Да се намери съдия, който да гледа делото за безпрецедентната глоба от 5,1 млн. лв., наложена на Националната агенция за приходите (НАП) заради изтичането на личните данни на почти всички българи в активна възраст, се оказа нелесна задача. Причината – съдиите също са засегнати от разгласяването на информация за ЕГН, доходи, данъчни задължения и т.н.

По информация на „Лекс“ трима магистрати от Софийския районен съд са си направили отвод от делото срещу наказателното постановление, с което на НАП беше наложена имуществена санкция от 5,1 млн. лв., тъй като техни данни са изтекли при пробива на ИТ системите на приходната агенция. То се е паднало първо на съдия Галина Господинова, но тя се е отвела. Следва ново разпределение делото отива при Даниела Тошева. Нейните данни обаче също са изтекли от НАП и тя отказва да го гледа. Така то се пада на съдия Ваня Горанова, която също се отвежда.

Едва четвъртият съдия, на когото е разпределено, не вижда пречки да го гледа. Това е Ангел Павлов. Не за първи път на него се пада дело, върху което е фокусирано голямо обществено внимание. Той беше съдията, пред когото за първи път се случи лично като жалбоподател да се яви председател на Върховния касационен съд. Именно съдия Павлов потвърди глобата от 1000 лв. на Лозан Панов. Тя му беше наложена от Сметната палата, тъй като една година той не беше подал декларация за доходите и имуществото си и пред нея, а само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Сега съдия Павлов трябва да се произнесе по имуществената санкция на НАП, която е най-голямата, наложена след влизането в сила на новия Общ регламент за защита на данните. „Делото е насрочено за 10 февруари 2020 г.“, съобщиха за „Лекс“ от Софийския районен съд.

Глобата беше постановена на 29 август 2019 г., когато Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) установи, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки, в резултат на което е осъществен неоторизиран достъп до системите ѝ и са разпространени незаконно имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони, данни от годишни данъчни декларации, от справки за изплатени доходи, от осигурителни декларации, за здравноосигурителни вноски. КЗЛД установи, че от теча са засегнати общо 6 074 140 души, от които близо 2 млн. вече са починали.

От НАП обжалваха санкцията, като още преди да го направят от агенцията обясниха, че основният им мотив е, че изтичането на данните е станало в резултат на престъпление, което е извършено независимо и въпреки предприетите технически и организационни мерки за защита. Като обмислят дали да се присъединят като граждански ищец към наказателното дело. То обаче все още не е в съда.

За атаката обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група с користна цел получиха собственикът на „Тад груп“ Иван Тодоров, служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков. Само Тодоров е в ареста, а другите двама са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
отвод от НАП
отвод от НАП
22 януари 2020 18:19
Гост

Предлагам всички да се отведем от НАП вкупом и да спрем да плащаме данъци. Защото и това безсмислено дело за прехвърлянето на 5 млн от единия джоб на държавата в другия и то се плаща от нашите данъци

чнг
чнг
22 януари 2020 18:23
Гост

Гласувам „ЗА“! ЧНГ и ДГД

ангел
ангел
22 януари 2020 18:18
Гост

Как да не се чуди човек на закъсвацията в нашето правораздаване, явно само това момче Ангел се навива да им гледа гладните дела, а другите се скатават.

МЕЧ
МЕЧ
22 януари 2020 14:27
Гост

Това е пълен абсурд – държавен орган /КЗЛД/ налага глоба на друг държавен орган /НАП/, която глоба трябва да бъде платена с държавни пари. Какъв е смисълът на занятието и как точно и срещу кого ще изиграе превантивна роля наложеното наказание не ми е ясно.

наблюдател
наблюдател
23 януари 2020 7:05
Гост

Абсурд в държавата Абсурдистан ? По точно в нова, което е останало от държавата управлявано от един галфон, който проспа обезводняването на цял град, при това до столицата. Абсурдно е един народ да търпи всичко това, освен ако 80% от него не са дебили.

първолаците в нап
първолаците в нап
22 януари 2020 12:09
Гост

5,1 милиона лева са много малко на фона на 20 милиона евро! Тези се отърваха леко, а тезата, че са жертви съвсем издиша. Защото ако бяха защитили адекватно информацията, нямаше да могат да им я хакнат като на първолаци

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:13
Гост

Длъжни са да се пробват. А и те по принцип са нагли до безобразие.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:09
Гост

Надявам се съдия Ангел Павлов да спази традицията и да потвърди глобата.

папите
папите
22 януари 2020 12:07
Гост

Всъщност това, че са ти изтекли лични данни съвсем не означава, че няма да си безпристрастен по едно наказателно постановление. Лично аз не намирам основание за отвод, ама някои съдии станаха по-католици от Папата.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:08
Гост

Това е начин да се отървеш от гадно дело, ако питаш мен

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:14
Гост

Съгласен! Делото наистина ще е тегаво.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:07
Гост

Сигурен съм, че съдът ще си свърши работата, както съм сигурен, че всички пострадали ще платят глобата на НАП.

Даниел
Даниел
22 януари 2020 12:15
Гост

Да, тези пари са от джоба на данъкоплатеца. Не стига, че ти изтичат данните, ами и си плащаш като поп.

Човек
Човек
22 януари 2020 12:05
Гост

Браво на смелия съдия!

Бонд
Бонд
22 януари 2020 12:06
Гост

Интересно е как така не са му изтекли данни или пък той не знае.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 12:16
Гост

Aбсурдно е да не е проверил.