Десислава Ахладова вече е министър на правосъдието. Днес тя беше назначена на поста с 98 гласа „за“, 45 „против“ и един „въздържал се“ и положи клетва.

След гласуването Ахладова благодари на народните представители и заяви, че се надява да оправдае доверието. Пред медиите каза, че една от най-важните ѝ задачи е електронното правосъдие. В отговор на въпрос заяви, че не познава депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тя коментира проекта за нова Конституция и заяви: „Трябва диалог със съдебната система, с учени, преподаватели по конституционно право и едва след консенсус, не само политически, но и обществен следва да се приеме нова Конституция“.

С решението за избора на Ахладова парламентът прие оставката на Данаил Кирилов. Самият той не беше в залата. Не дойде и премиерът Бойко Борисов, а новият правосъден министър беше представен от вицепремиера Екатерина Захариева.

В отговор на многократните искания на БСП да бъде извикан премиерът, председателката на парламента Цвета Караянчева каза, че се е свързала с Борисов, но той не може да дойде.

Захариева представи накратко биографията на Ахладова, която допреди избора ѝ днес беше зам.-министър на правосъдието.

Родена е през 1974 г. Завършила е езиковата гимназия в Перник, а после Югозападния университет “Неофит Рилски” с успех от следването „Много добър”. Владее английски и руски език. Омъжена е и има едно дете.

Цялата ѝ кариера е минала в съда, преди да влезе в МП като заместник първо на Цецка Цачева, а после и на Данаил Кирилов. Тя е била редови съдия, заместник-председател и председател на районен съд Перник, а през 2017 г. оглави административния съд в града.

„Когато се избира нов министър на правосъдието в ситуация, когато има масови протести с основно искане за справедливост, трябва да е особен обект на внимание. Когато това е трети министър на правосъдието в един кабинет, това е знак за провал. Когато не се казва и дума защо си е тръгнал предишният министър говори, че управляващите ги е срам от резултата на работата в този мандат или защото причините не са за изричане. Много е важно да знаем защо един министър си тръгва – защото не може да пише във фейсбук или защото не може да пише Конституция, дали защото законотворчеството му потроши правната ни система“, коментира Крум Зарков от БСП.

Единствен той се изказа преди избора и заяви, че никой министър не може да проведе съдебна реформа, ако няма правителство, което да знае какво трябва да се направи, „да има волята да го изпълни и да се отърси от страха, че нещо лошо може да му се случи“. „Нито една от тези предпоставки не е налице и когото и да изберете за министър, провалът му е предизвестен“, заключи той.

Като зам.-министър Ахладова контролираше Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози, Националното бюро за правна помощ и дирекцията „Взаимодействие със съдебната власт“.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПростаКърджалияскаП......а
ПростаКърджалияскаП......а
04 септември 2020 11:03
Гост

Барби Ръбъл благодари за оказаното и удоволствие…
Простите министър ли я направиха или е имало генк-бенг парти?

адвокат
адвокат
04 септември 2020 1:34
Гост

Ако не се разчистят незаконните блокади от Орлов мост до 08.09.2020 г. и държавата не може да ми гарантира изпълнение на конституционното ми право на свободно придвижване. явно е време аполитичните юристи да вземем в ръцете си държавната власт и да въдворим ред и законност с оръжие в ръка.Обявете извънредно положение, наложете закона със силата на държавната принуда, защото работещите софиянци вече не издържат на ТЕРОРА на шепа криминално проявени лица, някои от които- с осъдителни присъди, влезли в законна сила. Адвокат съм, познавам законите, а не съдиите и вече ми омръзна от това рушене на държавността.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2020 14:58
Гост

Редът който ще въдвориш не ми върши работа.
Ще защитавам правото си да живея без мутри с оръжие в ръка.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2020 8:24
Гост

Какъв терор? Ходенето пеша е полезно.

Мирела
Мирела
03 септември 2020 20:20
Гост

Мисля, че анонсът, „че е преминала през всички нива в съдебната система“, е определено некоректен. Районен съдия, председател на районен съд и председател на административен съд са позиции, които не обхващат това определение.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 19:30
Гост

Голямо прасе бееее.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 17:19
Гост

Още една калинка завършила ЮЗУ, заедно с мамин Делянчо и където Каскетът уж пише /или му пишат/ докторат, а ректорът взема по 16 бона заплата на месец.
О, времена…

Мунчо
Мунчо
24 септември 2020 10:27
Гост

О, нрави! Калинките са налазили не само законодателната и изпълнителната, но и съдебната власт! И това положение/статукво не е от последните години на Боку, а още от миналия век! Едно време имаше РАБФАК, но все таки размерът на бедствието беше ограничен. Сега е повсеместен, а Боку и мутрите толерират мутресите и калинките! Затова трябва и нова Конституция. Изборност и мандатност. Предишната се прие на референдум и чл. 128 беше перфектен – съдиите са изборни и могат да се отзовават! Сега са несменяеми и доживотни. С право на 20 бруто, да пишат безумни и смешни съдебни решения, да се гаврят със… Покажи целия коментар »

Карикатура
Карикатура
03 септември 2020 14:30
Гост

Дано да е по-добре от Барни. Че такъв министър до сега не сме имали.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:27
Гост

Борисов нещо май няма очи да се изправи и да даде отговори на въпросите ни.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:27
Гост

А Барни Ръбъл сега какво ще прави

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:28
Гост

Ще гледа домати на село

тъпчо
тъпчо
04 септември 2020 11:00
Гост

..що си мислиш че гледането на домати е лесна работа…

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:27
Гост

Като оставим настрани всички други неща, миналата година Борисов страшно сгреши като направи Данаил Кирилов правосъден министър. Трябваше още тогава да избере един от двамата заместници – Ахладова или Евгени Стоянов. Така имаме загубена една година и министър, който стана не за смях, превърна се в посмешище. Хората от правна комисия си го знаеха, но после научи цяла България.

Мунчо
Мунчо
24 септември 2020 10:32
Гост

Ха ха ха. Калинки, малинки и всякакви гадинки! Трябвало … ха ха ха … единият убавец твореше навремето антикорупционния закон с диплом „по право“ от ВИИ „Карл Маркс“. Пернишката печка с диплома от същото място като Шиши – и това не може! Тя може само … да, да, да … много е добре, много, по-навътре …

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:26
Гост

А, да видим какво ще направи с електронното правосъдие? Да не стане като с единната информационна система.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:25
Гост

Надявам се тя да донесе малко светъл лъч в това министерство, че ДК дерибействаше върху хората.

Лазаров
Лазаров
03 септември 2020 14:23
Гост

Времето ще покаже. Но със сигурност няма кой да съжалява за Кирилов.

Димитров
Димитров
03 септември 2020 14:25
Гост

Той каза, че сам си е подал оставката. Обаче това стана след разговор с Борисов и за това много ме съмнява, че е поредната му маневра.

Позор
Позор
03 септември 2020 14:22
Гост

Честно казано, ако познавах Пеевски и аз не бих го признал.

Стоянова
Стоянова
03 септември 2020 14:20
Гост

Министърът има ли профил във Фейсбук?

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:22
Гост

И да има, такива глупотевини като Барни няма да твори. Гаранция! Този човек ме накара да харесвам Цецка Цачева 🙂

Чукча
Чукча
03 септември 2020 14:33
Гост

Що?
Очакваш с нетърпение коментарите й за протестиращите стил Сачева ли?
😁

Наблюдател
Наблюдател
03 септември 2020 14:18
Гост

Уж триото щеше да кара винкелите…

успех на колегата
успех на колегата
03 септември 2020 14:18
Гост

Хайде, един колега да седне на този пост, пък макар и за няколко месеца. Откога не сме имали съдия министър на правосъдието? От Антон Станков, май?

213
213
03 септември 2020 14:19
Гост

To, ако ще е като него, по-добре не.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 14:21
Гост

Къде забравите г-н Тачева? И тя едно време беше съдия

Чукча
Чукча
03 септември 2020 14:28
Гост

Като се замислиш -всички все от недоразумение нагоре. Било природни, било правни.