Дисциплинарни проверки срещу шестима служители на затвора в Ловеч, начело с директора му, да бъдат образувани заради бягството на затворника от Борис Иванов, предлага комисията, изследвала случая.

На 21 юни 48-годишният рецидивист, осъден на 13 години затвор за блудство и кражби, не се върна в общежитието към ловешкия затвор, след като бил на работа на външен обект. Отклоняването му се случи два дни, след като му е разрешено да работи извън затвора. Иванов беше заловен 48 часа по-късно като взе за заложник възрастна жена.

Първоначалната проверката по случая е установила, че на 20 ноември 2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора в Ловеч е заменила режима на лишения от свобода от строг на общ. След това със заповед от 11 юни 2018 г. на началника на затвора (на основание чл. 64 от ЗИНЗС) Иванов е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. На 14 юни 2018 г. той е разпределен в общежитието „Полигона“.

Още на следващия ден, началникът на общежитието издава заповед, с която разрешава той да работи на външен обект, а на 16 юни Иванов е изведен.

„В резултат на проверката комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до инцидента с Иванов“, съобщиха от Министерството на правосъдието. И посочват, че става дума за липса на комуникация и екипност в дейността на служителите, които имат отношение към становищата за промени в правният статут на лишените от свобода.

Комисията, проверила случая с Иванов, е установила, че макар при него действително да има промяна по отношение на риска от рецидив, опасността от това остава, а изготвеното по този въпрос становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг негов колега.

„Комисията констатира още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на лишения от свобода, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив“, обясниха от министерството.

Друг проблем е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.

Затова комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу началника на затвора в Ловеч, заместника му, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
27 юни 2018 12:51
Гост

А какво стана с протестите на надзирателите? Нещо много се укротиха…

Минувач
Минувач
27 юни 2018 10:30
Гост

Редно е виновните да си понесат последствията.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2018 21:39
Гост

Пропуските не са от днес. Ако се разровят, ще образуват множество дисциплинарни производства.

Минувач
Минувач
26 юни 2018 21:40
Гост

След дъжд качулка…Добре поне, че този път заловиха беглеца.