ДДС за заведенията и за книгите ще бъде 9%, обяви премиерът Бойко Борисов. Решението за добавяне и на книгите към секторите с намален данък, той обясни с желанието да бъде опакован очакваният законопроект като „храната на хората“.

По-рано днес правителството реши, че ще подкрепи намаляването на ДДС до 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, като най-пострадали по време на извънредното положение.

„Подкрепяме предложението, само че настоявам и ДДС-то за книгите и свързаните с духовната храна дейности, също да бъдат с 9% данък. Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент. Ей сега имаме прецедента с ресторантите, да си вкараме и за книгите. Така че да го опаковаме като „храната на хората“, каза Борисов на пресконференция в парламента.

От думите му стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е бил твърдо против намаляването на данъци, но решението било политическо. „Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник, аз съм му началник“, отговори Борисов за противоречието с Горанов.

Лидерът на НФСБ и коалиционен партньор в правителството Валери Симеонов подчерта, че мярката за ресторантьорите е временна и ще стане постоянна, само ако се докаже, че работи и с по-ниския данък, бизнесът е изцяло „на светло“. В същото време обаче, Борисов уточни, че намалението на ДДС за книгите ще бъде постоянно, тъй като парите там били 12-13 милиона.

Очаква се окончателните текстове да са готови в следващите дни, а премиерът каза, че утре ще стане ясно и откога ще влязат в сила.

Първоначалната заявка от днес на управляващите беше ДДС да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. и за храните от първа необходимост. Затова се бяха разбрали на работна среща Борисов, Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Това обявиха малко след 11,30 ч. от правителствената пресслужба. По-малко от час след това обаче се поправиха след съгласуване с Министерството на финансите.

И се оказа, че ДДС за храните няма да пада, а ще бъде намален на 9% само за „заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма“.

Промените ще бъдат внесени още днес в Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ.

Така намерението за намаление на ДДС за храните просъществува по-малко от час. Досега правителството винаги е отхвърляло настояванията за по-нисък ДДС за някои стоки и услуги с мотив, че това ще затрудни контролът и събираемостта.

От правителствената пресслужба посочиха, че Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, е заявил премиерът.

Той е акцентирал, че с намаляването повече от два пъти на ДДС, оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са „100% на светло“.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, е казал още Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, пък са заявили представителите на браншовите организации.

На срещата е било договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. Тя поставя нови изисквания към търговците и софтуера за управление на продажбите им и от повече от година предизвиква затруднения и брожения сред бизнеса.

В рамките на срещата е станало ясно, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от туризма.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 май 2020 14:46
Гост

Аман от лобистки закони и предложения.

Немарчев
Немарчев
12 май 2020 22:00
Гост

Радвай се, че не ни задължават 3 пъти седмично да ходим в „Рафи“,да пълним гушата на Алибегов

Hayek
Hayek
12 май 2020 14:27
Гост

Май-май вървим към планова икономика, както при бай Тошо. Вижте последните два абзаца – тотален контрол, неизпълними изисквания (ако властта рече да се заяде) и софра за нашите..

реалист
реалист
12 май 2020 14:30
Гост

Остава само да отворят и лагерите, медиите вече са под контрол а опозицията е обезкръвена, какво друго? Пълна и всеобхватна простащина, материализъм и бездуховност. Да живее вожда. Ангария два пъти годишно за деца, юноши и студенти

viva la mafia
viva la mafia
12 май 2020 14:15
Гост

Естествено. Защото се прави не за народа, а в полза на мафията. Вижте само какви съмнителни физиономии отдясно на масата.. За милиони има комисиони, за кокошка.. Някой наистина очакваше ли нещо различно?

Идиоти
Идиоти
12 май 2020 12:46
Гост

Значи държавата насърчава яденето по кръчми и ходенето по екскурзии, много здравословно и далновидно, няма що.

Писна ми
Писна ми
12 май 2020 12:45
Гост

Това е цялата политика на ГЕРБ – проба-грешка, обещания и промени в движение, все е предпоследно и облагодетелствани са най-малко нуждаещите се. Срам!

Анонимен
Анонимен
12 май 2020 12:32
Гост

Финансовият министър дори да е много против, Боко ще го накара да размисли. Ибаче май му търсят цаката на Влади.

Анонимен
Анонимен
12 май 2020 12:30
Гост

Дейността на ресторантите и хотелите трябваше отдавна да се изкара на светло.

Койчо
Койчо
12 май 2020 12:06
Гост

О, Горанов изгоря. Явно се готви смяната му, дано не е с Ананиев. Но иначе е добър ход, да видим колко ще са добросъвестни търговците, производителите и ресторантьорите.

Анонимен
Анонимен
12 май 2020 12:04
Гост

Това е революционно, но точно за тези мошеници ресторантьорите… Политически ход безпорно, за да не Му протестират.

Серж
Серж
12 май 2020 11:53
Гост

Грантовете ще помогнат на малкия бизнес

Тошков
Тошков
12 май 2020 11:54
Гост

Да, то хубаво, че ЕС ги дава

Желев
Желев
12 май 2020 11:52
Гост

За мен това е добре и е дълновидно

Mrachen
Mrachen
12 май 2020 11:51
Гост

Абе нещо не му вярвам. Или смята, че ще е платил дотогава Божков дължимото и следователно ще си позволи да намали ддс

Зарев
Зарев
12 май 2020 11:50
Гост

Борисов рекламчица си прави. Прави прави….

Анонимен
Анонимен
12 май 2020 12:23
Гост

Да не види нещо от Гешев. 🙂

Kalinka
Kalinka
12 май 2020 11:49
Гост

Какво е основна храна? Всички меса или само кайма, а Риибай Стека не влиза в това

Йоанна
Йоанна
12 май 2020 11:48
Гост

Около изборите си трябва реклама

Анонимен
Анонимен
12 май 2020 12:25
Гост

Винаги преди избори се напъват да обещават и да ни замазват очите. Обаче после докато им изтече мандата въобще не е така.

Temelko
Temelko
12 май 2020 11:48
Гост

Време беше

Гергана Т
Гергана Т
12 май 2020 11:48
Гост

Защо не от тази?