Дело за имотни измами в Ямбол е сред най-ярките примери за бавно правосъдие, отчетени от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) при извършени проверки в последното тримесечие на миналата година.

Производството е започнало в края на 1999 г. и прекратено преди година поради изтичане на абсолютната давност. Става дума за дело за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. То е било срещу инвеститор, който е бил съден за това, че взел парите на десетки граждани, на които обещал да построи жилища, но не го направил.

Само разследването по делото е продължило около 15 години, което само по себе си е създало предпоставки за изтичането на абсолютната давност, като са допуснати съществени забавяния от МВР и прокуратурата. През първите три години на разследването са били извършени само част от необходимите действия, което обусловило отстраняването на разследващия следовател и определянето на нов, както и двукратното връщане на делото от прокурора на следователя за извършване на допълнителни действия по разследването, посочват от инспектората.

Над 4 години пък не са били извършвани никакви действия по разследването, а от 2012 г. започнали опитите на Районната прокуратура в Ямбол да внесе делото в съда. Те били общо четири, но всеки път съдебните производства са били прекратявани, тъй като обвинителният акт не отговарял на всички изисквания на НПК. Това се е случило при първоинстанционното разглеждане на делото, включително и при разглеждането му след отмяна на постановена присъда от въззивния съд, уточняват от ИВСС.

Забавянията в съдебната фаза са само две на първа инстанция и са за по-малко от година, тъй като делата не са били прекратени на разпоредителното заседание, а в хода на съдебното следствие.

Заради изтеклата абсолютна давност не е ясно и каква би била съдбата на делото, по което преди 4 години районният съд е осъдил инвеститора на 6 години затвор. След това обаче Окръжният съд в Ямбол е отменил присъдата, защото мотивите към нея били преписани от обвинителния акт и то от такъв, който по-рано същият районен съдия бил върнал на прокурора.

Ясно за делото е обаче, че попада сред общо 113 производства, за които е доказано забавено правосъдие и държавата ще плаща обезщетения. Само от проверките за последното тримесечие на 2017 г. са сключени 31 споразумения, по които са изплатени обезщетения за над 60 000 лева.

Коментирайте

avatar