Делото за хулиганство срещу бившите военни магистрати Спас Илиев и Калоян Узунов ще се гледа от Пловдивския военен съд, реши Върховният касационен съд. Причината – всички магистрати от Софийския военен съд са си направили отвод.

На 22 октомври 2018 г. бившите вече военен прокурор Спас Илиев и колегата му военен следовател Калоян Узунов са били в заведение на ул. „Цар Самуил“. След употреба на алкохол двамата предизвикали скандал с други посетители.

На излизане военният следовател демонстративно извадил законно притежаван пистолет „Глок 19“ и пред очите на други хора, които също си тръгвали от заведението, стрелял по метална врата на отсрещната сграда.

Свидетели на инцидента се обадили на тел. 112 и на място пристигнали патрули на столичната полиция. След като установили длъжността на двамата пияни мъже, униформените се обадили на Военната полиция.

Междувременно били повикани и военни прокурори, и военен следовател, които незабавно извършили оглед и личен обиск, иззели оръжието и боеприпасите, разпитали и свидетели.

Срещу тях бе образувано досъдебно производство за хулиганство, а срещу Узунов – и за държане на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без необходимите мерки за сигурност.

Междувременно двамата напуснаха съдебната система.

Обвинителният акт е внесен в Софийския военен съд, но всички съдии там се отвеждат от разглеждането на делото. С разпореждане на председателя на СВС то е прекратено поради невъзможност да бъде сформиран състав, който да го разгледа и е изпратено на ВКС за определяне на друг, еднакъв по степен съд.

Върховният касационен съд приема, че е налице хипотезата на чл. 43, т. 3 от НПК за промяна на местната подсъдност, след като всички съдии от състава на СНС са се отвели. „Изложеното налага определянето на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това следва да бъде Пловдивският военен съд, тъй като същият е териториално по-близо до София, отколкото е другият равен по степен съд – Сливенският военен съд,  поради което не биха се създали трудности по призоваването и явяването на страните по делото“, сочат от ВКС.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
11 февруари 2019 13:38
Гост

Въобще няма резон от съществуването на военни съдилища. Хранилки за връзкари които освен с такива изяви с друго не са ни известни

Киро
Киро
08 февруари 2019 12:40
Гост

Това, че са напуснали системата, е достатъчно наказание, стига да не се върнат.

Мишо
Мишо
08 февруари 2019 12:49
Гост

Въобще не е достатъчно. Някой ден и другите им колеги ще почнат да стрелят безнаказано.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 12:26
Гост

Не за първи път някой се крие, или превишава правата си, заради поста, който заема. Добре, че нямаше жертви.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:47
Гост

Въобще не ме учудва, че всички магистрати от Софийския военен съд са си направили отвод.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2019 11:34
Гост

Надявам се на справедливо решение.