Отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха освободени от ареста. Те напуснаха сградата на Софийския затвор с полицейски патрул и бяха откарани по домовете си.

Нямам угризения, свързани с работата ми“, каза пред журналисти пред дома си Иванчева.

В сряда съдия Иво Хинов от спецсъда, който гледа делото за подкуп срещу тях, за трети път замени задържането им с „домашен арест“, но до момента втората инстанция винаги отменяше определенията му. В последното Хинов записа, че то не влиза в сила незабавно, а от събота, 22 декември. След това в мотивите си съдията подчерта, че макар да е отложил изпълнението на мярката, това е за доброто на подсъдимите, защото в противен случай прокуратурата ще подаде протест срещу незабавното изпълнение, а апелативните съдии ще го уважат и тримата ще останат задържани поне до окончателното определение на АСНС.

Така – чисто практически – макар и актът за незабавно изпълнение „на пръв поглед“ да изглежда, че е в полза на подсъдимите – в действителност той ще увреди тяхното положение. Те ще бъдат принудени да изчакат окончателното решение на втората инстанция в условията на следствения арест“, написа Хинов.

Впоследствие стана ясно, че прокуратурата е подала протест и срещу отложеното с 3 дни изпълнение, но след това го е оттеглила. По закон апелативните съдии имат 7 дни, за да се произнесат по същество за мерките за неотклонение на тримата, докато това стане Иванчева, Петрова и Дюлгеров със сигурност ще са извън килиите.

Съдия Хинов нареди на началника на Седмо районно управление на полицията в „Младост“, на СДВР и на МВР да организират периодичен контрол дали подсъдимите спазват домашния арест. Според определението на съда, полицаи трябва да проверяват подсъдимите поне веднъж на 24 часа.

Освен това, тримата подсъдими трябваше да бъдат и с поставени електронни гривни, но в петък от правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега да приложат електронното наблюдение, което все още е в тестов период и не се прилага върху подсъдими и обвиняеми.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дядо Коледа
Дядо Коледа
24 декември 2018 7:12
Гост

Най-сетне – няколко дни почивка, че вече и насън се стряскам от непрестанния писък в защита га тези две героини – борци за всеобща справедливост.

Пешо
Пешо
23 декември 2018 23:19
Гост

А дали Иванчева има угризения заради задържаните преписки?

Пипи
Пипи
23 декември 2018 23:21
Гост

Просто й скроиха шапка. И целият този тормоз е по сценарий.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2018 14:55
Гост

Хайде на сармите и чушките с боб. В ареста едва ли са имали такива вкусотии 🙂