С искания за разпит на заместник-главния прокурор и единствен кандидат за обвинител №1 Иван Гешев и за отвод не само на състава, но на целия Апелативен специализиран наказателен съд (АСНС) започна делото срещу отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и подсъдимите с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

На 15 април Специализираният наказателен съд призна тримата за виновни за това, че са поискали подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години лишаване от свобода, а Петко Дюлгеров – на 12 години.

Днес делото започна на втора инстанция, като съставът се председателства лично от шефа на АСНС Георги Ушев, докладчик е Мариета Неделчева, която доскоро беше и.д. ръководител на спецсъда, третият съдия е Стоян Тонев.

Да бъде разпитан Иван Гешев

Искането заместник-главният прокурор Иван Гешев да бъде разпитан отправиха Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според тях кандидатът за обвинител №1 трябвало да обясни какво е правил пред Спортната палата на 17 април м.г., когато двете бяха арестувани. В качеството на какъв е „издавал разпореждания на маскираните лица от КПКОНПИ“.

Ако е бил в качеството си на зрител и е давал указания на разследващите, стигаме до това, че не може административен ръководител да дава указания на магистрат, защото се стига до промяна на вътрешното му убеждение„, заяви Биляна Петрова, цитирана от Клуб Z.

Адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Иванчева, на свой ред заяви: „Разпитът на Иван Гешев пред настоящия съдебен състав би бил интересен във всяко едно положение. Отделна тема е колко би бил полезен – но това оставям съда да прецени“.

Прокурорите по делото опонираха, че не ги притеснява такъв разпит, но не виждат с какво би бил полезен.

И те имаха искания – за нова графологическа експертиза на тефтерче, за което се твърди, че в него е писал Петко Дюлгеров.

Съдът отхвърли искането за разпит на Иван Гешев като посочи, че е известно, че той като заместник-главен прокурор има правомощие да присъства на всички операции, които се провеждат в страната.

Претендира се разпит на обстоятелства, които могат да бъдат изяснени и чрез разпит на други лица, за които няма законова забрана да бъдат свидетели. И по закон могат да са обективни и незаинтересовани свидетели на случващото се. Поради това искането за разпит на Иван Гешев се оставя без уважение“, заявиха апелативните спецсъдии.

Те обаче уважиха редица други искания на защитата и прокуратурата като изготвянето на нова графологическа експертиза, както и събиране на информация за един от съдебните заседатели, участвали в състава по делото срещу Иванчева пред спецсъда. Биляна Петрова твърди, че Мария Праматарова-Щуркова е била член на избирателна комисия и поиска да научи от коя партия е била тя. От определението на съда стана ясно, че Щуркова е била застъпник и макар в ЗСВ да няма забрана за това, магистратите ще изяснят фактите около тази странични дейност на съдебната заседателка.

Заради това делото бе отложено за 20 ноември.

Отвод не само на състава, но на целия съд

Иначе стартът на процеса не мина безпроблемно именно заради участието на шефа на АСНС Георги Ушев. Защитата и подсъдимите поискаха не само неговия отвод, но и на целия съд.

Мотивът, който изтъкнаха адвокати и подсъдими, е проверката, която бе извършена от Върховния касационен съд на начина на администриране на делото срещу Иванчева в спецсъда. Тя установи нарушения и заради тях председателят на ВКС Лозан Панов поиска Съдийската колегия да образува дисциплинарно производство срещу Ушев. Кадровият орган отказа, а Панов обжалва това пред Върховния административен съд, където делото е все още висящо.

Това безспорно е довело до отрицателни емоции у съдия Ушев и създава условия за неговата предубеденост“, заяви днес Биляна Петрова. Наред с това тя отбеляза, че докладчикът по делото Мариета Неделчева пък е била и.ф. шеф на СНС в момента, в който четири секретарки са бързали с изготвянето на протокола от заседанието на спецсъда, с което Иванчева и Петрова бяха освободени под домашен арест, а съдия Иво Хинов даде разпореждане за незабавно изпълнение на определението. Целта на тази спешност беше делото по-бързо да се качи във въззивната инстанция, за да се разгледат също толкова бързо мерките им за неотклонение и незабавното им изпълнение.

Десислава Иванчева пък поиска отвод на целия апелативен спецсъд, защото по думите ѝ тя нямало да получи справедливост от него.

Дори и сянка от съмнение за възможна пристрастност на някой съдия опорочава процеса. В настоящото производство имаме много повече от сянка на съмнение„, заяви на свой ред адвокатът ѝ Николай Хаджигенов. Той се позова и на проверката на ВКС, която по думите му открива две дисциплинарни нарушения, извършени от Георги Ушев.

Адвокат Емануил Йорданов, който представлява Биляна Петрова, също беше категоричен в искането си за отвод на председателя на състава и на съда. Йорданов посочи, че Георги Ушев „дори оспори правото на ВКС да проверява Апелативния специализиран наказателен съд“. И стигна до следния извод – останалите двама членове на съдебния състав също трябва да се отведат, защото били наясно с нарушенията на Ушев, но не взели отношение по въпроса. А това не гарантира тяхната безпристрастност, смята адвокатът.

Според представителите на прокуратурата обаче няма никакви основания за отвод на съда, искането е несъстоятелно, а аргументите – преекспонирани.

След едночасово съвещание тричленният съдийски състав отказа да се отведе. Според Георги Ушев няма никакви обективни данни за неговата предубеденост и необективност. Той напомни, че срещу него няма образувано дисциплинарно производство, а медийните му изяви във връзка с казуса на Иванчева са били само по принципни процедурни въпроси, които не засягали същността на делото, до което той не е имал досег до този момент.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 октомври 2019 11:29
Гост

Сталиновите методи – а това е факт в момента – имат разсейки дори в САЩ – това е Маккартизма, където обвиняват дори Чарли Чаплин и Айнщайн в комунизъм. Това ни чака – но българите сме оцелели и ще бъдем, а подобни недоразумения – като КПКОНПИ и други неща – ще се отвеят във времето. Липсва държавност – това е ясно и на Пешко и Гошко от детската градина. Ще започнат да обвиняват и децата от детските ясли, че възпрепятстват възпитанието си, като лудеят и скачат през цялото време. Какво пречи да се осигурят реални съдебни процедури, които да прескачат и… Покажи целия коментар »

Ужас
Ужас
11 октомври 2019 16:25
Гост

Сигурно е страшно да нямаш вяра не само в състава, но и в целия съд, който решава дали си виновен. Не бих искал да съм на тяхно място.

Глупости
Глупости
11 октомври 2019 16:28
Гост

Стига превземки, всичко е игра за пред медиите. Театър и викове до бога, а реално са виновни и на всички е ясно.

Огорчен
Огорчен
11 октомври 2019 16:30
Гост

Като го чета това и разбирам с огорчение, че мръсната игра на Гешев и ко за очерняне на Иванчева все пак е дала резултат.

Стратег
Стратег
11 октомври 2019 16:32
Гост

Това е част от стратегията за вкарване на целия народ в режим на примирено подчинение. Хората в Младост се опълчиха срещу системата и си избраха представител, обаче системата не търпи бъгове и я изплю набързо. Сега я очернят, за да си кажат хората, че няма смисъл.

Ехх
Ехх
11 октомври 2019 16:18
Гост

Горката Иванчева, кмет няма да стане като гледам, но поне в затвора да не влезе.

Стойчо
Стойчо
11 октомври 2019 16:04
Гост

Ушев, Ушев като си поел ангажимент поне го поскрий малко, много явно така!

анонимен
анонимен
11 октомври 2019 15:45
Гост

Жалко. Щеше наистина да е забавно да бъде разпитан. Адвокатите ще се опитат да го разкъсат, той ще се ежи нагличко, а прокурорите, ако се престрашат да зададат въпроси, ще го направят с треперещ или благоговеещ гласец. Ех, мечти.

Факт
Факт
11 октомври 2019 15:35
Гост

Другатят Гешев не дава, той само взима показания. Доста често чрез показност.

анонимен
анонимен
11 октомври 2019 15:42
Гост

Той направо присъди произнася. Много е оправен

Aнонимен
Aнонимен
11 октомври 2019 15:31
Гост

Какво го пазят толкова Гешев като рохко яйце. Няма да го повредят ако даде показания.

Пеефски
Пеефски
11 октомври 2019 15:33
Гост

Може от стреса да получи тикове. А така няма да е фотогеничен. Че нали като седне на мястото на Цаци ще е център на медийно внимание.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:14
Гост

Въобще не ме учудва решението. Този съд е за закриване. Много добре знаем кой дърпа конците там и кой му е заместник в момента.

Ангел К.
Ангел К.
11 октомври 2019 15:17
Гост

Ами всъщност, резултатите им не са по-лоши от на останалите, дори напротив. Имам предвид отменени и върнати дела.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:57
Гост

Да, да отидат при Калинчо и Весислава! Там ще е справедливо!

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:12
Гост

Ушев трябваше да се отведе, отвсякъде си беше забъркан в делото и преди да си го вземе.

Адвокат
Адвокат
11 октомври 2019 14:55
Гост

Да видим колко време ще успяват да отлагат неизбежното.

Нина
Нина
11 октомври 2019 14:51
Гост

А купуването и продаването на гласове е престъпление.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 14:46
Гост

Те какво искат – Гешев да им се язяви в типичния си стил, да се покаже в целия си блясък и да си направи реклама ли?

правораздавателна чалга
правораздавателна чалга
11 октомври 2019 14:49
Гост

въпросът както какъв е бил при ареста и е раздавал команди е съществен, но пък има ясен отговор – като шеф на спецпрокуратурата. малко шоу е положението и в адвокатурата, и в прокуратурата. повсеместна чалга

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:43
Гост

Малък е шанса да е бил случайно там. Сигурно Ванката пак е работил по сценарий.

адвокат
адвокат
12 октомври 2019 6:37
Гост

Странно би било ако някой съд уважи такива искания при тази ситуация. Мисля, че Хаджигенов и бившия министър на вътрешните работи на Иван Костов са наясно с това. Искането за отвод е преждевременно, с оглед незавършилото производство във ВАС, досежно дисциплинарното производство срещу Ушев. А иначе е общоизвестно, че повечето съдии от спец.съда са зависими или просто се страхуват. Така, както и част от този народ се страхува да излезе по улици и площади , за да се противопостави на диктатурата.