Димитър Франтишек Петров е новият шеф на Специализираната прокуратура (СП). С пълно мнозинство от 11 гласа, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно подкрепи Петров, който до момента беше и временен шеф на СП.

Друг кандидат за поста нямаше, а в подкрепа на Петров се изказаха Йордан Стоев и Евгени Диков. Стоев каза за него, че винаги е на първа линия, познава работата в детайли и е успял да създаде и да поддържа добра организация. Евгени Диков пък благодари на Петров за смелостта да се кандидатира и го поздрави, изрично, че работи активно за решаване на битовите проблеми и устройството на прокурорите.

По време на представянето си Петров отбеляза, че основен недостатък в работата в момента са кадровите проблеми на Специализирания съд. Недостигът на съдии в комбинация с нарастващите дела, води и до забавянето им, отбеляза Петров.

Върнатите на прокуратурата дела е недостатък, който постепенно се преодолява, каза още новият шеф на спецпрокуратурата. Според него трудностите са били резултат, както от новата компетентност, така и от недостатъчната подготовка първоначално на прокурорите, които са били командировани от районните прокуратури.

На въпрос за екипа, с който ще работи, Димитър Петров каза, че в момента има трима заместници, но ще иска да има още една бройка, за да може да управлява пълноценно.

За разлика от бързия избор на шеф на Специализираната прокуратура, Прокурорската колегия отново не успя да избере апелативен прокурор на София.

Настоящата шефка на прокуратурата Албена Вутова не можа да присъства на заседанието днес, за което беше планирана процедурата по избор, защото е в болничен до 2 август. Затова тя е и подала молба за отлагане на избора, която колегията уважи.

Тъй като днес е последното заседание преди ваканцията, изборът беше отложен за 11 септември.

Кандидатите за апелативен прокурор на София са двама – Албена Вутова и районният прокурор на столицата Радослав Димов.

Това беше втори опит на ВСС да избере нов шеф на Софийската апелативна прокуратура. При първия през януари Вутова беше единствен кандидат, но получи само четири гласа в своя подкрепа в Прокурорската колегия.  Така беше открита втора процедура, в която се включи и шефът на Софийската районна прокуратура Радослав Димов. Като основен мотив да се кандидатира за апелативен обвинител на столицата той сочи, че е изпълнил основните приоритети, които си е поставил при кандидатстването му за районен прокурор на София през 2017 г. И заявява, че фактът, че ръководи най-голямата прокуратура, му дава увереност да се кандидатира за по-високия пост, макар да не е работил на друго ниво, освен на районно.

Последва становище от прокурорите в САП в подкрепа на Вутова, в което те обявиха, че тя се е доказала като успешен ръководител през първия си мандат и трябва да продължи работата си, за да гарантира достиженията на апелативната прокуратура и да ги доразвие.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Татарчев
Татарчев
01 август 2019 10:45
Гост

Ето, запознайте се и с по-следващия главен. Заместник на следващия, който пък е заместник на сегашния. Калинките са навързани и се издигат en bloc.

Оптимист
Оптимист
29 юли 2019 12:29
Гост

Все пак има лъч надежда. Денят още не е изтекъл, а Данаил Кирилов може да номинира друг кандидат.

Индианецът с пишеща машина
Индианецът с пишеща машина
29 юли 2019 12:33
Гост

Какъв лъч бленуваш? Виж, че са се надвесили облаци от всякъде. Прокурорската колегия издигна Гешев, тя гласува с пълно единодушие за него. В тях е и ножът и сиренето.Който и да номинират, няма да събере нужните гласове. Един безплатен съвет от мен-когато нямате мнение по въпроса, но много държите да изкажете такова, по-добре не го правете, защото се излагате.

Бай Ставри
Бай Ставри
29 юли 2019 12:21
Гост

Франтишек, пак ли ти. Няма спасение от теб и от африканската чума по свинете

Sauron
Sauron
29 юли 2019 8:00
Гост

Или изведнъж колегията да реши, че г-н гешев е по-важен на терен, където бори корупцията и експертизата му там ни е особено необходима.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 7:56
Гост

Може ли Дани, след като обърна файловете, да обърне и тази игра? Не!

mordor
mordor
29 юли 2019 7:51
Гост

Гешев е абсолютно неприемлива кандидатура – само хъшлашкият език и дипломата на академик на МВР стигат. Ама ще питам и онези хубостници дето се събраха да викат пред ВСС какво предлагат – Бойко Атанасов – друг абсолютен срам! Некомпетентен и психически нестабилен човек, който перманентно се излага. Неясен изказ и блуждаещ поглед. В мрачни времена живеем

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 7:46
Гост

решенията са взети – гешев, димов, франтишек… да влезе убитият