Точно два месеца, след като по лични причини подаде оставка като шеф на Специализираната прокуратура, Димитър Петров поиска да оглави Апелативната специализирана прокуратура. Днес изтича срокът за подаване на документи и засега само Петров е изявил желание да участва в процедурата за избор на ръководител на АСП.

Петров беше шеф на спецпрокуратурата по-малко от година. На 13 май по негово искане Прокурорската колегия го освободи от поста като не станаха ясни мотивите за оттеглянето му. Главният прокурор Иван Гешев каза само, че е „възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител“ и заради това е подал оставка.

През последните дни Димитър Петров беше част от екипа по разследването срещу близки до укриващия се в Дубай Васил Божков, за които от държавното обвинение съобщиха, че са проследявали магистрати и техните семейства.

От концепцията му за шеф на апелативната спецпрокуратура също не става ясно какво го е накарало да напусне предишната си ръководна позиция. В личната си мотивация посочва следното: „Ползвам се с авторитет сред професионалната общност и с одобрението на колегиалния състав на институциите, в които съм работил и които съм ръководил… В рамките на заеманата от мен длъжност като ръководител на СП, считам, че съм придобил необходимия опит в осъществяването на административно-ръководната и финансово-стопанската дейност, в дейността по управление на човешките ресурси и материално-техническото осигуряване“.

Петров изтъква, че ще наблегне на екипния принцип на работа „както на ниво административни органи по отношение на управлението на прокуратурата, така на ниво магистрати и служители по отношение на пряката работа на прокуратурата“.

Той си набелязва няколко цели: уеднаквяване на прокурорската практика, повишаване на работата на обвинителите, методическа помощ, регулиране на натовареността чрез запълване на свободните места и отчитане на сложността на делата, реорганизация на апелативната спецпрокуратура чрез създаване на профилирани отдели, както и мерки за ефикасност и ефективност на работата.

По отношение на последното Петров е на мнение, че разследванията трябва да се ускорят. „Естеството на работата по разследване на делата от компетентността на СП, многообразието на фактическия и доказателствения материал, броя участващи лица и т.н. са специфики, които не могат да не бъдат отчетени при преценка срочността на разследването. Отново, и тук, критериите не могат да бъдат съответни на тези на общите прокуратури.

Същевременно обаче тези обективни фактори не могат да служат като оправдание за забавяне при разследването. Дейността на органите на съдебната власт във всеки неин аспект има смисъл, ако е навременна. В чисто процесуален план излизането от визираните в НПК срокове за разследване и произнасяне е недопустимо. Нарушаването на изискването за разумност на срока от друга страна противоречи на основен принцип на наказателния процес (чл.22 НПК) и на европейските стандарти (чл.6§1 от ЕКПЧ). Забавените темпове на разследване биха могли да послужат и като основание за иницииране на производството по Глава двадесет и шеста от НПК „Ускоряване на наказателното производство”, отбелязва Петров.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
съдия
съдия
14 юли 2020 7:14
Гост

Абе чух ,че през тези два месеца човека от снимката се лекувал в психиатрия? Ако това е така, а сега го предлагат за шеф -да не би в цялата прокуратура да няма един психически здрав ?

Хахаха
Хахаха
13 юли 2020 18:00
Гост

Решили да да жертват каскета и спешно му търсят заместник. Но това няма да отърве тиквата.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 13:54
Гост

Осемте джуджета ще го упътят към затвора.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 14:23
Гост

Трудна работа. Практически невъзможна

Тодор Р
Тодор Р
13 юли 2020 11:55
Гост

Не се концентрирайте около това, че президента иска оставки, защото е ясно, че и той е крайно дразнещ и си гледа интереса и дудня, като политик. Но по-важното е, че народа иска оставка на Гешев!

Хахаха
Хахаха
13 юли 2020 18:02
Гост

Концентрацията е в това, че и народа, и президента иска оставки. Само тиквите се опитват да вбият клин между народа и президента. На фона на Плювналиев и предишните, този президент е направо за паметник.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:54
Гост

Спецпрокурори с декларация срещу искането на президента за оставка на Гешев

Aма то и народа иска оставка на Гешев, не само Радев

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:54
Гост

Такива, като него ни трябват

Spiro
Spiro
13 юли 2020 11:53
Гост

Мисля, че не трябва да се захваща с това

Димитриева
Димитриева
13 юли 2020 11:53
Гост

Младо момче. Успех. Дано се справи ако стане

Емил
Емил
13 юли 2020 11:53
Гост

В някаква степен явно държавата има желание да разтреби от олигарси и сега е точния момент всички да излязат и да кажат, че искат да стават прокурори

Фердинанд
Фердинанд
13 юли 2020 11:52
Гост

Смята, че има силите да разследва ли ?

Englishman
Englishman
13 юли 2020 11:52
Гост

Засега желаещи да са прокурори има, да видим кога ще стигнем Румъния, където както каза Борисов няма желаещи да стават каквото и да било, щото видиш ли ги гонат за престъпления, ама и гонещоте и те страдат

Десислава
Десислава
13 юли 2020 11:51
Гост

Днес всеки иска да е прокурор. Що така бе ?

Коко-Роко
Коко-Роко
13 юли 2020 11:46
Гост

На един съдия му отказаха скоро с мотива, че скоро бил избран за ръководител и веднага след това искал пак да става такъв, ама от по-високо ниво. Познайте сега дали ще му откажат на този. Няма кой да му откаже … на специализирания-изключителния-виртуозният прокурор, който ходи на обиск срещу себе си в дома на пострадалия.

Чукча
Чукча
13 юли 2020 11:31
Гост

Този е Франтишек. Брата на Петьо Петров -Еврото,за който разказва Златанов във видеото. Практически -водещ мафиот в прокуратурата.
Заедно със Сарафов и компания.
По думи на Златанов.

Бистра
Бистра
13 юли 2020 11:26
Гост

Иди ми, дойди ми. Този не знае какво иска.

Мики
Мики
13 юли 2020 11:25
Гост

Е, а дано да доведе Божков в БГ.

Ники
Ники
13 юли 2020 11:26
Гост

Друг път! Черепа си е оплел кошницата в ОАЕ.

Риформист
Риформист
13 юли 2020 11:24
Гост

Е, стига бе! Тази прокуратура си е за закриване.

Христо
Христо
13 юли 2020 11:24
Гост

Не напразно няма кандидати за този пост.

Чичо Сам
Чичо Сам
13 юли 2020 11:23
Гост

Важно уточнение е, че апелативната спецпрокуратура само на книга се води госрестояща на СП. Един вид, човекът прави крачка назад чрез повишение.

123
123
13 юли 2020 11:21
Гост

Е, как така не можеше в малката, а сега иска „голямата“?