В отсъствието на премиера Бойко Борисов започнаха дебатите по петия вот на недоверие срещу третия му кабинет. През това време пред Народното събрание тече гражданско неподчинение, което е следващата фаза на протеста, който иска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Гражданите блокираха движението по бул. „Цар Осовбодител“ пред сградата на парламента, пресичайки непрекъснато на близката пешеходна пътека. А после седнаха на жълтите павета.

Вотът на недоверие беше внесен от БСП заради корупцията. Очакването е утре при гласуването му да го подкрепи само ДПС и така той няма да събере нужните 121 гласа.

Борисов отсъства от пленарната зала, тъй като още е на Европейски съвет в Брюксел. След гласуването на вота утре, управляващите ще решават дали да правят ремонт на правителството или да изберат друг вариант – например Борисов да излезе в отпуск, а вицепремиерът Томислав Дончев да го замества до края на мандата.

Междувременно министърът на правосъдието Данаил Кирилов коментира пред медиите: „Спазвам изискването на премиера да не пиша във „Фейсбук“, винаги съм готов и с оставка“. И отказа да прави прогнози какъв ремонт на кабинета предстои. Забраната да пише в социалните мрежи му беше наложена след коментар за акцията на лидера на „Да, България“ в парк „Росенец“, който предизвика остри обществени реакции.

Отначало беше обявено, че трима министри – на финансите, на икономиката и на вътрешните работи Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов ще бъдат освободени, заради съмнения, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. От ГЕРБ обаче дадоха знак, че това е „предпоследно“. Днес тримата не бяха в пленарната зала, като беше обявено, че са в отпуск.

По-късно обаче Горанов и Караниколов дойдоха и седнаха с колегите си от Министерския съвет. А Горанов изненадващо заяви: „Няма никаква причина да се оттеглям десет дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект – присъединяването към чакалнята на еврозоната“, въпреки че от правителствената пресслужба бяха заявили, че той, както и другите двама министри, е в готовност да подадат оставките си. Караниколов пък каза, че дали ще напусне поста си ще се реши от коалиционния съвет на управляващите, а той е заявил готовност да се оттегли.

Корнелия Нинова поиска оставка на кабинета, съд и справедливост

В началото на дебата в пленарна зала по вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че корупцията в България се държи на шест крака. И изброи кои са те – лобистките закони, институциите, които ги легализират, бушоните на различни етажи на властта, които изпълняват частни интереси, безнаказаността, пропагандата на платени анализатори и послушни медии, че алтернатива няма и на последно място – страхът, който управляващите поддържат.

Нинова посочи, че за последните три години в страната е имало 25 корупционни скандала. „Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Суджукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт“, „Алепугейт“, „НАПгейт“, „Чекмеджегейт“, „Митницигейт“ и още и още. Пипалата на мафията са във всички структури. Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава“, каза Нинова. Тя добави, че „за да се изкорени олигархично-мафиотският модел на ГЕРБ, чиито събирателен образ е едно чекмедже, пълно с банкноти и пистолет отгоре, трябва да има оставка, съд и справедливост“, а след това умни и можещи да изградят държавността отново.

Съпартиецът й Явор Божанков на свой ред заяви, че Бойко Борисов е превърнал институциите у нас в силови групировки. Според него ключов фактор за провала на кабинета „Борисов 3“ са и проблемите с функционирането на правораздавателната система. Божанков изтъкна още, че този кабинет ще остане в историята с непоносимостта си към неправителствения сектор, който е важен за развитието на гражданското общество. Не на последно място депутатът от БСП каза, че „главният обвинител на държавата Иван Гешев е плод на модела на управление, а прокуратурата селективно удря по главата като с бухалка недоволните от властта“.

Александър Ненков от ГЕРБ: Няма да дадем властта на комплексиран човек като Румен Радев

Няма да подкрепим вота на недоверие, защото носим отговорност, а властта не трябва да бъде давана на комплексиран човек като Румен Радев“, заяви на свой ред заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек – на президента Радев. За четири години той успя да постигне немислимото и да разруши всеки един мост между институциите, между политическите лидери. Този човек не трябва да бъде човек, овластен с толкова много власт. Човек, изпълнен с омраза, на който в очите му е изписана една дума – „реваншизъм“, защото някой му е разрушил комфорта“, каза Ненков.

Депутатът заяви, че ГЕРБ са отговорни към избирателите си и затова понякога трябвало да се взимат трудни решения. Ненков добави, че хората са ги изпратили в парламента и ГЕРБ трябва с гласуването си да защитят интересите на народа. „Аз и моите колеги категорично няма да подкрепим вота на недоверие, не защото си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие и сме научени да носим отговорност, а тя изисква човек понякога да взима по-трудни решения. В името на държавата трябва да взимаме отговорни решения. Няма да подкрепим вота на недоверие заради факта, че само след няколко месеца има избори. Дълбоко уважавам правото на хората да решават кой да е управляващ и кой опозиция“, каза Ненков.

Дебатите приключиха за по-малко от два часа. След 24 часа предстои гласуване.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николай
Николай
20 юли 2020 11:50
Гост

Е, как ще спре гражданското неподчинение? За това ли се бориха хората до сега?

Жоро
Жоро
20 юли 2020 11:50
Гост

Хайде, Гешев вече да се маха.

Име
Име
20 юли 2020 13:34
Гост

Не само Гешев, а и това противно сборище, наречено правителство. Само Гешевата оставка не върши работа, каскети колкото щеш ще се намерят да играят бухалка с власт.

без страх
без страх
20 юли 2020 11:42
Гост

Надежда всяка оставете!

Суверенът ясно иска оставките на Правителството и Гешев, което ще доведе до РЕСТАРТ на системата на управление в името на принципите на върховенството на правото! И никакви внушения за контролиран от вън протест на гражданите няма да успеят да ги разубедят.

И ще продължи без оглед дали парламентарният вот на недоверие към правителството утре ще издържи., тъй като математически няма да бъде достигнато мнозинство по обективни причини – на парламентарно ниво КОКАЛЪТ (властта) няма да бъде пуснат от захапката на управляващите.

lvi
lvi
20 юли 2020 10:50
Гост

Горкия Дани. Да имаш фейс и да не можеш да постваш.😄

Мафия!
Мафия!
20 юли 2020 12:09
Гост

Дано началника да му е оставил книжки да си оцветява докато е в Брюксел

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 юли 2020 13:17
Гост

Дани ще му направи фел*цио, ако Борисов му каже

Слави
Слави
20 юли 2020 10:47
Гост

И защо Борисов да излиза в отпуск? Той трябва направо да си подаде оставката.

Стоянова
Стоянова
20 юли 2020 9:53
Гост

Чудно ми е, колко неадекватен трябва да си, докато текат преговори за новия програмен период и се договарят средства за България, ти демонстративно да показваш колко е нестабилна държавата… Няма лошо, протеста е израз на изконно право, само дето е редно да генерира и смислени решения и предложения какво да се промени, а не да чакаме същите, срещу които протестираме да решават сами какво да ремонтира!

неБСП
неБСП
20 юли 2020 9:47
Гост

Всичко друго мога да приема, но МаяМа и кОрнелия да се явяват спасителки на народа, яхнали този неадекватен презедент …. не

Сотир
Сотир
20 юли 2020 11:55
Гост

Никак не е неадекватен, между другото.

Павлова
Павлова
20 юли 2020 9:45
Гост

Дончев е добър вариант за премиер, било то и по заместване.

неБСП
неБСП
20 юли 2020 9:48
Гост

Всичко е по-добре от БСП на власт!

Лозан
Лозан
20 юли 2020 10:42
Гост

Особено ГРОБ. Направо ни разкатаха.

Павлова
Павлова
20 юли 2020 9:44
Гост

Много ясно, че ще го подкрепи тоя вот само ДПС, те са си спокойни и сигурни, че ще влязат, да не говорим, че ДОСТ като залезе/залязва ще си върнат и част от стария електорат… Те направо могат да си се наредят и да управляват и от народния джоб ще сме платили 22 млн. за поредните избори.

Ано Нимен
Ано Нимен
20 юли 2020 9:40
Гост

БСП кога ще си оправят корупцията и разцеплението в собствената партия и структури, за да е евентуално поне адекватно да съдят чуждите корупционни практики

Миладин
Миладин
20 юли 2020 9:41
Гост

Аааа те корупцията са я измислили и понеже не им харесва сегашните как я прилагат (не е по комунистическия учебник, просто) и са качили всички на маслините или са яхнали когото могат.

неБСП
неБСП
20 юли 2020 9:49
Гост

НИКОГА!

Миладин
Миладин
20 юли 2020 9:38
Гост

От коя люлинска агитка са пресичащите на близката пешеходна пътека, ммм?!