Избрани хитове на Веселин Маринов озвучиха иначе сериозния дебат в правната комисия по докладите на съдебната власт за 2018 г. Група граждани бяха поставили тонколона в близост до сградата на бившия Партиен дом, където провежда заседанията си комисията, и огласиха центъра на София с творчеството на певеца.

„Сигурно е поздрав за рождения ден на премиера“, изрази предположение Хамид Хамид от ДПС, по повод на скорошния коментар на Бойко Борисов, който днес навършва 60 години, че не иска повече да му пее Веселин Маринов. Всъщност, специалното озвучаване беше част от протест срещу нарастването на цените на горивата, на който действително беше раздавана торта по случай рождения ден на Борисов.

Музикалният фон разведри дебата, който очаквано беше най-продължителен по доклада за дейността на съдилищата през миналата година. Повод за много коментари от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и депутати станаха критиките в него за реакцията на законодателя на две тълкувателни решения на Върховния касационен съд (ВКС).

Едното е първото съвместно тълкувателно решение на трите колегси на ВКС, с което беше постановено, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на починалия имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от неговата смърт. А второто е тълкувателното решение на Гражданската колегия на ВКС, с което се прие, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка пред делото за конфискация на имуществото. След постановяването и на двете парламентът спешно прие промени в закона (повече за изложеното в доклада на ВКС по този повод виж тук).

Данаил Кирилов, който още във Висшия съдебен съвет изрази несъгласието си с тази част на доклада и дори поиска тя да бъде редактирана, днес заяви, че първо иска да изрази уважението си към работата на всички съдии и каза: „Признавам си, че съм реагирал с емоцията и пристрастността на бивш парламентарист. Поднасям извиненията си на всички действащи магистрати, но не смятам, че един отчет може да се използва в конфронтационна посока и да създава усещане за експлоатацията му за неприсъщи и незаконоустановени цели“.

Но призова депутатите да не възприемат думите му като подбуждане да не приемат доклада на съдилищата, а да запазят доброто взаимодействие и тон.

Хамид Хамид от ДПС и Христиан Митев от Обединени патриоти също посочиха, че не приемат критиките към дейността на парламента. „Ние всъщност съобразихме тези тълкувателни решения. Това, че на председателя на съда не му харесва позицията на Народното събрание, няма как да изземе правомощието на всеки депутат за законодателна инициатива“, заяви Митев. И допълни: „Надявам се за в бъдеще докладът да не бъде използван за политически позиции“.

„Това, че се отнасяте критично към тълкувателната дейност, е ваше право и не означава, че съдиите не могат да са критични към законодателния процес“, отговори председателят на ВКС Лозан Панов.

Йордан Цонев пък, който беше активен участник в измененията в Кодекса за застраховането след тълкувателното решение за обезщетенията при смърт на близък, каза, че ако то е било по-прецизно – например определи, че не се прилага за вече приключени случаи, при които вече е бил обезщетен по-тесният кръг роднини, е нямало да се наложи намесата на законодателя. И обясни, че застрахователният бранш е бил пред фалит и това е наложило въвеждането на таван от 5000 лв. за обезщетенията за по-далечния кръг роднини.

След размяна на реплики за това дали Народното събрание участва в тълкувателната дейност на ВКС и призив от страна на Емил Димитров-Ревизоро Данаил Кирилов да не си подава оставката като министър, дори и да не отпадне мониторингът на правосъдието от Брюксел, все пак правната комисия единодушно прие доклада.

Защо е доволен Георги Чолаков

Без дебат мина приемането на доклада за дейността на Върховния административен съд и административните съдилища. Това е първият доклад на Георги Чолаков като председател на ВАС и той заяви, че е изключително доволен.

„Ако ВКС има 9000 приключени дела за 2018 г., ВАС е приключил 16 000, при по-малък числен състав. Това е огромна натовареност, която колегите са изнесли на гърба си“, каза той на депутатите. И подчерта: „При този обем от работа няма как колегите да не роптаят“.

Той припомни, че е заварил съд, в който дела се насрочват за след 2 години, а сега това става за след не повече от 10-11 месеца.

Чолаков специално припомни, че Висшият съдебен съвет трябва да изпълни ангажимента, който беше предвиден при последните изменения в Административнопроцесуалния кодекс и да обезпечи административното правосъдие с оглед непрекъснато нарастващия брой на делата.

Главният прокурор: Бюрото по защита да пази прокурори и следователи при опасност

Личната охрана на прокурори и следователи в случай на незабавна опасност да се поеме от Бюрото по зашита към главния прокурор. Това предложи Сотир Цацаров пред депутатите. И уточни: „Не казвам и съдиите, защото не е нормално тяхната защита да се осъществява по разпореждане на главния прокурор“. Като обясни, че съдебната охрана към Министерството на правосъдието може успешно да се справи със защитата на съдиите.

Докато разясняваше идеята си „концертът“ на Веселин Маринов вземаше връх и главният прокурор изрази съмнение, че може да заглуши гласовития певец. Заради озвучаването му се наложи специално да уточни пред депутатите, че за осъществяването ѝ няма да е необходимо допълнително финансиране. „Тя не изисква нито лев повече“, подчерта Цацаров.

Той специално отбеляза, че миналата година броят на върнатите от съда дела е намалял с над 35%. Като в коментар за големите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс от 2017 г. посочи, че спадът на върнатите дела е показател, че те са били в правилната посока. „Тези норми издържаха бойна проверка. Първо пред Конституционния съд, после и в практиката“, каза Цацаров.

Той разказа на депутатите за закриването на 11 районни прокуратури и за предстоящото на още 29 и каза, че като цяло то минава безпроблемно.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Несравнимо
Несравнимо
25 юни 2019 16:19
Гост

Сложността на административните дела и тези, които се гледат от общите съдилища, не е съпоставима. Не че няма сложни казуси и пред ВАС, но те са малко на фона на тези пред ВКС. Да не забравяме и, че адм. правораздаване е двуинстанционно и ВАС по-често е сезиран, отколкото ВКС.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 22:02
Гост

Не подценявам труда на колегите от ВАС, но ми се струва, че във ВАС помпат статистиката. Явно не са толкова натоварени, след като имат време за лов.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2019 21:56
Гост

А Цветанов е припявал от мазето, изпращайки честити на юбиляра. Територията отдавна се превърна в цирк.

Оня
Оня
13 юни 2019 21:24
Гост

Много му се събра на Дани Кей днес, дано Веско Маринов да го е разтушил, макар може би да го е слушал със свито сърце заради актуалните вкусове на Рожденик номер 1.

Някой
Някой
13 юни 2019 21:21
Гост

Цонев за пореден път се показа като нагъл лобист. Сега пък зажалил горките мутри застрахователи.

Възмутен
Възмутен
13 юни 2019 21:27
Гост

Да, всички плащаме за алчността на застрахователите. Или пък не получаваме справедливи обезщетения при непрекъснато поскъпващи застраховки. Справка – случая със загиналите край Своге.

горчиво вино
горчиво вино
13 юни 2019 20:58
Гост

Веско Маринов е идеалният музикален фон за парламентарната халтура