Трябва ли бившата председателка на окръжния съд в Благоевград Катя Бельова да бъде поощрена с грамота и служебна благодарност за безупречно изпълнение на служебните задължения по повод пенсионирането си? Този въпрос беше обсъден на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) по повод предложението за освобождаването на Бельова от съдебната система поради навършването на 65 години на 28 април.

Както е известно, практиката на СК на ВСС е да връчва няколко отличия и парична награда на магистратите, които се пенсионират.

Следвайки тази практика, днес Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) беше предложила бившият председател на ОС-Благоевград Катя Бельова да бъде отличена с грамота, служебна благодарност и „личен почетен знак първа степен – златен“ за висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, както и да получи награда от 1500 лв.

Атанаска Дишева обаче заяви, че няма да подкрепи предложението в частта за връчване на грамота, служебна благодарност и личен почетен знак. Според нея то не отговаря на изискванията на закона и на вътрешните правила на ВСС за поощряване на магистрати поради факти и обстоятелства, които са били обсъждани през годините от кадровиците и които имат връзка с дейността на Катя Бельова като ръководител на ОС-Благоевград.

Докато е била председател на ОС-Благоевград, период от почти 12 години, Катя Бельова е имала поведение, което доведе до създаването на конфликтни ситуации в целия съдебен район. Имали сме повод неведнъж да се занимаваме с тези въпроси – неправилен подход за командироването на съдии, необосновано дълги периоди на командироване, липса на комуникация с административните ръководители на районните съдилища от района на ОС-Благоевград и съответно със съдиите. Безкритичният подход при предоставяне на поощрения и награди действа демотивиращо и деморализиращо на останалите съдии, на които обстоятелствата, свързани с дейността на един съдия като председател, са били известни и са били преки участници“, каза Дишева.

Тя обяви, че ще подкрепи предложението за паричната награда, защото тя няма значение за обстоятелствата, за които говори.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев не се съгласи с нея. Той заяви, че действително атмосферата в окръжния съд не е била от най-добрите, но тя не е била отровена по времето на Бельова. Напротив – тя е заварила тази ненормална среда и не е имала принос за лошата атмосфера. Магдалинчев добави, че това се държи на други фактори назад във времето, които са довели до разделянето на магистратите.

Той допълни, че може и да е имало продължителен срок за командироване на магистрати, но Катя Бельова не е единственият председател на съд, който прибягва до това. Магдалинчев призова колегите си да погледнат и други съдилища, където има командировани с години магистрати. „Ако по такива съображения откажем наградата, която ѝ се полага, би следвало и на други административни ръководители, при които има дълги командировки, да не даваме награди“, каза Магдалинчев. Той заяви, че познава Бельова от самото начало на съдийските си години и допълни, че тя винаги е била отговорен и квалифициран човек.

Олга Керелска на свой ред не се съгласи с него. Тя започна изказването си с думите, че ѝ е неприятно в деня, в който се освобождава дългогодишен магистрат, в който се изказват благодарности към колегите, да говори конкретно по този въпрос, но се налагало.

Най-напред пожела на Катя Бельова да е жива и здрава и ползотворно да използва дните си след пенсионирането. „От цяло сърце ѝ желая да е жива и здрава и да се радва на свободното време, което ѝ предстои“, каза Керелска.

После посочи, че я познава служебно и няма лоши впечатления от нея в личен план. Но що се отнася до качествата ѝ като административен ръководител, имало основание за сериозна критика и недоволство, което според Керелска трябва да се отрази на предложението на поощряване.

„Възможно е проблемите в района да са съществували преди Катя Бельова да бъде избрана за председател на ОС-Благоевград, но тя е била ръководител 10 години и две години е била изпълняващ функциите председател – дълъг срок, в който би трябвало да се справи с проблемите и да сложи нещата на  здрава основа. Това не се случи“, каза Керелска. Тя припомни, че при среща на членове на ВСС с магистрати от района преди известно време, не един председател на районен съд е е излагал директни твърдения за това, че връзката с окръжния съд в Благоевград и неговото ръководство и районните съдилища се осъществява единствено чрез заповеди.

Вярно е, че политиката за командироване не беше правилна. Това беше една от основните причини за недоволството на колегите от РС-Благоевград, които бяха останали в един момент с действащ половин щат, което не е в реда на нещата“, каза Керелска.

С 10 гласа „за“ и два „против“ Съдийската колегия отличи Катя Бельова с грамота, служебна благодарност и „личен почетен знак първа степен – златен“. По отношение на паричната награда, възражения нямаше.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
архивите говорят
архивите говорят
27 април 2023 11:26
Гост

Нямала отношение защото била „заварила проблемите и конфликтите „ли?!Г-н Магдалинчев нима е забравил , че тя беше и заместник председател на екипа, от който следва да е „заварила“ „проблемите и конфликтите“, които 12 години излиза, че са си стояли и неразрешени въпреки този невероятен професионализъм и огромен административен капацитет …Е как заместника нямал отношение към „завареното“ в последствие от него и като председател цели 12 години?!Ето това абсурдно отношение на членове на ВСС и това абсурдно говорене и толериране на генериращите проблеми се стигна до непоправими вреди в целия съдебен регион и накрая за капак и златен медал ….. Е… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
26 април 2023 8:58
Гост

Пенсионираш се и хоп награда, т.е. достигнал си определени години и не си умрял и с това заслужаваш награда? Аз съм против раздаването на награди въобще, защото така се обезмислят – колкото повече, толкова по-малко смисъл в тях. Всеки пенсиониран магистрат с грамота или почетен знак, които после нямат и никакво значение …
Награди да се дават само в изключителни случаи за изключителни заслуги – например Гешев ако се пенсионира преждевременно специален орден и грамота, с които се удостоверява, че без него съдебната система няма да е същата и е за добро.

Съдия
Съдия
26 април 2023 7:49
Гост

Благоевградския съдебен район е най- конфликтния и проблемен район в съдебната система. За съдилищата говоря.

и накрая медал
и накрая медал
27 април 2023 11:29
Гост

след 12 години ето това е оставено и за това се говори за този регион и вместо отговорност за се потърси , златен медал !Аферим, машшалах!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 13:22
Гост

Дали ще наградят Керелска като се пенсионира, защото и това идва скоро? След два месеца.

Хари
Хари
25 април 2023 13:10
Гост

Какво толкова! Да не си вадят тези пари от джоба.

Мики
Мики
25 април 2023 13:07
Гост

Подкрепям мнението на Атанаска Дишева.

Мики
Мики
25 април 2023 13:06
Гост

Е, това ли е най-важно в момента. Този ВСС няма ли д си тръгва вече?

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 12:32
Гост

С Катето сме състуденти и познати. Бяхме в един поток, но в различни групи. Беше много добра студентка и особено изпълнителна. Спомням си в кръжока по гражданско право на проф. Таджер беше най-активната участничка, винаги с позиция по въпросите, които се дискутираха. Искаше да стане нотариус, но впоследствие си остана в съдебната система. Пожелавам й здраве и да си харчи заслужено пенсията!

Адв.
Адв.
25 април 2023 16:21
Гост

Таджер сигурно би се срамувал от нея:)))

Мария Стоянова
Мария Стоянова
25 април 2023 23:07
Гост

Проф. Витали Таджер беше невероятен лектор! Цялата 292 аудитория винаги беше пълна на лекциите му. Подаваше ръка на всеки студент, който проявяваше интерес в цивилистичното учение. Толерираше изключително много честността и старанието, за разлика от други наши преподаватели, които дебнеха партийната искра у студентите. Такава беше и проф. Лиляна Ненова по семейно и наследствено право-изискана, мила, с аристократичен дух, готова винаги да помогне на студентите си.

Попова
Попова
25 април 2023 12:30
Гост

Глупости

Мишев
Мишев
25 април 2023 12:30
Гост

Е това ли е най-важния въпрос?

Станев
Станев
25 април 2023 12:29
Гост

Много безотговорна е. Просто е ужасно

Манол
Манол
25 април 2023 12:28
Гост

За мен е добър професионалист и трябва да се награди!

Красимира
Красимира
25 април 2023 13:34
Гост

Явно не я познавате лично.

Елисавета
Елисавета
25 април 2023 12:28
Гост

Големи глупости всеки случай

Расков
Расков
25 април 2023 12:28
Гост

За мен тук спор няма, но те си знаят

Камен
Камен
25 април 2023 12:28
Гост

Като нямат друго за правене

Адв. Любомир Георгиев
Адв. Любомир Георгиев
25 април 2023 12:24
Гост

Съдия Бельова преди няколко месеца, като съдия-докладчик по в. гр. д., си затвори очите и не приложи чл. 194, ал. 2 и ал. 3 от ГПК, въпреки че ИЗРИЧНО поисках от нея в о.с.з. да сезира Прокуратурата за установените неистински частни документи. Подадох и сигнал срещу нея в Инспектората преди повече от 1-месец, но очевидно поради пенсионирането й „безпристрасните“ инспектори решиха да си ЗАТВОРЯТ ОЧИТЕ и да не извършват проверка. Възмутен съм и крайно разочарован от поведението на тази дългогодишен магистрат…..Да не говоря по друго дело как повече от 3-месеца я чакахме да си напише решението……Направо в България е налице… Покажи целия коментар »

Адв.
Адв.
25 април 2023 12:10
Гост

И аз съм против да бъде наградена! Имал съм дела при нея! Ужасно безотговорна е!

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 12:15
Гост

Може би заслужава трета награда …

Станев
Станев
25 април 2023 12:29
Гост

Никаква награда не заслужава

Възмутен
Възмутен
25 април 2023 13:37
Гост

При работата, която е вършила…

Станев
Станев
25 април 2023 12:29
Гост

И аз. Същото мнение споделям