Парламентът прие днес процедурните правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Постът е свободен от края на юли, когато председателят Пламен Георгиев подаде оставка след скандала с незаконната тераса на апартамента му в столичния кв. „Гео Милев“, която след това той сам отстрани.

Днес депутатите гласуваха, че в следващите 14 дни могат да внасят писмени предложения за нов председател на антикорупционната комисия. Номинациите трябва да се изпращат до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

И при тази процедура ще се запази изискването към шефа на КПКОНПИ да има юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Това условие можеше да отпадне, след като още през пролетта беше внесено предложение за промени в антикорупционния закон, според което бъдещият председател може и да не е юрист, ако притежава 10-годишен стаж в службите за сигурност, от които 5 години да са на ръководна длъжност. Предложението обаче така и не беше окончателно прието.

Парламентарната антикорупционна комисия ще изслушва бъдещите кандидати за шефския пост в КПКОНПИ в открито заседание, което ще бъде излъчвано в реално време чрез интернет страницата на парламента. Част от процедурата предвижда кандидатите да бъдат проверени и за принадлежност към разузнавателните служби и бившата Държавна сигурност.

Парламентът ще избере нов шеф на КПКОНПИ, като гласуването ще е поотделно за всеки кандидат, а за избран ще се смята получилият повече от половината от гласове.

Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите, избран ще е този с най-голяма подкрепа. В случай, че никой от кандидатите не получи необходимите гласове, правилата предвиждат да се проведе балотаж между двамата с най-голяма подкрепа. Ако и тогава никой не събере необходимия брой гласове, парламентът ще открие нова процедура за избор.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дано
Дано
06 ноември 2019 17:01
Гост

Дано новият шеф на КПКОНПИ е повече стока от стария, че лошо.

Айде сега
Айде сега
06 ноември 2019 17:01
Гост

Е, консулства много по света.

Смях
Смях
06 ноември 2019 16:56
Гост

Странно име има тая комисия – Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. От тази формулировка излиза, че те се борят с парламентарната етика. Или другият вариант е, че комисията работи за парлманетрната етика, но и за конфликта на интереси. Който го е фомулирал да се върне в училище.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:16
Гост

Заради Пламен Георгиев този пост беше компрометиран, но истината е, че е много важен, дори само заради възможността за контрол над опозицията и неудобните.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:14
Гост

Чудна служба е това, с перспективи и след края на мандата.

Съгласен
Съгласен
06 ноември 2019 17:02
Гост

Даже преди края. Ако нешо се случи непредвидено.

към предните
към предните
06 ноември 2019 11:31
Гост

Цацаров е радост 🙂

Вуйчо
Вуйчо
06 ноември 2019 11:59
Гост

Ха, идеален кандидат!

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 12:12
Гост

Не ми се вижда много подходящ. В последно време на когото е направил проверка, излиза чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:27
Гост

Харесва ми, че ще може да се наблюдава изслушването на кандидатите. Една такава процедура трябва да е обществено достояние.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:25
Гост

А сега да видим кой на кого е човек.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:22
Гост

Това изискване за юридическото образование ми се вижда излишно. Предният председател катo имаше, та какво?

Шимо
Шимо
06 ноември 2019 11:29
Гост

Aбе, представи си и това да няма. Че в службите се попада и почти без образование

Каталунец
Каталунец
06 ноември 2019 17:03
Гост

Предният имаше лична харизма и дипломатичност. Затова Бойко го оцени и го прати да консулства по Средиземноморието.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:20
Гост

E, да бяха включили в правилата и оглед на имотите на бъдещите конпири.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 11:24
Гост

Това после. Важното е какви имоти и с колко тераски и барбекюта ще придобият по време на председателството си.