Децата, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител ще получават нов вид семейна помощ. Тя е залегнала в промени в Закона за семейни помощи, които днес правителството одобри и е предвидено да влязат в сила догодина.

Предложението е децата да получават помощта, докато навършат пълнолетие или най-късно до 20-та им годишнина, ако продължават средното си образование. Ако детето е завършило образованието си преди 18-ата си година, помощта ще продължи да се предоставя до навършването на тази възраст.

„Не малко са децата на родители, които нямат необходимия осигурителен принос за пенсия. Тази месечна помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега е 450 лева месечно, който е в няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход“, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той подчерта, че помощта ще се изплаща при условие, че децата посещават детски градини или училища. Размерът ѝ ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет.

„По разчетите, които са направени, от социалната помощ потенциално могат да се възползват 5600 деца“, каза Петков. Тя ще се отпуска за 12 месеца и ще може да се получава заедно с останалите видове семейни помощи, но не и с персоналната пенсия, каквато в момента получават 2700 деца.

Новата месечна семейна помощ ще се предоставя на живия родител или на настойника, който отглежда детето. Предвижда се и възможност парите да се дават на семействата на роднини или близки, при които е настанено дете, когато семейството не получава месечна помощ за отглеждането му.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 август 2018 17:59
Гост

Важният въпрос е по колко пари ще дават, което явно ще се разбере със закона за бюджета. Ако са пак някакви смешни суми, няма какво да се хвалят. Не че за тези деца и 20 лв. отгоре не са от значение

Петрова
Петрова
01 август 2018 14:07
Гост

Хубаво е, че има изискване децата да посещават детски градини или училища. Така много от ромските семейства, които обикновено спекулират няма да са облагодетелствани в случая. Нищо лично, но те са първи на опашка, когато става въпрос за помощи, а децата им въобще не се интегрират.

Наблюдател
Наблюдател
01 август 2018 14:06
Гост

Звучи по-справедливо от досегашния модел, ще обхване и двойно повече сираци. Остава да видим какъв ще е размерът на помощта, имайки предвид парите, които майките на пълнолетни с увреждания изскопчиха от Борисов. В смисъл дали ще останат пари за сираците.

Майка
Майка
01 август 2018 13:53
Гост

По принцип не виждам какво пречи всички сираци да получават помощи, въпреки , че родителят няма необходимия осигурителен принос. Това е като с детските надбавки, където има максимален праг на доходите.

Ваня
Ваня
01 август 2018 14:19
Гост

Те пък едни надбавки! Не стигат за нищо.В нормалните държави не е така.

Анонимен
Анонимен
01 август 2018 13:49
Гост

Браво! Тези деца са в неравностойно положение и тази помощ ще ги облекчи до някъде.