Несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде екстрадиран на 15 февруари, съобщиха от прокуратурата.

От там уточниха, че главният прокурор Сотир Цацаров е бил официално уведомен от турските власти, че искането за екстрадиция на Желязков е уважено.

Фактическото предаване на несебърския бос ще стане в петък в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул, като планът за това е бил изготвен от Главна дирекция „Охрана“ към нашето Министерство на правосъдието и одобрен  от турските им колеги. Според този план трима служители от ГДО ще приемат Желязков и ще го конвоират до България с полет, който пристига в София на 15 февруари в 20.25 часа.

На 2 август миналата година бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на Димитър Желязков.

Според прокуратурата основната дейност на групата е била да набелязва фирми с успешен бизнес и да ги рекетира с изнудвания и заплахи да плащат т.нар. „такса спокойствие“. Целта била да се установи и монопол върху бизнесите с погребални и таксиметрови услуги, автомобили под наем и кафе автоматите.

Самият Желязков бе арестуван на 4 август 2018 г. в луксозен хотел в Истанбул заедно с общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев.

Срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина, бе му определена и мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 50 000 лева.

Междувременно българските власти отправиха молба до турските си колеги за екстрадирането на Желязков в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция. Искането бе уважено от Турция.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:18
Гост

Надявам се на справедлив процес. След като за този рекетьор държавата харчи пари да го транспортира със самолет.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:19
Гост

След луксозния хотел, няма да се учудя, ако ни съди за лошите условия в ареста.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 13:17
Гост

Интересно дали за Бенчо Бенчев ще има последствия.