Отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева е осъдена на 20 години затвор. Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов по делото за подкуп, по което Иванчева е подсъдима със заместничката си Биляна Петрова и екскмета на общината Петко Дюлгеров.

Обвинението на Иванчева е, че е поискала 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. На 17 април м.г. Дюлгеров, който според обвинението е бил посредник, получил от Ваклин 70 000 евро, които били част от исканите пари и само за задвижването на една от преписките му в общината. Цялата сума за преписката била 187 500 евро.

Ваклин взел 14 000 евро за себе си, а останалите предал на двете подсъдими. Иванчева и Петрова бяха задържани в колата, с която се движиха, а в нея бяха открити останалите белязани пари.

Днес съдът призна тримата подсъдими за виновни само по обвинението, че са поискали парите. За подкуп Наказателният кодекс предвижда от 10 до 30 години затвор и вчера прокуратурата поиска наказание около средния размер, който е именно 20 години.

Иванчева е осъдена да плати и 10 000 лева глоба, както и да не заема ръководна длъжност за 20 години. Съдия Хинов обясни, че глобата е била 20 000 лева, но я е намалил, тъй като са били нарушени правата на Иванчева по време на ареста, когато тя прекара часове с белезници пред Спортната палата.

Биляна Петрова беше осъдена на 15 години затвор и глоба от 15 000 лева, а наказанието на Дюлгеров е 12 години лишаване от свобода и глоба от 12 000 лева. И за тримата подсъдими съдия Хинов постанови и конфискация на имущество.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана и обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд. След като я чуха граждани, подкрепящи Иванчева, започнаха да сипят клетви срещу тримата прокурори и се наложи охраната да ги изведе от сградата на съда (виж видеото по-долу).

Съдия Иво Хинов върна Иванчева и Петрова в ареста, тъй като след тежките осъдителни присъди прие, че има опасност те да се укрият. Според съда, двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да се избягат от правосъдието, ако са на свобода. Миналата седмица стана ясно, че от инициативния комитет „Непослушните“ издигат Иванчева за независим кандидат за депутат в изборите за Европейския парламент. Петко Дюлгеров пък остава под домашен арест по здравословни причини.

В края на делото Дюлгеров се отказа и от първоначалните си показания пред разследващите, според които Иванчева му казала, че цената за придвижване на преписките на Ваклин е 1 млн. евро, но после я намалила на 500 000. След ареста Дюлгеров сам казал, че намерените у него 14 000 евро са част от дадения подкуп. Днес той каза, че става дума за „долна провокация, съшита с много бели конци“ от страна на Ваклин, който го бил наел срещу хонорар да съдейства за разрешаване на конфликт с Иванчева. Относно първоначалните си показания Дюлгеров обясни, че от КПКОНПИ му казали, че ще го пуснат, ако даде правилните показания.

Съдия Хинов изрично подчерта в присъдата, че няма провокация към подкуп. Той обаче заяви, че процесът имал политически нюанс, което ще намери отражение в мотивите му.

Иванчева и Петрова стояха 8 месеца в ареста след задържането им и съдия Хинов няколко пъти ги освобождаваше, но определенията му биваха отменяни от втората инстанция. В края на миналата година той отново ги пусна, а в определението си записа, че има съмнения, че апелативният спецсъд проявява съдебен произвол с настояването да стоят задържани под стража.

Престоят в ареста на Иванчева и Петрова и оплакванията им от условията, доведоха до проверка на омбудсмана.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/395672394602269/

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Алогичност
Алогичност
17 април 2019 11:45
Гост

Опитвам се да схвана как принципът за справедливост на наказанието е бил приложен в тоя случай, и как се прилага във всички останали? Явно човешкият живот у нас се равнява на 2-6 години, взет подкуп от „наш“ човек – на по-малко, а евентуален подкуп за „чужд“ човек – на 20 години. Не я схващам тази логика.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 15:49
Гост

Интересен метод за оптеделяне на глобите – годините затвор по хиляда..

Юрист
Юрист
16 април 2019 0:33
Гост

Днес правото умря.

sps
sps
15 април 2019 17:51
Гост

Много искам да видя мотивите. Съдията Хинов е чешит, но не е корумпе… нито подлога с обвинителен уклон

Правист
Правист
15 април 2019 17:33
Гост

Импотентните мъже като не могат да изпълнят съпружеските си задължения – пият сини хапчета, за да може да стане нещо, макар и за малко. „Компетентната“ прокуратура като не може да вкара обвинение, което да издържи в съда и да се превърне във влязла в сила присъда – вкарва обвинение или иска задържане под стража от Специализирания съд, за да може да стане нещо, макар и за малко.

възмутен
възмутен
15 април 2019 17:21
Гост

Върнаха ни във времената на Османската империя. Съдът се вживя в ролята на преднамерения кадия, който не се интересува от тези, доказателства, закони…. Виновен си и толкова. Трябва да си виновен, не може иначе, това е положението.

Политикант
Политикант
15 април 2019 16:17
Гост

Тази присъда ще бъде намалена или отменена на горните инстанции, важното е преди изборите да имаме знаме на антикорупцията за развяване.

Боил
Боил
15 април 2019 16:16
Гост

Специализираният наказателен съд досега поръчка на прокуратурата не е отказвал. Правосъдие може да се очаква чак във ВКС. Освен ако новият правосъден министър дотогава не прокара промяна в НПК, съгласно която Специализираният съд е последна инстанция. Или направо казаното от Цацаров да се приема или за априори годно доказателство, или направо за влязла в сила присъда, за да не се хабят излишни ресурси в съдебната система.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 16:12
Гост

Така и не мога да си обясня защо Петко Дюлгеров даде на заден с показанията си.

Боил
Боил
15 април 2019 16:18
Гост

Може би защото прокуратурата са му обещали, че ако каже каквото те му кажат ще остане само свидетел, а после са се отметнали и са му повдигнали и на него обвинение.

Цаци
Цаци
15 април 2019 16:20
Гост

Абсурд! Те не правят така 🙂

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 16:07
Гост

А Марин Марковски беше категоричен, че няма доказателства срещу Иванчева за взетия подкуп.

Едикойси Анонимен
Едикойси Анонимен
15 април 2019 22:25
Гост

От фактическа страна погледнато, има да кажем измама или изнудване от П. Дюлгеров спрямо А. Ваклин, но подкуп взет от Д. Иванчева няма !