Целта на санкциите по закона „Магнитски“ е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия. Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Това заяви в интервю за БНР Джеймс О’Брайън, който е ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и е на посещение в България, при което вече имаше среща с държавния глава Румен Радев.

О’Брайън обясни, че наложените санкции на още петима българи по закона „Магнитски“ са резултат от доказателствата, с които САЩ разполагат, като поясни, че са установени десетки милиони евро от държавата и са предадени на длъжностни лица или чужди компании. Санкционирани в последния списък бяха бившият министър на финансите при ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката при тройната коалиция Румен Овчаров, бившият зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, бившият депутат от БСП и бивш шеф на АЕЦ Иван Генов и шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов. За тях американските власти твърдят, че са участвали в мащабни корупционни схеми, свързани с Васил Божков и с договори с руски компании в енергетиката.

Според О’Брайън е особено важно в новия парламент българските депутати да гласуват конкретен законопроект, който бързо да започне да се прилага и да гарантира независими институции.

„Защото искаме не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, каза шефът на Службата за координация на санкциите в САЩ. По думите му вкарването на петимата българи в списъка не е атака към никоя партия, а се отнася до отделните хора, които са създали паралелна система за отклоняване на пари.

„Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори“ предупреди обаче О’Брайън. Той увери, че в САЩ обявяват имена само при събиране на доказателства и нямат предварителен списък, а санкциите са защитен механизъм за тяхната страна.

67
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сенека
Сенека
17 февруари 2023 16:31
Гост

Що си играем на този пошъл театър, че имаме държава, след като треторазрядни щатски чиновници и местният им гаулайтер обикалят, привикват и командорят президент, премиер, министри, председатели на партии, кметове и последните не смеят гък да кажат. По-добре да разкарат 90% от държавния апарат, двамата задокеанци да поемат официално кормилото и да си избистрим окончателно колониалния статус.

Ала-бала
Ала-бала
15 февруари 2023 9:16
Гост

Американците нямали юрисдикция в България, в САЩ биели негрите… пълни глупости в опит на троловете на мафията у нас да отклонят погледа от основния въпрос, а именно, че престъпниците са ясни, но няма кой да им повдигне обвинение.

Отговорът:
Отговорът:
15 февруари 2023 9:14
Гост

Прокуратурата прави смешни и О’Брайън, и Зарков и Радев, и Бойкикиев и сие. А да видим дали Байдъновия САЩ ще реагира различно от ОАЕ… https://prb.bg/bg/news/63021-pozitsiya-na-prokuraturata-na-republika-balgariya „Независимо, че съгласно европейското законодателство и трайната практика на Върховния административен съд (ВАС) наложените от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкции са неприложими за Европейския съюз, и въпреки наличието на неприключили досъдебни и съдебни производства за всички лица от списъка, Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала на 10.02.2023 г. От компетентните органи – ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други ще се изиска… Покажи целия коментар »

САЩ да спазват правата на чернокожите!
САЩ да спазват правата на чернокожите!
15 февруари 2023 8:38
Гост

Аз лично съм много разтревожен за това как негрите *са третирани в САЩ. И негрите са хора. Защо американските милиционери(и то дори и милиционерът да е също чернокож-както последния случай) бият, а и директно отстрелват негрите. Това е нарушение на ЧОВЕШКИ права! *В България думата негър не е обидна. Значи чернокож човек, и думата в България няма негативно звучение-все едно да кажеш, испанец, китаец, немец, швед и тн и думата негър е необидна в България, поне все още е така. В САЩ-думата има силно негативно звучене, но в България-не е така. Така, както не е обидно името на Нигерия, Нигер-това… Покажи целия коментар »

За закона Магнитски-въпроси за двойния аршин
За закона Магнитски-въпроси за двойния аршин
15 февруари 2023 8:29
Гост

1. Няма такова нещо Глобален закон. 2. Въпреки това реформа в съдебната система трябва да има. На първо място с ЛУСТРАЦИЯ-до ниво внуци на лустрираните-по Чешки модел. Там е подложен на лустрация дори и внукът на лустрираните, дори и към 1989г да не е роден. В Чехия и внукът отговаря за греховете на дядо си. В България-ако дядото е ченге, доносник към службите, част от престъпната комунистическа прокуратура, комунистически съд, дловещото Главно следствено днес това предимство внукът да бъде инсталиран в съдебната система. 3. Американците са леко неискрени. Най-корупмпираната европейска държава е ДАНИЯ. Иде реч за гранд корупционния скандал с… Покажи целия коментар »

ПР акция
ПР акция
15 февруари 2023 9:24
Гост

Мустафа и О’Брайън водят ПР акция, подкукуросани от някои като Иван Кръстев, сина на Йото Кръстев от ЦК на БКП, и шефът на ПП и ДБ, „почетен консул“ на Канада, прокламиращ „антикомуниста“ Дайнов…

Любомир Новиков
Любомир Новиков
15 февруари 2023 8:01
Гост

Върховният административен съд еднозначно се произнесе, че Глобалният закон „Магнитски“ е неприложим поради противоречие с международното и националното право. Независимо от това президентът наш благодари за грижите във връзка с борбата с корупцията и контрола над главния прокурор. После, в изпълнение на заръките, ще вземе отношение и по реформата в правото. Върхът е, че някакъв американски чиновник предписва каква политика да провеждат партиите в България. Шопите твърдят, че и ексикът си има мяра.

Име
Име
15 февруари 2023 6:52
Гост

Ентусиазмът на българите стига до там, да се излежаваме. За съжаление – този приятен човек не може да ни разбере – ние сме мързеливци. Не ни е развалил социализма, просто сме си вагабонти.

Дори и по селата вече не подхващат ръчен труд. Всеки иска да е началник. А впрочем и трудолюбието ни е вече неефективно.

Когато англичаните са колонизирали днешните САЩ, ние сме се излежавали като овчари и занаятчии по турско време, така че – за никакъв прогрес не може да стане на въпрос.

въпрос
въпрос
15 февруари 2023 8:44
Гост

Вие вероятно вършите ръчен труд? Браво-ако е така , това е честен труд! Или не вършите такъв ръчен труд, но давате акъл другите да го вършат? Да питам и друго-колко украинци, вече почти година в България работят на строеж, в шивашка фабрика, или в селското стопанство, или поне научиха някоко хиляди български думи за 11 месеца престой на хотела -примерно в Приморско-Българските емигранти на запад това -с ръчния труд -го работят, но бежанци в България-Украинци, Сирийци, Афганистанци-няма случай да са постъпили в шивашкия цех или на строежа? И защо украинците са в спа курорта на плажа, а за сравнение: -В… Покажи целия коментар »

Виж кои изискват реформи в съдебната влос
Виж кои изискват реформи в съдебната влос
14 февруари 2023 23:03
Гост
Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 9:19
Гост

Очаквате някой да се върже на бръщолевенето на българският рупор на рашистката пропаганда?

Параграф 22
Параграф 22
16 февруари 2023 16:43
Гост

Истината боли, нали двайсетхиляднико ?

Докъде я докарахме
Докъде я докарахме
14 февруари 2023 20:56
Гост

Администрацията на метрополията да ръси мозък в колонията.

Каскета се кланя единствено на богинята Тиквида
Каскета се кланя единствено на богинята Тиквида
14 февруари 2023 19:55
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 19:47
Гост
Анониме123н
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 19:46
Гост

Свинската пропаганда няма място в този сайт! Тук е средище на интелигентни юристи, а не на калинки и тролове на ГЕРБ и ДПС!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 21:17
Гост

И ти ако си пример за интелигентен юрист…. Майко мила!

123
123
14 февруари 2023 18:27
Гост

Представям си, накакъв български чиновник да отиде в САЩ и да каже, искам републиканската и демократическата партии да променят законодателството да няма лобизъм, да се прекратят масовите убийства в училищата с огнестрелно оръжие.

Ясно като бял ден
Ясно като бял ден
14 февруари 2023 19:49
Гост

Троловете на каскетно-тиквената мафия от 100 кладенеца вода ще донесат, само и само да изместят фокуса от очевидния и явен и по целия свят вече факт, че се касае за едно ОПГ, покровителствано от родната прокуратура.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 15:13
Гост

Защо тук някои си мислят, че този американец е казал, че Гешев трябва да се маха? И за това ли е дошъл? Едва ли. Не мислите ли, че играта е друга и много по- дълбока и се отнася за едни пари в енергетиката и за една геополитика, а именно България да скъса трайно с Русия. Дали е попитал за едни руски газови доставки с посредници и не им ли е това по-важно от Гешев-Мешев? Гешев ли е проводника на руските интереси в България? Малко глупава ми се вижда тая работа да си мислите така. И какво ще се промени като… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
14 февруари 2023 15:06
Гост

След това изявление на представителя на „Големия брат“ очаквам каскетния клоун да избухне максимум до месец с някоя чутовна глупост, представена за евроатлантическа солидарност в борбата със световното зло!!!

Уточнител
Уточнител
14 февруари 2023 14:55
Гост

comment image

Ало! Ало!
Ало! Ало!
14 февруари 2023 14:46
Гост

Ало, Боко!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 16:24
Гост

хахахаха ох не не мога просто хахахаха

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 14:36
Гост

Тъп и грозен кравар

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 13:58
Гост

Да ти се прииска да имаш такива стратегически партньори. И какво става, ако откажем? Ставаме диктатура и получаваме реформи чрез НАТО и бомби?

Pencho
Pencho
14 февруари 2023 14:22
Гост

Ако откажем идва Путин и ни защитава от гнилия колективен запад, след което преборва джендърството и налага православните принципи прокламирани от патриарх Кирил.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 14:39
Гост

Дали? Защото православието не са „принципи“, а е вярата на дедите ни. Те така сигурно са искали и в Руско- турската война да ни наложат православните „принципи“…

Георги
Георги
14 февруари 2023 12:58
Гост

Веднага да пратим някой съветник на Радев в САЩ да им каже да си променят законодателството иначе няма пратим Леопарди в Украй … опа, това беле друго. Да им каже, че иначе ние няма си пипнем Главния.
Абе, като цяло е достатъчно да им се намесим във вътрешните работи с нещо и ще сме квит.

Дани Каназирева (ГЕРБ)
Дани Каназирева (ГЕРБ)
14 февруари 2023 13:14
Гост

Няма по-голяма намеса във вътрешните работи от това да ни пипат организираната престъпност и да критикуват и търсят отговорност от нейния пазител с каскета!!!

Чичо Манчо, снех те
Чичо Манчо, снех те
14 февруари 2023 13:50
Гост

Организираната престъпност няма да изчезне с нов главен прокурор или промяна в законодателството, както не намаляха катастрофите с пияни шофьори след вдигане на наказанията. Тая работа ми прилича на предизборна помощ в полза на една определена партия (вече коалиция), чиято основна опорка е смяна на главния прокурор и реформа в съдебната система, макар на никой да не му е ясно каква точно би била тая реформа.
Инак няма спор Гешев, че е тотална щета за съдебната система, но дали ще е Иван Гешев или Гешо Иванов, или Пешо Гечев разликата е само в името …

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 13:56
Гост

Организираната престъпност не е от бг – недейте да имате илюзии…Тя просто е повод да се намесят във вътрешните ни работи. Както всичко в родината ни и организираната престъпност е внос и на този внос не трябва да се пречи. Това е мисията тук.

Агитпропа на БНР
Агитпропа на БНР
14 февруари 2023 12:41
Гост

“ „българския списък“ по „Магнитски“ надгради онзи първи състав – Божков, Пеевски, Желязков. …“

Първият по „Магнитски“ беше Миталов – съдията, пуснал Малинов.
Божков беше фиксиран още от Джеймс Пардю.
Интересното в момента е неимоверното раздуване на списъка именно с българи от България.
А защо Цветан Василев се крие в Сърбия?
А защо Брендо се крие в Украйна?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 12:50
Гост

Цветан Василев се крие в Сърбия, защото го е страх да не попадне в ръцете на ПОРЪЧКОратурата. А Пеевски се крие в България, защото се чувства сигурен под крилото на ПРИКРИВАтурата. Дано скоро това се промени.

Агитпропа
Агитпропа
14 февруари 2023 12:58
Гост

Мустака що не се крие в Щатите или в Англия, ами в Сърбия???
Брендо що се крие в Украйна, а не в ЕС? Адвокат Лулчева ли така го съветва?

Целият свят ги разкри
Целият свят ги разкри
14 февруари 2023 12:34
Гост

comment image

ГЕРБ
ГЕРБ
14 февруари 2023 12:27
Гост

Само не ни пипайте организираната престъпност!!!

Смехурко
Смехурко
14 февруари 2023 13:13
Гост

Смешни станаха и от Дневник, и от Евроком, и Бабикян, и т.н.
Думите на Каназирева
“Дори да махнете политическите дела от спецпрокуратурата, не посягайте на организираната престъпност, защото ще настане хаос.”
бяха орязани в медиите на ОФ-то на Радев – https://tribune.bg/bg/politika/falshiva-novina-ot-izkazvane-na-dani-kanazireva–publikuva-dnevnik/
Сега в Дневник примерно обърнаха палачинката…

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 12:26
Гост

Че то тези, които само говорят са от САЩ. Преди и сега, представи ли се нещо конкретно за налагане на санкция на един от включените в Списъците – дата, сума, цел, вреда. Само общи приказки за корупция. Предложенията за промяна на ЗСВ и НПК на Зарков и компания са всичко друго, не и съд.реформа. Свеждат до една личност, а тя какво общо има със съд.реформа! Например: с дефицита на съд.служители; липсата на кариерно развитие на съдиите от РС; връзкарите и натегачите в системата; относимост на правните норми към съврем.общ.отношения; прилагането на закона, еднакво спрямо всички; зачитане и уважаване на съдебните… Покажи целия коментар »

Възмутен трол от ПИК
Възмутен трол от ПИК
14 февруари 2023 12:32
Гост

Толкова много проблеми има в съдебната система, а те тръгнали Гешев да махат! И то още преди да построили разширението на Централния софийски, където Каскета и Тиквата ще са в обща килия. Това е пълно безумие от страна на САЩ!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 12:19
Гост

Американците постоянно търсят под вола теле! Като е казал Каскета, че това няма да си го причини, значи Тиквата и шайката му са чисти като сълза!

Мислете
Мислете
14 февруари 2023 12:16
Гост

„В речта си „За състоянието на съюза“ американският президент Джо Байдън се опита по един много категоричен начин да поправи основната грешка на Демократическата партия от последното десетилетие – ориентацията на партията почти изцяло към новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и напускането на обикновената работническа класа, наричана метафорично „сини яки“, която винаги е била гръбнакът на подкрепата за демократите….“
https://bnr.bg/horizont/post/101778170

Калинка на ГЕРБ
Калинка на ГЕРБ
14 февруари 2023 12:15
Гост

Нахалници! Защо си врат носа където не им е работа? Поне да бяха дали разни милиарди както по европрограмите или да построим потока на Путин, от които да вземем 30%, че да имат очи да ни държат сметка!

Оливия
Оливия
14 февруари 2023 12:08
Гост

много се стреснах, този е като гестаповец! Искам реципрочност – разследване и съдебна реформа и в САЩ – за всичките войни и конфликти, за всички невинни жертви на многобройните бомбандировки с цел „насаждане на демокрация“, за манипулацията на информационния поток, за използването на уж върховни ценности за насаждане на омраза! Новият световен ред ще бъде кратък, уважаеми!

ОПГ „Каскет и Тиква“
ОПГ „Каскет и Тиква“
14 февруари 2023 12:06
Гост

ОПГ „Каскет и Тиква“

Америчките комунета
Америчките комунета
14 февруари 2023 12:05
Гост

Джеймс О’Брайън да коментира Джемкорп и Нексо.
Англичаните да коментират VTB – Внешторгбанк и клона им в Лондон

Пишат ли за голямата афера на КТБ и Цветан Василев?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 11:57
Гост

Е ние имаме опит с независим разследващ апарат – незаконен арест по политическа поръчка, с такива хора ще борим корупцията, явно кокала е много голям, що този господин е дошъл, както и новите попълнения на Магнитски яко рамо за новото обединение, сега всчики НПО–та и медии ще има на какво да стъпят, ще обикалят студиата разни политици. Реформа разбраи се е нужна, но да се направи по професионален начин от истински юристи, а не от Бойкикев, Славов и Йорданова, няма как практически, че и теоретично да нямаш хабер, да говориш глупости, защото не си прочел закона и да се слагаш,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 февруари 2023 11:52
Гост

САЩ ни дърпат ушите, Боже какъв ужас….

Дежурен трол при ОПГ „Каскет и Тиква“
Дежурен трол при ОПГ „Каскет и Тиква“
14 февруари 2023 11:51
Гост

Колеги, бягайте бързо при ПИК-льовците за опорни точки, след това всички на амбразурата да громим лошите американци и еврогейци, които постоянно мътят водата на „началника“!

Любител
Любител
14 февруари 2023 11:49
Гост

Като са установени доказателства за десетки милиони, които са отклонени, дайте ги, та да ги осъдим тук. Или поискайте да ги екстрадират , за да ги съдите Вие. Нали се изживявате като световен полицай, съдия и палач.А съдебната реформа всъщност е стремеж за пълно подчинение на съдебната власт на генерал губернатора от Козяк

обаче
обаче
14 февруари 2023 14:17
Гост

Хората казват, че било наша работа да не допускаме такива неща, а ако са се случили – да ги разкрием и да има съответни санкции. Чудно защо не искат да работят подизпълнител на правосъдната ни система.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 11:40
Гост

„Съдебната реформа“ е у нас само дъвка за езика, понятие без каквото и да било смислено съдържание.
Когато се употребява без никаква конкретика, какъвто е начинът в 99% от случаите, то е безсмислица.
Какво значи „съдебна реформа“?
Ако под такава това значи у нас, като в суверенна държава, да се съдят хора без представени предварително доказателства; да се съдят хора по представени списъци и законите да се диктуват отвън, то не само, че в случая не си говорим за такава реформа, а иде реч за заграбване на държавен суверенитет от чужда държава – нагло и незаконно.

Мавродиев
Мавродиев
14 февруари 2023 11:34
Гост

Колкото някой се е захванал да разследва групировката ТИМ. Никой не може да каже конкретни хора от ТИМ. Ако кажеш, че някой бизнесмен е от ТИМ, то няма да имаш доказателства. Те са като тойно общество, което обаче не само се е здушило яко с управляващите, независимо кои са те, но си имат и централа. Централата им не е сграда, централата им е цяла Варна! Те си имат град!

Кънчев
Кънчев
14 февруари 2023 11:33
Гост

Ма тя родната държава и сега може да разследва и Божков и Василев, Пеевски, Горанов и много други. Но не желае да го прави. Твърди се, че няма доказателства и въпроса приключва. А нали се сещате в Европа или пък не се, че ако Промяната и ДБ да речем се захапят яко с реформа на съдебната власт и се назначи българския Кьовеши, че бързо бързо може да се върнем в годините на мутрите от 1990 до 1999 година. Когато ако си неудобен за подземния свят просто биваш застрелян. Мафията тук си има държава.

Мишев
Мишев
14 февруари 2023 11:29
Гост

Вие искате ама работата е „от умрял писмо“

Никифор
Никифор
14 февруари 2023 11:29
Гост

Тайните служби на САЩ е добре да извадят доказателства и да вкарат в списък Магнитски Бойко Борисов, Ахмед Доган, Карадайъ, Корнелия Нинова. Това най-сигурно ще покаже на всички, че това, което ние си говорим от години, а именно, че тези хора са крадци, всъщност е истина. Повече вярвам на ФБР и ЦРУ, отколкото на каскета дето ми дърдори врели некипели, че нямало доказателства за на Влади Горанов машинациите. За които знаем от поне четири години.

Кънчев
Кънчев
14 февруари 2023 11:31
Гост

Най-сигурно е наистина Бойко Борисов да влезе в списъка Магнитски

Галина
Галина
14 февруари 2023 11:27
Гост

ГЕРБ няма да се ангажира с такива промени. Те не се ангажират реално и с въвеждането на Еврото. Само фасадно говорят колко са демократични и европейски ориентирани. Ориентирани са само към далаверата и мафията.

Владимир
Владимир
14 февруари 2023 11:27
Гост

Хаха, тук нали знаете хитрия българин какво измисли? За да не се дескридитира ГЕРБ, БСП или друга партия, човека включен в списъка Магнитски просто бива ваден от партията и тя казва, че всичко е демократично и честно в нея. Докато не хванат следващия престъпник и той също не бъде изваден от партията.

Анеглина
Анеглина
14 февруари 2023 11:26
Гост

Няма да го направят европеецо. Тук не е Европа, тук имаме повече ориенталска нотка в гените си от европейска. Нищо, че се дуем и плюнчим, че не бил хубав сериала „Войната на буквите“, защото не ни представя достатъчно героично, че сме едва ли не първите европейци. Ние не носим много европейско в кръвта си. Ние искаме да ни управлява диктатор, който да бие по масата и всички да изпълняваме. Да се самозалъгваме, че така е по-добре. Точно както е в ориента – Египет, Сирия, Саудитска Арабия, Турция. В тия държави няма такова нещо, като върховенство на закона. Там ако си… Покажи целия коментар »

Kalina
Kalina
14 февруари 2023 11:30
Гост

Съгласна съм с тезата ви и само ще добавя в подкрепа – вижте как се отнасяме към законите по пътищата, как се отнасяме с жените (бием ги) и как се отнасяме с животните. Това са чисто арабски модели на поведение.

За един приятел питам
За един приятел питам
14 февруари 2023 11:25
Гост

А искате в качеството на?

Мавродиев
Мавродиев
14 февруари 2023 11:35
Гост

На нормален европейски гражданин ако щете. Или викате тук корупция и шантажи няма. Всичко е супер, както е в Испания, Белгия и Нидерландия? По закона Магнитски има 12 обявени хора в света, 9 са в Европа и от тях 8 са в България. Какво повече да говорим?

За един приятел питам
За един приятел питам
14 февруари 2023 11:43
Гост

Мислех, че е очевидно, че въпросът е риторичен и не е насочен към който и да е български гражданин, вкл. списващите под статията, а към автора на изявлението, ползвано за заглавие, ама…

Радослав
Радослав
14 февруари 2023 11:23
Гост

Е то и ние искаме но…

Стоян
Стоян
14 февруари 2023 11:22
Гост

Уви, много искате