирани и назначени както в гражданското, така и в търговското отделение на СГС. Те са Даяна Топалова и Илиана Станкова. Те ще трябва да посочат къде искат да работят и на освободените от тях места ще бъдат назначени следващите в класирането.

Същевременно Ивайло Иванов от РС-Русе днес беше назначен за заместник-председател на административния съд в града. Решението беше взето от СК на ВСС след спор за това, че неотдавна в АдмС-Русе е била разкрита нова бройка, на която да отстъпи доскорошният зам.-председател, който подал оставка и сега ставало ясно, че мястото всъщност било за определен магистрат. Освен това беше поставен и въпросът дали наистина нито един съдия от АдмС-Русе не желае да стане заместник.

На заседанието беше изтъкнато, че желаещи няма, освен това някои от съдиите не отговаряли на изискванията на закона за заместници, защото все още не са придобили статут на несменяемост. Наред с това беше отбелязано, че председателят на съда има право да избере екипа си. Ивайло Иванов има безупречни професионални качества, за което говори и класирането му на първа позиция в конкурса за ТО в окръжните съдилища, казаха членове на съвета. От три години е командирован в АдмС-Русе, вписал се е в колектива и колегите му му имат доверие.

Сега Ивайло Иванов трябва да посочи къде иска да работи – дали в окръжния съд в Русе, или като зам.-шеф на административния съд в града.

 

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 12:50
Гост

След този конкурс настъпва пълна демотивация за работещите дълги години на районно ниво съдии, на които бе ясно показано , че не са сред богоизбраните . За какво да работят като добичета тези съдии , като нямат никакъв шанс за израстване , нито за адекватно заплащане на труда им. ВСС , с какво ще мотивирате тези отхвърлени магистрати- само с много работа и наказания , ако си просрочват делата ли?

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 10:26
Гост

Предходните конкурси пак били „нагласени“, но пък сега било трагично. Е, ако тогава са били нагласени, то също е било трагично. Естествено, при конкурс 1/10 са доволните и 9/10 са недоволните. И все пак не може всеки да бъде от страната на спечелилите. Пак да попитам – някой ще даде ли по-доброто класиране, за да ни убеди в твърдението, че конкурсите са нагласени. Благодаря!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 11:07
Гост

Е, няма как хем да те нагласят, хем да получиш уважението на колегите си. Няма кой да те издигне в умовете на другите. Все пак в системата се познаваме добре и знаем кой кой е и защо.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 13:56
Гост

Да разбирам, че по инстанциите всички са „инсталирани“, а само в райнните съдилища са професионалистите. Защо обаче страните не са на същото мнение! Моля, за пореден път – направете класирането! Ще го приема, каквото и да е!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 14:23
Гост

Грешите много. Преди времето на конкурсите уредените с връзки имаха най-голямо самочувствие спрямо колегите си. След това точно колегите, които се уредиха с командироване и после с предложение и от задните места в списъка, без да се борят с конкуренти, заеха места, също вирнаха главите най-много. И понеже доста от колегите им не знаят как са се докопали до местата си, а се водят по голямото им самочувдствие, ги уважават. Има един манталитет да се уважава умението да се докопаш, да се издигаш, да растеш кариерно. Уважават се не знанията, не кадърността, не опита. Много свестни колеги не смеят и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 15:54
Гост

Вече съм убеден – по инстанциите са само хитреци с високо самочувствие. И в районните съдилища останаха единствено свестните! Благодаря, дори и ново класиране не е необходимо. Всички под чертата са пренебрегнати. Да, но местата са само за 10%.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 17:17
Гост

Ами щом си най-добрата и си спечелила конкурса що не се успокоиш? Релакс. Уважение се печели по друг начин.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 19:44
Гост

Спокоен съм – не само защото не съм се явявал на този конкурс! Наистина, „уважение се печели по друг начин“ – когато не хулиш по комисии и други кандидати. когато чавек не е успял, не може да заявява с огромното си самочувствие, че всички конксурси са нагласени и че голямата част от въззивните и касационните съдии са успели чрез „хитрини“. Много високо самочувствие. Завидно при това!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 20:35
Гост

Хайде малко повече смирение, а ?!
Не си последна инстанция. Животът е невъобразимо по-голям и цветен от нечие наранено его. Има нещо сбъркано в модела, след като конкурсите в този им вид пораждат такова голямо недоволство.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 23:37
Гост

Наистина – малко смирение! А конкурсите винаги ще пораждат недоволство, тъй като кандидатите са 100, а свободните места са 10. Няма значение как се провеждат. И Господ да е в комисията, мнозинството ще е недоволно. Вече изтъкнах едната причина, друга възможна – сама я назовахте!

Анонимен
Анонимен
22 септември 2022 0:19
Гост

Господ не намесвайте в съдийските конкурси!
Поне това не си позволявайте. Малък сте, малки сме.

Анонимен
Анонимен
22 септември 2022 8:35
Гост

Наистина, няма смисъл повече да се „дискутира“ – нещата станаха трасцедентно емоционални. Явно метафорите не са на почит („Господ“ е именно това).

Анонимен
Анонимен
22 септември 2022 18:39
Гост

От емоции не сте чели правилно и не сте успели да разберете.

МАЛКО ВСТРАНИ
МАЛКО ВСТРАНИ
21 септември 2022 6:52
Гост

ДОСТА БЪРЗО СТАНА ЯСНО, ЗАЩО ГЕШЕВ И ЧОЛАКОВ ПОДКРЕПИХА ИЗБОРА НА ГАЛИНА ЗАХАРОВА. АПРОПО, ОТКАКТО Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС, НАПЪЛНО СЕ СЛЯ ДУХОМ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВАС.

ана
ана
21 септември 2022 14:09
Гост

Захарова винаги е била част от съдебната номенклатура. Лицемерните й изказвания не могат да заличат този факт. Нейното поведение е точно това, което можеше да се очаква. Добре е, че вече и по-голямата част от „слепците“ допреди 9-10 месеца го схванаха.

Един Никой
Един Никой
21 септември 2022 1:23
Гост

Изказването на тази госпожа Имова е изключително цинично на фона на тенденциозното класиране, защото такава очевадна тенденция до сега не се бе случвала. Ако не е цинично, то изказването е най-малкото театрално и поради това некомпетентно. При всички положения изказването е еманация на клоаката в съдебната система и отказа на ВСС да вземе някакво градивно отношение по това потъване /изключвам актуализациите на заплатите по римския принцип “хляб и зрелища” за плебеите та да кротуват. Това изказване от друга странан е и доста отрезвяващо за наивниците, които са си мислили да търсят някаква справедливост за труда който полагат, било от самия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 23:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Барман Диян Василев
Барман Диян Василев
20 септември 2022 21:55
Гост

А тоя прехвален Ивайло е пълен смешник. Добре е да се информирате преди да пишете откровени тъпотии.

Народен
Народен
20 септември 2022 21:54
Гост

Нищо по-различно от очакванията. Жалко за съдебната система, която от година на година е показател за явна несправедливост. Конкурсът е поредното доказателство за това. Жалко за работещите магистрати, които отнасят тежестта на работата, а хора, които едва са направили стаж за участие, са в челните позиции. Нагласени резултати, безогледно толериране на определени лица и безпардонно налагане на неправедливите резултати от ВСС, който с предварителното изпълнение и бързите назначения убива желанието за защита на обикновения магистрат.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 22:10
Гост

Очакваме Вашето класиране! Благодаря!

Българка
Българка
20 септември 2022 22:33
Гост

Това е и моето мнение! Не вярвам някой (освен въпросните избрани) да не е наясно с положението. За жалост е критично.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2022 0:12
Гост

Като видях само кои са избрани…. А мислех, че няма как да стане по-зле. Циркът е пълен. Явно в днешно време работещите са луди, останалите мързели, които просто са нагли, вземат челните позиции. Никаква справедливост, организация, адекватно подбиране на кадри. Позорщина и цирк.. докога?

Хубав ден
Хубав ден
20 септември 2022 20:45
Гост

Днес е хубав ден за българската съдебна система, звучи от тъпо по тъпо.
Хубав ден, може да е за избраните. За издънената от изцяло излишния по ЗСВ ВСС, българска съдебна система е тривиален ден за обикновените и работещи магистрати.

Запознат
Запознат
20 септември 2022 17:14
Гост

Истински цирк с съдебната система – започна и приключи.

Михаил
Михаил
20 септември 2022 16:19
Гост

Поздравления!

една
една
20 септември 2022 15:00
Гост

А наказателните кога? Заради безумното решение да не се обявява конкурс за други органи на съответното ниво докаго не приключи предходен конкурс в СГС ще се избият…..

Някой
Някой
20 септември 2022 15:24
Гост

А във великотърновският Окръжен съд – един титуляр и един командирован……….

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 14:27
Гост

Ай да почват жалбите

Мики
Мики
20 септември 2022 16:21
Гост

Както винаги ще има недоволни.

Ванчо
Ванчо
20 септември 2022 14:24
Гост

Оправете името на Десислава Манасиев – не е Желева, а Жекова

кольо
кольо
20 септември 2022 14:10
Гост

Да допуснеш предварително изпълнение на решение, когато 3г. се е влачила процедурата по постановяването му е оксиморон и само по себе си основание за спирането му…
Иначе, браво на съвета, крайно време беше…

:)))
:)))
20 септември 2022 14:05
Гост

В ГО само дами ще постъпят! Браво, дами! Вие сте Номер 1!

Димо
Димо
20 септември 2022 16:24
Гост

Екстра!

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 13:58
Гост

Ама някакви витиевати неща се случват, които са точени с години. Явно са чакали да ги сменят тия от ВСС и тогава новото ВСС да взема решение.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 13:57
Гост

Всяка новина вече е за ВСС. Явно много работят.

Тити
Тити
20 септември 2022 16:29
Гост

В края на мандата си.

Дашко
Дашко
20 септември 2022 13:56
Гост

Цветанка Бенина е страхотен професионалист.Поздравления

Маслонов
Маслонов
20 септември 2022 13:55
Гост

Поздравления и пожелавам успешна работа.

Чепилов
Чепилов
20 септември 2022 13:55
Гост

Крайно приятна новина, наистина. Поздравления за всички избрани.

Добромиров
Добромиров
20 септември 2022 13:54
Гост

Чудесно е, че най-после след три години са свършили всичко

Добромиров
Добромиров
20 септември 2022 13:54
Гост

ВСС се разработи.

Рики
Рики
20 септември 2022 16:30
Гост

Да не вярваш.

Павлов
Павлов
20 септември 2022 13:54
Гост

Абе да ви кажа не е лоша новината, но не мисля, че е кой знае какво.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 13:53
Гост

Хубав ден ще е, когато тия дето все ги питате за преюдициално запитване в Европа ви кажат, че имаме върховенство на закона.

Тихомир
Тихомир
20 септември 2022 16:31
Гост

Не вярвам това да се случи скоро.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2022 13:53
Гост

Колко да е хубав?

Някой
Някой
20 септември 2022 13:51
Гост

Това е чудесно, но защо за наказателните отделения няма дори класиране?Изобщо ще има ли някога такова?