Временно отстранената от поста кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева остава в ареста. Състав на Специализирания наказателен съд отказа да промени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека на Иванчева.

Тя поиска да излезе от ареста по здравословни причини, а днес станаха ясни и какви са те. Според самата Иванчева сега е времето да зачене инвитро. Пред съда тя обясни, че преди да бъде задържана, се е подлагала на инвитро процедури. Лекарите й били казали, че, въпреки че е на 44 години, тя все още може да забременее. Каза още, че е трето поколение жител на „Младост“, след което се обърна към представителите на прокуратурата с думите да не убиват новороденото й дете, което ще е четвърто поколение жител на този столичен район. Поясни, че има две мисии в живота. Едната е да изпълни основната роля за една жена – да стане майка, а втората – „Младост“ да остане зелен.

Наред с това описа и други свои болежки: „В ареста получих паник атаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят„.

Иванчева, заедно със заместничката си Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров бяха задържани на 17 април т.г. за получаване на 70 000 евро подкуп. От тях 14 000 бяха намерени в Дюлгеров, а останалите – в автомобила, с който се движили Иванчева и Петрова. Според прокуратурата тримата са поискали сумата от бизнесмена Александър Ваклин, за да му придвижат документи за строеж в район „Младост“.

Освен за инвитро процедурите, в залата днес бе съобщена и друга любопитна подробност. През последните дни отстранената кметица от ареста пращала бележки на Петко Дюлгеров с молба да уеднаквят защитните си версии за пред разследващите. Самият Дюлгеров е един от ключовите свидетели на държавното обвинение. След ареста той направил пълни самопризнания, стана ясно преди няколко седмици. Въпросните бележки дала на друг арестант, но той вместо да ги предаде на Дюлгеров, ги предоставил на обвинителите.

От прокуратурата днес казаха още, че в колата на Иванчева е намерено тефтерче, в което си записвала квадратурата на обектите на бизнесмена Александър Ваклин, сумата за квадратен метър и общата стойност – 500 000 евро, точно толкова, колкото от държавното обвинение твърдят, че е искала.

От своя страна отстранената кметица заяви пред съда, че е абсурдно твърдението за искан подкуп от 1 млн. лева, за да бъде пуснат проект.

Определението на СНС може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 20:33
Гост

Че е странна, такава е. Но като чета, излиза, че си имат доказателства за подкуп.

Anonimen
Anonimen
27 юни 2018 20:54
Гост

Има нещо гнило. Вече си мисля, че повечето улики са подхвърлени.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 20:32
Гост

Колко пъти делото влиза в съда, я за мярка, я за отстраняване. С тия номера скоро няма да има ОА.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 19:52
Гост

Тази жена наистина има нужда от лекар, ама не за изкуствено забременяване