Дело по иск за обявяване на предварителен договор за продажба на имот за окончателен е продължило 19 години, 7 месеца и 19 дни. За този антирекорд съобщиха днес от Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Делото е образувано е на 26 юни 1998 г., разгледано е от три съдебни инстанции и е приключило на 15 февруари 2018 г.

„Основната причина за продължителността му е свързана с организацията на съдебните заседания в първоинстанционното производство по гр.д. № 74/1999 г. по описа на Софийския градски съд, което е продължило 17 години“, обясняват от инспектората.

Първата инстанция е насрочила 27 заседания, като 16 от тях са отложени за събиране на доказателства. „Тези отлагания в много голяма степен се дължат на това, че съдът е уважавал безкритично несвоевременни доказателствени искания на страните, без да дава указания на участниците в процеса или да налага санкции в тази насока“, сочи ИВСС.

Показателно е, че 18-тото заседание на 19 октомври 2010 г. е допусната съдебно-психиатрична експертиза със задача да се установи дали наследодателите на ответниците са разбирали ясно значението на действията си по отношение на процесното жилище към момента на сключване на предварителния договор, при положение, че и двамата продавачи са починали още преди образуване на делото.

„За да се изготви и приеме експертно заключение относно психическото състояние на продавачите по предварителния договор, са отложени следващите 7 съдебни заседания по делото, защото поискалите експертизата страни са забавили внасянето на депозит за възнаграждение на вещото лице, а отделно от това изготвеното заключение е било оспорено и е допусната тройна съдебно-психиатрична експертиза със същата задача“, показва проверката.

Освен това 4 заседания са отложени заради отвод на съда, а 3 – по искане на ответника или на адвоката му, без за това да е имало основателни причини за това.

За по-голямата продължителност са допринесли и интервалите между някои от заседанията, като в 16 от всички отлагания те са насрочвани през 5 до 9 месеца.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ewy
ewy
02 март 2019 14:03
Гост

Такива фрапиращи случаи има във всяка една правна система , като правораздаването в много „западни“ страни е много по-бавно от българското , да не говорим и че е в пъти по-скъпо . Без да познавам случая , общият принцип е , че ако страните са нормални и съдът криво-ляво си върши работата , няма как да се стигне до толкова продължителен процес . Най-вероятно става въпрос за Първо ГО на СГС , което с години беше неглижирано и имаше 3-4 пъти по-голяма натовареност от средната за страната . 300 висящи първоинстанционни дела и по 20-30 нови първоинстанционни дела всеки месец… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 17:20
Гост

Затади такова бавно правосъдие хората губят вяра в него.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 16:42
Гост

Зная, че СГС е много натоварен откъм дела, но такава дезорганизация е нелепа.

Анонимен
Анонимен
01 март 2019 16:40
Гост

Недоумявам как може да се назначи психиатрична експертиза на починалите продавачи.

Интересно
Интересно
03 март 2019 8:57
Гост

Прави се често и е възможно – свидетели, медицински документи, подобни неща.
Много зависи от това колко са добри и почтени експертите. Много се лъже.

Бистра
Бистра
03 март 2019 22:01
Гост

Може,разбира се.И аз съм имала такъв случай.