Пленумът на Висшия съдебен съвет спешно да обсъди начина, по който Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието пази съдебните сгради. Това да стане в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева и след изслушване на шефа на ГДО. Такова предложение ще отправи още утре Прокурорската колегия, а поводът – инцидент отпреди две седмици, разиграл се пред вратите на сградата на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

На 26 април подсъдимият за наркоразпространение Венцислав Дамянов, след края на съдебно заседание, нападна и преби свидетеля по делото срещу него Теодор Томов. Отправил и закани за убийство – че ще го ликвидира, ако пак свидетелства. Очевидци на инцидента станаха граждани, журналисти, магистрати и служителите на ГДО, които пазят на входа на сградата.

По този повод шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е сигнализирал ВСС, отделно прокурор Георги Мойсев изготвил доклад за случая.

Установено било, че нито една от охранителните камери не работи, освен това реакцията на служителите на ГДО е граничила с нулата. Пълна липса на адекватна реакция, несъответствие на минималните стандарти за сигурност – така беше определено действието им, т.е. бездействието от главния прокурор Сотир Цацаров днес.

„Това минава всякакви граници. Не е гарантирана безопасността на магистратите и на гражданите. Това е ужасно лош сигнал по отношение на начина, по който се провеждат съдебните заседания и последиците от тях. Свидетел явно е заплашен, реакцията – нула. Действията на ГДО са под всякаква критика, те не отговарят на минимални стандарти за сигурност“, каза главният прокурор.

Той напомни за изказване на шефа на ГДО, който пратил магистратите да паркират личните си коли на паркинга на съседен мол, а не на служебния пред сградата на спецорганите.

Затова Цацаров предложи въпросът да бъде отнесен до Пленума на ВСС, който да обсъди начина на изпълнение на задълженията на ГДО по чл. 391, ал. 3, т.1 и 2 от ЗСВ по отношение на охраната на съдебните сгради и по-специално тази на спецорганите. Добави, че това обсъждане трябва да се проведе в присъствието на министъра на правосъдието и след изслушване на шефа на ГДО.

Главният прокурор припомни, че по времето, когато Христо Иванов беше правосъден министър, ГДО се е освободила от задълженията си за пази съдебните сгради, а вместо тях, чрез обществена поръчка, това било дадено на частна фирма. Тук главният прокурор се запита дали нивото на охрана на спецсъда и на спецпрокуратурата не би било далеч по-добро, ако се извършваше от частно дружество, а не от ГДО.

Огнян Дамянов добави, че би искал да знае по какви критерии Главна дирекция „Охрана“ избира кои съдебни сгради да пази и кои не и как гарантира сигурността на магистратите и хората.

От изказването на Гергана Мутафова пък стана ясно, че има проблем със собствеността на техниката, с която ГДО извършва дейността си. Оказва се, че една от част от нея е на съдебната власт, а друга – на дирекцията към МП. По този начин, по думите на Мутафова, ГДО не осъществява добър контрол за това дали техниката работи.

Евгени Диков на свой ред посочи, че Главна дирекция „Охрана“ постоянно дава предписания на ВСС какви компоненти и механизми трябва да бъдат купени, ВСС ги купува, а сега се вижда и как те се експлоатират. Диков постави и друг въпрос – как може техниката да е работила, докато в сградата на ул. „Черковна“ е била ДАНС, а когато ГДО пое стопанисването ѝ, тя вече да не работи.

На финала Прокурорската колегия реши и да изиска от директора на ГДО пълна информация за това как службата осъществява охраната на съдебните сгради, как осигурява реда там и сигурността на органите на съдебната власт при изпълнение на служебните им задължения.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
09 май 2018 16:48
Гост

Разбирам, че няма средства, но поне камерите да си бяха оправили.

5_ко
5_ко
09 май 2018 16:46
Гост

Хубава работа, ама българска. Трябва да стане инцидент, за да се активизират горестоящите.

Анонимен
Анонимен
09 май 2018 16:25
Гост

ГДО, което само го плюете, не може да сколаса – няма хора, няма пари, няма техника. Това е положението

тони
тони
09 май 2018 16:29
Гост

да се намесиш, когато бият някого не изисква нито пари, нито нищо. изисква да си човек, а в случая и професионалист

Анонимен
Анонимен
09 май 2018 16:45
Гост

prostro ne moga da poviarvam, che sa se bili pred sada i onezi nishto ne sa napravili

Анонимен
Анонимен
09 май 2018 16:54
Гост

Така е, но такива типове като Дамянов са непредвидими. Той би посегнал и на охраната.

Янев
Янев
11 май 2018 13:28
Гост

И това оправдава ли ги да не си вършат работата? За какво вземат заплати?

Анонимен
Анонимен
09 май 2018 16:44
Гост

Дано най накрая се вземат мерки.