Европейските делегирани прокурори (ЕДП) няма да могат да работят по национални дела, те ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Такива правила за работа е приела колегията на ЕП, стана ясно от думите на българския европейски прокурор Теодора Георгиева пред БНР.

Българските делегирани прокурори няма да работят по дела, свързани с българската прокуратура и български национални дела. Регламентът дава такава възможност, но гласуваните от колегията на Европейската прокуратура правила за условията на работа на ЕДП изрично предвижда, че те не могат да работят други дела, освен дела на Европейската прокуратура. ЕДП не могат изобщо да извършват каквато и да било дейност – платена или безплатна, извън предмета на дейността на ЕП. В случай, че това се случи, те трябва да искат разрешение от европейски прокурор.

Ако на европейските делегирани прокурори им бъдат възложени национални дела, тогава държавите членки ще трябва да възстановят сумите, които са били дадени от Европейската прокуратура за времето, за което е заплатен този труд“, обясни Теодора Георгиева.

Не само регламентът, но и българският закон не ограничава дейността на ЕДП по отношение на националните дела. При обсъждането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов изрично заяви, че българските делегирани прокурори ще могат да работят и по български дела. От БСП пък настояваха ЕДП да се занимават само с европейски дела. Сега този спор намери своето решение в правилата на колегията на европрокуратурата.

Що се отнася до това дали има гаранции за независимостта на делегираните прокурори, Теодора Георгиева обясни, че не е възможно шефът на ЕДП да му се обади и да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

„Делата се разпределят на случаен принцип на 15 различни камари, които са съставени от трима прокурори от три различни държави плюс европейски прокурор, който наблюдава това дело. Във всеки един момент ЕДП ще трябва да изпращат информация за състоянието на разследването, броя на заподозрени лица, за предстоящите действия, проектите на решения и т.н.

Камарата не може да им каже да прекратят дело, ако те искат да внесат обвинителен акт. В същото време те трябва да се съобразяват и с указанията и наблюденията на европейските прокурори, които са 23 от 23 различни държави членки, като делата на всички държави ще минат през всички тези хора. Не е възможно да има вмешателство, което да не бъде установено и което да не си проличи. Това, което се работи по тези дела, е изключително по документи и с проследяване на движението на парични потоци. Тези факти може да се установят, регистрират и проследят. Изрично е предвидена възможността да се изземват дела и да се възлагат на други прокурори“, обясни Теодора Георгиева.

По думите ѝ април-май 2021 г. е оптимистичният срок, в който Европейската прокуратура ще започне да работи по дела. Дотогава ще продължи решаването на организационни въпроси.

Теодора Георгиева обяви, че от август 2020 г. с колегите ѝ приемат различни правила във връзка с организацията на работа – например такива, свързани с дисциплинарни процедури.

Сега в 23-те държави членки, които се присъединиха към Европейската прокуратура, вървят процедури за подбор на европейски делегирани прокурори. Надеждите са те да приключат до пролетта и тогава да започне същинската работа по разследванията.

В отговор на въпрос Георгиева обясни, че България ще има 10 европейски делегирани прокурори на база на данни, предоставени от Върховната касационна прокуратура, за броя на преписките и делата от компетентността на европрокуратурата, независимо от това дали те вече са в съда, или още са на фазата на разследването. Решаваща роля е изиграл и фактът, че у нас прокуратурите са на районно, окръжно, апелативно и върховно ниво, а едно дело се движи по инстанциите и би било добре прокурор от съответното ниво да влиза в съдебна зала.

Общият брой на ЕДП е 140, като държави като Румъния и Италия ще имат около и над 20, Словакия – 7-8, а Хърватия, Естония, Финландия, Люксембург – по двама.

Истината е, че тук със статистиката имахме дебат. От една страна, колеги казаха, че техните държави са подали нереалистично малък брой дела. От друга страна, понеже въпросът е свързан с организацията на работа на камарите, тези бройки подлежат на преценка, сега правим прогнози. Броят на европейските делегирани прокурори зависи от първоначалните данни, които са подали държавите и второ – от чисто теоретични и хипотетични предположения. Зависи и от териториалната и функционална компетентност. Например Германия е федерална държава и е нормално да има 15-20 делегирани прокурори“, обясни Георгиева.

Това, което трябва да реши колегията на европейските прокурори до пролетта, освен да изчака излъчването на ЕДП, е свързано и с изграждането на информационна система за управлението на делата. Тя трябва да осигури достъп на прокурорите до всички преписки и дела от всички държави, включително да се свърже с OLAF, Европол и Евроджъст.

Според прогнозите на Теодора Георгиева Европейската прокуратура ще бъде натоварена с работа, ще има и много въпроси, които може да не намерят отговор, ще има преюдициални запитвания, а вероятно и разнобой в практиката. „Структурата е голяма, задачата ѝ е голяма, ние не вървим по утъпкан път. Но с общи усилия ще се справим“, каза тя.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван К.
Иван К.
09 януари 2021 13:28
Гост

Нормално е подмазвачите да оспорват обективни констатации по отношение на поведението и професионални качества на Георгиева. Който я познава, знае що за професионалист и капацитет е, ама има време да си покаже тези ценни качества, но там с банкетната „култура“ да видим как ще просперира и как ще бъде оценена обективно, не с манипулации в класирането. Нищо лично, работата на юриста е да докаже обективната истина, а времето ще покаже кой-кой е!
А на „учудения колега“ му желая малко повече финес в процеса на подмазване, да вземе пример от идолката си.

колега
колега
09 януари 2021 0:03
Гост

Съгласна съм , че някои трудно преглъщат успеха на Теодора Георгиева. Познавам я служебно и твърдя, че е знаещ, можещ , мислещ прокурор. Дано екипът от делегирани прокурори е качествен- важно е.

Учуден колега
Учуден колега
08 януари 2021 18:40
Гост

Предходният коментар за съжаление е особено показателен за нивото на дискусията. Не се коментират фактите или съдържанието на статията, нито въпроса за делегираните прокурари, а хипотетичнит качества на г-жа Георгиева „на маса“. Логично и нормално е националния представител да дава информация за процедурата. Тя е била предложена от страна на България и надлежно одобрена от ЕП и лично от г-жа Кьовеши. Ако господин К. е по-компетентен в служебно или лично качество, ще му бъдем благодарни той да даде разяснения и да подпомогне ползотворно дискусията.

Иван К.
Иван К.
08 януари 2021 17:54
Гост

Най-некадърната кандидатка Теодора Георгиева за европейски прокурор пробутана зорлем в последната минута да дава разяснения е позорно и жалко като знаем колко и е капацитета на маси особено

Учуден колега
Учуден колега
08 януари 2021 14:54
Гост

Всички искаме качество при разследването на евентуални данни за престъпления свързани с европейски средства. Решението на ЕП делегираните прокурори да са единствено компетентни дава елемент на независимост от местния административен ръководител. Важно е да има повече кандидани за предварително обявените 10 места. Тези колеги трябва да имат обективно много добри професионални знания по английски език и то със съответната терминолоия. Това не е каприз, а част от ежедневната им работа с ЕП и гаранция за нормална комуникация. Също според мен е необходим и опит от съдебна зала, като те ще осъществяват и тази функция в хода на процеса пред съответинте… Покажи целия коментар »

Учуден колега
Учуден колега
08 януари 2021 14:09
Гост

Силно съм учуден, че коментиращите нямат елементарна предства какво представлява делегиран прокурор. На първо място въпросния прокурор работи на територията на Р. България . Никой никъде не го праща. Той работи на съответното ниво на прокуратурата – районно, окръжно , апелативно и ВКП. Разликата е, че работи по дела от специална компетентност – тези на Европейската прокуратура. Фактически се намира на двойно подчинение – на Европейската прокуратура и на местната прокуратура. Практически с решението да не му се възлагат дела извън компететентността на ЕП той излиза като дейност от системата на местната прокуратура. Задълженията му включват и явявяне пред съответния… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 януари 2021 14:03
Гост

Присъединете се към дискусията…

Анонимен
Анонимен
08 януари 2021 14:03
Гост

Браво за разясненията. Дали това е просто информиране или отчаян опит да се привлекат кандидати? Или фаворитите ще се появят в последния момент?

Анонимен
Анонимен
08 януари 2021 13:55
Гост

Един, който разбира

Запетуйка
Запетуйка
08 януари 2021 11:37
Гост

Евала им. Ще си отживеят

Живко
Живко
08 януари 2021 11:37
Гост

Беее до там да го добута човек.

Nenov
Nenov
08 януари 2021 11:36
Гост

Гешев – Позор
Оставка и затвор!

Анонимен
Анонимен
08 януари 2021 12:16
Гост

Няма никога да си подаде оставкатаза съжаление. А и още много време му остава като главен.

Филип
Филип
08 януари 2021 11:34
Гост

Сега ни е шанса да се отървем от тия прокурори дето не искаме да ги вижаме в България, и които вършат само поръчкова работа от депутати и управляващи…

Чавдар
Чавдар
08 януари 2021 12:17
Гост

Те не са малко въобще.

Тошков
Тошков
08 януари 2021 11:33
Гост

Пращайте Гешев там!

Темелкова
Темелкова
08 януари 2021 11:34
Гост

И таз добра. Да се излагаме там?

Живко
Живко
08 януари 2021 11:35
Гост

Ние сме се изложили много вече. Въпроса е да се махне от тука.

Mavri
Mavri
08 януари 2021 11:35
Гост

Сам трябва да се яви на конкурс. Не става с „изпращане“.

Живко
Живко
08 януари 2021 11:36
Гост

Той па като се засили на конкурс да ходи. Смята, че тука има по-важни и съществени неща да върши от това да ходи в Европа-та!

Miki
Miki
08 януари 2021 12:21
Гост

A, той се явява на конкурси само когато е единствен кандидат.

Филип
Филип
08 януари 2021 12:21
Гост

Иначе шансът му е нулев.

Фики
Фики
08 януари 2021 12:19
Гост

Изтрябвал им е. Да го дондуркат там само.

Gerova
Gerova
08 януари 2021 11:33
Гост

Много ще се озорят значи. То си е супер офертичка тая работа.

Фараон
Фараон
08 януари 2021 11:33
Гост

Както са казали от ЕС така ще е