Дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор престоява в кабинета на съдията 12 години, оправдателната присъдата по него изчезва и тъй като не може да бъде възстановена, нов състав се произнася и осъжда подсъдимия по него. Престъплението е от 2003 г., а финалната присъда е постановена едва през 2017 г. – след 14 години, 3 месеца и 20 дни.

За този, граничещ с абсурда случай, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет, но без да съобщават името на съдията. Проверка на „Лекс“ установи, че става дума за уволнения от системата за десетки забавени дела Мариян Марков.

Обвинителният акт срещу оплакалия се от бавно правосъдие подсъдим за грабежа е внесен в Софийския районен съд през 2004 г. Там дело приключва за 9 месеца с осъдителна присъда.

Така през 2005 г. делото отива в Софийския градски съд. Още в първото заседание през ноември същата година съставът се произнася с оправдателна присъда.

Изненадващо 11 години по-късно, през 2016 г., при проверка в кабинета на съдията-докладчик е дело е намерено там, но в него има само някакво решение с дата от 2007 г., подписано от него. По разпореждане на зам.-председателя на СГС то е изпратено за подпис на другия съдия от състава, който вече правораздава в друг съд. Той обаче отказва да го подпише, като обяснява, че всъщност е била произнесена оправдателна присъда.

Тогава председателят на градския съд нарежда да бъде съставен акт за възстановяване на присъдата. Така през февруари 2017 г. такъв е съставен с констатацията, че присъдата е изгубена.

Следва производство по възстановяване на присъдата. В него нито страните са предоставили акта на съда, обявен им през ноември 2005 г., нито бившият председател на състава е дал своето особено мнение, с което е подписал оправдателната присъда. Така съдът констатира, че присъдата не може да бъде възстановена.

И се стига до там да се определи състав на съда, който да се произнесе по въззивната жалба 13 години след внасянето ѝ. През декември 2017 г. новият въззивен състав е изменил първоинстанционната осъдителна присъда, като е намалил срока на наложеното наказание.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 ноември 2018 14:44
Гост

Има нещо гнило в тази история. Надали обаче някой ще се наеме да разнищи нещата.

Минувач
Минувач
07 ноември 2018 14:42
Гост

Чак и на престъпника му писнало, горкият.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2018 14:40
Гост

Ужас. Да не си на мястото на подсъдимия.

Гражданин
Гражданин
07 ноември 2018 14:40
Гост

Това е пример как всички подобни престъпления, които са и най-масовите, се неглежират от всички по веригата. Дреме им на делото…

Човек
Човек
07 ноември 2018 14:38
Гост

Този съдия е за затвора или пробация най-малко.

Георги
Георги
07 ноември 2018 14:28
Гост

Как е възможно да изчезне оправдателната присъда? А и по справките за нерешени дела не са ли отчели, че 12-та година няма решение.