Административният съд в Сливен е прекратил делото, което осъдената за подкуп бивша кметица на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева е завела дело срещу началника на затвора.

За делото се разбра от съобщение в официалната страница на Иванчева във Фейсбук, в което се казваше, че във вторник Иванчева ще бъде конвоирана до административния съд в Сливен. По-късно обаче на страницата беше обявено, че делото е прекратено. Проверка на „Лекс“ показа, че това е станало с определение на съдия Иглика Жекова от 13 март. От него е видно, че жалбата на Иванчева е от края на февруари и в нея тя се оплаква от бездействие на администрацията на затвора, която не отговаряла на молбите ѝ за лечение и за доставяне на лекарства.

„Неведнъж Деси ви е споделяла, че от години има образувание на хипофизата, което се контролира с лекарства, за да не прерасне в злокачествено. Към момента молбата ѝ, заедно с всички болнични изследвания през годините, е оставена без разглеждане, а тя, съответно, без животоспасяващите лекарства. Освен това, Деси скоро може да остане без зъби. Молбата ѝ за адекватно лечение от пародонтолог също е забавена няколко месеца“, се казва в съобщението на страницата ѝ във Фейсбук.

Съдът обаче е преценил, че бездействието е било прекратено след подаване на жалбата и тя е получила необходимите грижи.

„При горните доводи настоящият съдебен състав на Административен съд – Сливен намира искането за недопустимо, като лишено от предмет и при липса на правен интерес, предвид което следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото – прекратено“, се казва в определението (виж тук), което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред тричленен състав на съда.

Иванчева е в затвора от 4 месеца, след като през ноември Върховният касационен съд (ВКС) окончателно я осъди на 6 години затвор и 12 000 лева глоба. Тя беше призната за виновна, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от бизнесмена Александър Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината. След това Иванчева намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април, когато беше задържана, приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Според ВКС поведението ѝ е било злонамерено и користно мотивирано. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова беше осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров е осъден на 4 години затвор.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Истинските престъпници кога???
Истинските престъпници кога???
14 март 2023 10:16
Гост

Банкнотите от чекмеджето на Бойко Борисов са истински

https://fakti.bg/bulgaria/763361-banknotite-ot-chekmedjeto-na-boiko-borisov-sa-istinski

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 10:18
Гост

Докато едно и също ведомство за едни е ПОРЪЧКОратура, а за други ПРИКРИВАтура, така ще е

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 8:57
Гост

Пак ли давате трибуна тая престъпничка, щото не ни стига, че използва детето си за ПР в социалните мрежи. Да ги сложат в една килия със Симона Радева, която уж също била спонтанно „забременяла“ и ще има да се влачи по съдебни зали. Ако не друго поне с наказателното преследване на жени се вдига раждаемостта – цинично, но факт, а един мъж може само да се прави на болен.

Веселина
Веселина
14 март 2023 10:01
Гост

Ти не си циник, а изрод да твърдиш, че една жена е забременяла и иска да има дете заради наказателно произвоство.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 10:28
Гост

Не го твърдя, а го допускам, тъй като хората са готови и на по-страшни неща, за да оцелеят, а и децата и преди са били използвани за пропаганда. Не се правете на моралист, защото колкото и „чиста“ да изглежда една кауза, това не е основание да бъдем слепи, спирайки да разсъждаваме рационално, за мотивите около поведението на даден човек. Законът е ясен и той предоставя определени възможности, но бременност и раждане не са морална индулгенция или основание за реабилитация на лицето, бъдете разумна и по-безпристрастна. Както споменах, редовно хората се правят и на болни, което също е заигравка със и… Покажи целия коментар »

Чукча
Чукча
14 март 2023 13:17
Гост

Прав си Бухале.
Тази е пълен боклук.Факте че съд се е произнесъл.
Ако не искаше дете,щеше да се чука в гз.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 март 2023 10:38
Гост

Фактите са такива, не ги определям аз, а и все още в тази държава има свобода на изразяване на мнение, като политкоректността за щастие не е задължителна. Можете да се съгласите или не с дадена теза, на базата на вътрешните Ви убеждения и етика, но това не означава че изводът не отговаря на реалността или пък е нелогичен. Иначе, ако някой си постави за цел да бъде циничен в тази ситуация, няма да му е особено трудно с оглед обстоятелствата, които, повтарям, са били и са изцяло в резултат на волевите действия на осъдената за извършено престъпление госпожа(жица). Не ми… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
14 март 2023 11:00
Гост

Проскубания герберастки трол ревеше на умряло като задържаха Тиквата в ареста за по-малко от 24 часа. За противниците на ГЕРБ обаче милост няма. Пълен изрод.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2023 18:15
Гост

Не политизирайте всеки мой коментар, а и съдът се е произнесъл и в двата случая, ако имате възражения към актовете на магистратите, се обърнете към тях.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 8:46
Гост

Благодаря на Лекс за изчерпателната и напоителна статия Имаше един сериен убиец Сиси, моля статия и за него.Как е със здравето и понася ли му затвора!?

двоен аршин пред закона
двоен аршин пред закона
14 март 2023 7:42
Гост

А прокурорът, който нападна и преби дете в училищна лавка-що не е в при Бай Ставри. Мъж, физически силен, набива дете, и то с тежки сърдечни проблеми дете-физически много слабо, и само защото е прокурор не се случва нищо. Достойно и мъжко е -да си понесеш последиците, и да си изкараш няколко месеца при Бай Ставри. Давността не е издавностена, все още. А и компания трябва да ти правят колегите ти, които незаконно не те обвиниха, драги. Иванчева може да е в затвора, а ти мишкуваш и не си там, където е предписал закона, за да си изкупиш вината за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 7:25
Гост

Абе знам,че не е на място ама все пак:

https://www.youtube.com/watch?v=gj0Rz-uP4Mk

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 20:28
Гост

Жената си изтърпява наказанието, което е лишаване от свобода, не е лишаване от здраве и живот. Основната дума е достойнство, на което и осъдените имат право. Ако наистина са я лишили от възможност да се снабдява и да си взима предписано лечение, не е човешко и морално, а нали една от целите на наказанието е, деецът да се поправи. Какъв пример дава обществото като я лишава от лечение!

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 21:19
Гост

Жената има парадонтоза и твърди, че има „образувание“ на щитовидната жлеза, което не е медицински дефинирано, но пък звучи достатъчно сериозно, за да генерира обществено съчувствие у хората, които се интересуват повече от достойнството на осъдените, отколкото от смисъла на осъждането и целите на наказанието. Преди няколко месеца, когато привеждаха присъдата в изпълнение, тя направи абсолютно същото, но тогава беше с детето и покъщнината.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 18:32
Гост

Уеуеее! Това някакъв исторически прецедент за българския административен процес ли е, че заслужава цяла статия, че и линк към Фейсбук профила на осъден престъпник?

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 18:16
Гост

Докога ще ни занимавате с тази и нейните мрънканици? Каква новина е това?

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 17:57
Гост

Абе, чудя се, на леля Станка джебчийката от южното крило дали й осигуряват периодично лечение при пародонтолог? Тя сигурно вече е и за имплантолог завалийката.

Димо
Димо
13 март 2023 17:49
Гост

Пълен абсурд е да я лишават от лекарства.

Заки
Заки
13 март 2023 17:50
Гост

Дано успее да ги осъди. Не че това ще върне здравето й.

Тити
Тити
13 март 2023 17:35
Гост

Засегна интересите на строителя и я накиснаха.

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 8:42
Гост

Божееее, накисната била, явно не сте чели делото.Как пък седем съдии са се заблудили и не съобразяват мнението на нейните приятели!

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 17:28
Гост

Просто иска да се разходи.

Щерев
Щерев
13 март 2023 17:14
Гост

В пълното си право е.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:33
Гост

Не ми е споделяла Деси, че има образование на хипофизата.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:12
Гост

Да се надяваме, че ще се оправи

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:11
Гост

Невинна е!!!

Юлиян
Юлиян
13 март 2023 17:48
Гост

Може. Обаче в нея е имало белязани пари.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
14 март 2023 8:05
Гост

Подхвърлени?

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 8:43
Гост

Парите подхвърлени, а думите за парите как са я накарали насила да ги каже!?

Анонимен
Анонимен
14 март 2023 8:54
Гост

Аха-чакам и на мен някой да ми подхвърли в колата 70-80 000 евро.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:11
Гост

Не е за вярване

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:10
Гост

Желая и кураж. Знаем, че е натопена защото не искаш ед аразписва на строителната мафия разрешителните

Жаждата за медийно внимание е болест
Жаждата за медийно внимание е болест
13 март 2023 16:10
Гост

Извинявайте, това професионален юридически сайт ли е или табло за обяви на криминалния контингент…? Някой си нещо бил написал във фейсбук?

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:34
Гост

И аз това се чудя в последно време, имала е доста инструменти за защта, но е призната за виновна три пъти без никакво съмнение, сега завежда дела, ами не е първата не е и последната, невинна била, ами докажете го, тука последните години с НПО-тата и всякакви борци за право и справедливост, май нищо правомерно и справедливо не се случва, актовете на съда не се коментират, а в последно време прокуратура, съд, всички действия, които не се харесват на една определена политическа класа (партия) и нейните НПО-та – фенове веднага бива всичко бива линчувано!

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 18:05
Гост

Чакаме със затаен дъх серията й от дела по Закона за защита от дискриминация.

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:10
Гост

БРаво на нея. Права е

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:10
Гост

Егати

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:10
Гост

Не е виновна за нищо, но я набутаха там заради финансови далавер

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:09
Гост

Жертва на Ваклин Груп

Анонимен
Анонимен
13 март 2023 16:09
Гост

Тя е невинна