До 26 септември ще са ясни кандидатите, между които Народното събрание ще избере нов член на Конституционния съд (КС). Това следва от правилата за избора, които днес бяха приети от правната комисия.

Депутатите имат 14 дни от днес, за да внесат предложения за кандидатури. Те трябва да са мотивирани и в тях да се обосновават високите професионални и нравствени качества на номинирания, което е изискване на Конституцията към членовете на КС. Другото условие на основния закон към тях е да имат 15 години юридически стаж. Законът за КС пък посочва, че те трябва да са български граждани и да нямат друго гражданство.

Освен това правилата на парламента поставят условие всеки кандидат за конституционен съдия да бъде проверен за досие в бившите служби. Резултатите от проверката, както и всички други документи, свързани с избора ще бъдат публикувани на сайта на Народното събрание.

По Конституция през три години КС обновява състава си с четирима съдии. Тази година парламентът избира един конституционен съдия, президентът – един, а в двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и проф. Цанка Цанкова.

Предстои правната комисия да приеме хронограма за избора на парламента, от която ще стане ясно кога ще бъде изслушването на номинираните. Правилата обаче предвиждат, че три дни преди тази дата юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност и професионални организации могат да изпратя становища за кандидатите и въпроси към тях. Медиите също могат да поставят въпроси, които да им бъдат зададени от правната комисия при изслушването.

След него ще бъде проведен изборът от Народното събрание, когато депутатите ще разискват качествата на кандидатите. Изборът е с обикновено мнозинство – необходимо е за кандидата да са гласували повече от половината от присъстващите депутати.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров, който е сред спряганите имена за бъдещи членове на КС, заяви: „He ми ce ĸoмeнтиpaт cлyxoвe“. Той беше в парламента, където депутатите приеха докладите за дейността на държавното обвинение за 2016 г. и 2017 г. и каза: „Иcтинaтa e, чe oттyĸ тpъгвaм ĸъм Cъдeбнaтa пaлaтa, a нe ĸъм Koнcтитyциoнния cъд“.

„За да се говори за номиниране, първо трябва да има предложения, които да се обмислят. За да се обмисли това предложение, трябва да се даде ясна сметка на много факти и обстоятелства, включително и това колко е редно към края на мандата си, но не 3-4 или 5 месеца преди края, а около година и половина, главният прокурор да си тръгне“, каза Сотир Цацаров

„Мандатът не е смисълът на живота ми, а приятелите и семейството ми. Кариерата ми не свършва с мандата. Краят на мандата настъпва за всеки. Все някога настъпва, вечни хора няма“, обобщи той.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
12 септември 2018 14:33
Гост

Каквото и да се случи за КС, шоуто е гаратирано. Чудя се дали Патриотите са включени в пазарлъка като отплата за други работи. Ще видим…

Хуморист
Хуморист
12 септември 2018 13:27
Гост

Колко сте заблудени – Цацаров няма да се кандидатира за КС, за да не му задават въпроси разни грантаджии и НПО-та, страх го е, хахаха…

Гражданин
Гражданин
12 септември 2018 13:24
Гост

Значи на Цацаров му е обещан друг висок пост и той ще си изпълни мандата като главен прокурор.

Майна
Майна
12 септември 2018 13:26
Гост

Не върви човекът да се върне в Пловдив, по му приляга служба в Европа.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 15:28
Гост

Да, трябва му кариерно израстване.