Поради отвод на всички магистрати от районния съд в Търговище, делото за мярката за неотклонение на служителя от съдебна охрана Валентин Парашкевов, който пиян блъсна двама младежи, ще се гледа в Шумен. Това определи днес тричленен състав на Върховния касационен съд.

На 2 ноември около 14.15 ч., на двойно непрекъсната линия на път в Търговище, Парашкевов решил да направи обратен завой с личния си автомобил. След като не успял, дал на задна предавка и така мотоциклет с момче на 16 години и половина и момиче на 18 години се ударил в него. След удара моторът се отклонил и последвал челен удар в насрещно движещ се автомобил.

След инцидента Валентин Парашкевов избягал от местопроизшествието. Бил е задържан два часа по-късно в заведение. Дрегерът отчел 0.71 промила алкохол в кръвта му.

Близките на пострадалите и граждани на Търговище излязоха на протест пред съдебната палата. Те се притесняваха, че случаят може да бъде потулен, тъй като братът на Парашкевов е бил началник на полицията в града.

Братът на шофьора е много влиятелен човек в Търговище. Той може да си позволи да потули всички проблеми, които е създало момчето. През времето бившият шеф на полицията винаги го е прикривал. Водачът и преди е предизвиквал катастрофи. Това не е първият път, в който се качва пиян зад волана”, каза преди дни бащата на пострадалото момче.

По време на протеста в петък бяха хвърляни камъни по съдебната сграда и беше счупен един от прозорците. Имало е и опити за нахлуване в палатата.

По повод инцидента от Министерството на правосъдието на свой ред съобщиха, че Валентин Парашкевов е уволнен.

Бившият вече съдебен охранител е обвинен в причиняване на средна телесна повреда на двама души при управление на автомобил в пияно състояние. Прокуратурата поиска от РС-Търговище да му наложи постоянен арест.

Делото е било разпределяно последователно на всички съдии, които обаче са се отвели от разглеждането му. Магистратите са приели, че участието им в производството би поставило под съмнение безпристрастността и обективността на съда, защото Парашкевов е бил служител на съдебна охрана и като такъв са имали служебни контакти с него.

Тричленният състав на ВКС приема, че е налице необходимост от промяна на подсъдността и постановява, че делото трябва да се разгледа от районния съд в Шумен.

Предвид служебния статус на обвиняемия Парашкевов, определящ връзката му с Търговищкия съдебен район, ВКС счете, че делото следва да се разгледа от съд, които е извън тези предели, а освен това производството по чл. 64 от НПК изисква бързо разглеждане“, мотивират се върховните съдии.

Малко по-късно днес съдът в Шумен наложи постоянен арест на Валентин Парашкевов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Местен
Местен
07 ноември 2018 17:02
Гост

Шумен и Търговище са си дупе и гащи.

Анонимен
Анонимен
07 ноември 2018 16:22
Гост

И какви точно контакти може да има един охранител с магистрат. Просто бягат от неприятности с брат му явно.

съдия на действието (действащ съдия)
съдия на действието (действащ съдия)
08 ноември 2018 3:12
Гост

никакви контакти не може да имат с него, освен да са си говорили за мачове….Проблемът е, че това не са съдии, а плъхове…даже едни дребни мишлета, дето едно по-завързано дело ги е страх да решат

Ники
Ники
07 ноември 2018 16:17
Гост

РС не за първи път се излага тотално.

Минко
Минко
07 ноември 2018 16:19
Гост

Сега ще си проличи дали братът на Парашкевов има позиции и в Шумен.