По-малко от две седмици след като Гражданската колегия на Върховния касационен съд реши, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна пречка за иск за отнемане на имуществото парламентът прие на второ четене промени в антикорупционния закон в обратния смисъл.

С 95 гласа „за“, 64 „против“ и 8 „въздържал се“ депутатите днес окончателно записаха в закона: „Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване на правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона“.

Освен това приеха, че неприключилите проверки и производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество (ЗОПДНПИ) се довършват според това ново правило.

Тази разпоредба беше гласувана, тъй като тълкувателното решение на ВКС се отнасяше именно до отменения ЗОПДНПИ. Той действа от 2012 г. до влизането в сила на новия антикорупционен закон на 23 януари 2018 г.

След произнасянето на тълкувателното решение от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обявиха, че то ще доведе на до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Официално стана известно, че Софийският градски съд, стъпвайки на тълкувателното решение, е прекратил делото за конфискация на близо 2 млн. лв. срещу бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров. Определението обаче подлежи на обжалване.

Вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов, позовавайки се на твърдения на адвокати, каза, че са били прекратени и проверките срещу бизнесмените Гриша Ганчев и Огнян Донев. Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обаче отказа да потвърди или отрече тази информация.

Днес в пленарната зала от левицата остро критикуваха измененията, като ги определиха като отказ от правовата държава, връщане към тоталитаризма и срам. „Не знам с какви очи юристи могат да защитят подобни норми. Това е компромис със съвестта на всеки гражданин, с демокрацията и с разделението на властите. Няма по-флагрантно потъпкване на правата на българските граждани“, заяви Валери Жаблянов.

Отговори му вносителят на измененията Данаил Кирилов: „Не знам дали сте чел решението на Конституционния съд по дело №4/2012г., защото този институт – на гражданската конфискация, е утвърден от КС. Изложени са подробни мотиви за ограничаването на права и в името на каква ценност се прави. Иначе ценя патоса ви. Отменете закона, когато можете и поемете всички последици от това правно действие“.

Както още вчера „Лекс“ писа, засега идеите за удължаване на сроковете за проверката на КПКОНПИ и за изричното им регламентиране в закона като инструктивни или преклузивни се отлагат. Целта е да се изчака произнасянето на Гражданската колегия на ВКС по тълкувателно дело, чийто предмет е именно характерът на сроковете.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
20 декември 2018 13:09
Гост

Голяма грешка е да се поправя закон заради един или друг конкретен човек. Покрай тях ще изгорят десетки невинни хора и това е несправедливо и скандално.

Срам
Срам
20 декември 2018 12:39
Гост

Е, точно проверките срещу бизнесмените Гриша Ганчев и Огнян Донев ли трябваше да прекратят!

Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 12:22
Гост

ВКС разбуниха духовете с това решение.

Мунчо
Мунчо
20 декември 2018 12:23
Гост

Не го дообмислиха. Не биваше да се прекратяват дела за над 20 милиона лева.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 6:42
Гост

Как пък разбра, че 20 дела са прекратени? Пък и тия сметки за 20 милиона, кой ги направи? А колко пари плаща държавата, за да съществува това безумие за издръжка, по ЗОДОВ (прокуратура + КПКонпи)? Колко пари са събрани изобщо по тези дела. Сигурно са придобити три съборетини и две коли от 90-те години. Айде стига.