Председателят на Бургаския апелативен съд (БАС) Деница Вълкова е на крачка от встъпване във Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от днешно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което без разглеждане е оставена жалбата на съдия Даниел Луков срещу повишаването на Вълкова във ВКС. Решението в тази му част обаче не е окончателно и Луков може да го обжалва пред петчленен състав на съда.

Ако то остане в сила, съдия Вълкова ще встъпи във ВКС, което означава, че ще оттегли кандидатурата си за втори мандат като председател на съда в Бургас. Пред общото събрание на съдиите в апелативния съд през юни тя каза, че се кандидатира за втори мандат, защото не знае кога ще приключат конкурсите за повишаване във ВКС и ВАС, в които тя участва. Самата Вълкова тогава призова колегите си да номинират за председател досегашния ѝ заместник Пламен Синков, който също е кандидат за поста.

Встъпването на съдия Вълкова във ВКС се проточи, макар че тя беше повишена от Съдийската колегия още през февруари. Причина за това стана поредно обжалване на решението на колегията от страна на Даниел Луков от военния съд в Пловдив. Конкурсът за повишаване на четирима съдии във ВКС е от 2017 г. Първо през 2018 г. бяха назначени четирима съдии, но след това ВАС отмени повишаването на Бонка Янкова заради конфликт на интереси. Така се отвори още едно място и петият класиран, който се очакваше да го заеме, беше именно съдия Луков с оценка от 5,90, но членовете на Съдийската колегия прецениха, че той няма нужните професионални качества и „качиха“ във ВКС следващата в класирането – Петя Колева-Рушанова.

В края на миналата година ВАС отхвърли жалбата на Луков срещу това решение на колегията. Съдът прие, че кадровият орган има правото самостоятелно да прецени кой от предложените от конкурсната комисия кандидати притежава необходимите нравствени и професионални качества за длъжността. Според ВАС единственото задължение на колегията е да се съобрази с поредността на класирането, когато гласува кандидати и да не ги „прескача“.

Междувременно в Наказателната колегия на ВКС тази година се освободиха още две места и магистратите поискаха от колегията да обяви нов конкурс. Според чл. 193, ал. 6 от ЗСВ обаче колегията може да назначи във ВКС следващите по резултат участници в последния конкурс, ако от приключването му не са изминали вече 9 месеца.

В случая заради обжалването във ВАС, процедурата не беше приключила. Колегията обаче отново не повиши Луков, а с 10 на 1 гласа мястото във ВКС получи Деница Вълкова. Луков обжалва и това решение на кадровиците, а днес тричленен състав на ВАС обясни, че правилно не е бил повишен, защото процедурата за него е приключила още след произнасянето на съда по предходната му жалба.

„СК на ВСС е приела, че съдия Даниел Луков не притежава изискуемите професионални качества за съдия във Върховния касационен съд – Наказателна колегия и не го е повишила в длъжност. С породилия правни последици административен акт и влязлото в сила съдебно решение конкурсната процедура за съдия Луков е приключила с неизбирането му на конкурсна длъжност“, пише съставът на ВАС с председател и докладчик Тодор Тодоров.

Той обяснява, че статутът на съдия Луков в казуса е същият като този на съдия Янкова, която е отпаднала от класирането заради конфликт на интереси. Върховните съдии посочват, че неслучайно и колегията не е гласувала повторно за Янкова при освободилите се места, въпреки че тя е била класирана преди Луков.

ВАС напомня и решението на Конституционния съд от 2018 г., който каза, че процедурата по чл. 193, ал.6 от ЗСВ е продължение на конкурса, а не самостоятелно производство.

„След като решенията по чл. 193, ал.6 ЗСВ са част от конкурсната процедура и тя за съдия Даниел Луков е приключила с породил правни последици административен акт и влязло в сила съдебно решение (решение № 17032 / 12.12.2019 г. по адм. дело № 9933 / 2019 г. на Върховния административен съд, тричленен състав на шесто отделение) липсва правна възможност за издаване на друг (различен) административен акт по приключване участието му в процесния конкурс. По тези съображения той няма качеството на „следващ по ред кандидат в конкурса за повишаване или за преместване“ по смисъла на чл. 193, ал.6 ЗСВ“, се казва в решението на съда. Заради този си извод ВАС посочва, че е недопустима жалбата на Луков срещу повишаването на съдия Вълкова.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 август 2020 15:40
Гост

Това е първата правистка от провинциален факултет – приета към съдиите – това е прецедента, „нулевият пациент“, без да съм расист или каквото и да е – нивото е ниско- впрочем имах гадже в Бургаски свободен университет – досега се оплита в кълчищата на мислите си – отделно имам партньор задочник – мудна – бавна мисъл, но – има точно познание, но е някак по-забавена реакцията.

Правото е спорт, като всеки друг – не можеш ли да се изкажеш – няма как.

Желателно е да участват в научни публикации – да се тренират в писането на текстове, иначе – просто фасада.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 12:18
Гост

Призовавам всеки, който минимално се интересува от нивото на правораздаването и съдебната система в България, да провери биографията на Деница Вълкова. Това престъпно недоразумение от снимката по-горе е абсолютен символ на всички проблеми в страната ни. Решенията на „съдия“ Вълкова се дават от чужди университети като УЧЕБНИКАРСКИ ПРИМЕР за корупционно правораздаване. Срам ме е, че съм юрист в държава, където върховните съдии са такива…

Pif
Pif
07 август 2020 12:52
Гост

Деница Вълкова е изключителен и почтен професионалист. Клеветата, че “чужди университети” я давали като “учебникарски пример за корупционно правораздаване”, говори, че Вие – явно незавършил образованието си, сте сторил кой знае каква простотия, така щото да се сблъскате с железния характер на съдия Вълкова. Успокойте се и спазвайте закона. Така няма да Ви е срам, нито страх, от върховните съдии.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 14:32
Гост

Умопомрачителен е начинът, по който платени тролове се опитват да дискредитират всяка критика срещу престъпниците, завзели всяка клонка на властта. Не знам кое говори за образованието ми, завършено или не, но защо не помислите за купената диплома на „съдия“ Вълкова от Бургаския свободен университет? Няма да се успокоя, именно докато ти и изметта, за която говориш, не започнете да спазвате законите. А ако има съмнение – издигането на една сервтитьорка/проститутка от Бургас във върховен съдия, благодарение на свекървата й и на ГЕРБ, Е НЕЗАКОННО.

Pif
Pif
07 август 2020 15:34
Гост

Умопомрачителна е лексиката Ви. Такива като Вас -клеветници – се опитват да посочат, че съдия Вълкова е била сервитьорка. Била е. Като студентка, по време на летните ваканции, за да си плаща образованието и да не тежи на родителите си. За свекърва й не знам нищо, доколкото обаче е известно, съдията има три деца. Майка на три деца и върховен магистрат заслужава уважение. А Вие – не знам как сте възпитаван, за да ми говорите на “ти” – си злобейте на воля. Успокоявайте се, ако желаете. Но все пак спазвайте законите. И процесуалните, и моралните.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 16:40
Гост

Не дължа никакво уважение на един мизерен трол, още по-малко на наглия престъпник Вълкова. Не се опитвам да направя нищо, просто представих факти от обективната действителност. Не знам как си толкова запознат кога и защо е била сервитьорка, но някак си си пропуснал да забележиш, че свекърва й е била председател на окръжния съд в Бургас, че е била замесена в опит за убийство на бившия й съпруг, и че дейността й като съдия е причината България да е осъдена в Страсбург и да е давана като пример за корупционно правораздаване. Също не си обърнал внимание, че има доста сериозни… Покажи целия коментар »

Pif
Pif
07 август 2020 21:08
Гост

Нали знаете, че човек съди по себе си. За Вашата диплома намеквам. Или липсата, или купуването й – сам си изберете. И нали нещо в университети я давали като пример, пък сега Страсбург…И кой знае защо, имаше някакво интервю на бившия й съпруг, което беше твърде ласкаво за нея. Не ми изглеждаше да е дадено от поръчан за убиване човек. А и как я е покровителствала бившата й свекърва, ако е поръчвала сина й…Карайте, важното е да сме живи и здрави!

Анонимен
Анонимен
08 август 2020 1:14
Гост

Да, аз си купих дипломата и станах върховен съдия, затова знам как стават нещата. Решението на съда по правата на човека и учебниците, които заклеймяват българската правосъдна система, са два различни примера, които имат общо единствено “съдия” Вълкова. Махленският ти тролски изказ и личните нападки към всеки критикуващ, които работят добре в места като ПИК, не изтриват унизителните петна по мръсната особа от статията.

Pif
Pif
08 август 2020 1:54
Гост

Гледайте да не се ухапете, че ще се отровите. Като окръжен и апелативен съдия, на г-жа Вълкова съдебните актове са потвърждавани от ВКС. Няколко различни състави на ВСС са я атестирали. Колегите, с които е работила, също са давали оценка за нея. Г-жа Вълкова създаде работещ механизъм за обезщетения по ЗОДОВ. И още, и още… И успоредно с това е родила и отгледала три деца. Ако Вие сте сторил наполовина на направеното от нея, Ви се извинявам. Ако не – затаете злобата си, вече се видя кой какъв език и аргументация ползва.

Клюкраката
Клюкраката
08 август 2020 23:48
Гост

Стига сама си писа хвалебствия, ма Деничке…

Pif
Pif
09 август 2020 16:50
Гост

Детето ми и аз бяхме жертви. Съдия беше Деница Вълкова. Оттогава следя кариерата й и се радвам за нея. Владея два езика и имам чуждестранна диплома. За “ма”- то Ви, изобщо не ми се говори.

Клюкраката
Клюкраката
10 август 2020 13:43
Гост

мА Деничке, нямахме нужда от самопризнанията ти. Очеизваждащо е кога си пишеш сама хвалбите си като „изключителен професионалист“. Скромността не е измежда качествата, които имаш. Ако не си разбрала да ти кажа „Ма Деничке“ е подигравка към теб и към напъните под много чужди никнейми да си се фукаш.

възмутен
възмутен
07 август 2020 12:55
Гост

Всички пренареждания в конкурсното класиране целяха вкарването през черния вход на госпожата от снимката във ВКС. Осмото място се оказа печелившо, защото го зае тя, ако беше десета, десетото място щеше да е печелившо. Сега остава след изтичане на последния й възможен мандат да наврат във ВКС и фамозната Аракелян- друго олицетворенията на всичко гнило в системата.

Чочо
Чочо
06 август 2020 18:30
Гост

Дано! Тя е изключителен професионалист в рабората си.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 12:13
Гост

не разбирам това сарказъм ли е или просто си трол?

Димо
Димо
06 август 2020 18:27
Гост

Интересно при тази висока оценка, Съдийската колегия как прецениха, че той няма нужните професионални качества?

Герасим
Герасим
06 август 2020 18:28
Гост

Пълен субективизъм!

Мики
Мики
06 август 2020 18:26
Гост

Заради такива обжалвания конкурсът се проточи.

хитрец си ту, Лукчо
хитрец си ту, Лукчо
06 август 2020 18:25
Гост

Решението на ВАС е напълно логично. За Луков процедурата е приключила, за него вече има влязло в сила решение, че не е повишен и точка. Не може един път по общия ред и после пак по 193, ал. 6 ЗСВ.

Чавдар
Чавдар
06 август 2020 18:32
Гост

Е, надеждата умира последна.

Вики
Вики
06 август 2020 18:24
Гост

Даниел Луков ще обжалва със сигурност.

как става тая работа
как става тая работа
06 август 2020 18:22
Гост

Големият въпрос е как след като конкурсната комисия е класирала, СК решава, че този човек няма професионални качества за ВКС. Че като военен съдия няма как да е връо, ми е ясно, ама пък явно актовете му са били не просто ОК, а отлични. Много странна ми е тази история…

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 18:18
Гост

Жалко за съдията Луков, но на негово място бих се кандидатирал за председател на военен съд. С тази оценка, в който и да е от тях, би бил безапелационен с години напред.

2323
2323
06 август 2020 18:20
Гост

Може пък на човека да му се работи?

Лозанка
Лозанка
06 август 2020 18:32
Гост

Надали.

Анонимен
Анонимен
07 август 2020 12:59
Гост

За кога бе, отсега е ясно че ще ги закриват

Наши и ваши
Наши и ваши
06 август 2020 18:13
Гост

По тази логика, той вече не може да участва и в други конкурси, след като СК е решила, че няма качества, а има и решение на ВАС. Глупости!

До "Наши и ваши"
До "Наши и ваши"
06 август 2020 18:15
Гост

Айде сега, не преиначавайте нещата. Колегата може да развие качествата си и следващия път да бъде повишен. Всичко описано касае само конкретната процедура.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 18:12
Гост

E, как така е приключила процедурата веднъж за него, пък преди това СК има самостоятелност да си реши кой и защо?

Отврат
Отврат
06 август 2020 18:05
Гост

Ех, всички имат професионални качества, само не и кандидатът с оценка 5,90. Ако някой може да ми обясни каква е логиката на това…

Симеон
Симеон
06 август 2020 18:23
Гост

Просто няма логика. Пълен субективизъм.

Наблюдател
Наблюдател
06 август 2020 18:05
Гост

Еее, разгеле и честито не печелившите.