Бившият областен управител на Добрич Динчер Хаджиев e осъден на 2 години и 6 месеца условно за престъпление по служба. С присъдата си Окръжният съд в града му наложи и 2500 лв. глоба.

Същите наказания получи и бившият шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в областната администрация по времето на Хаджиев Пламен Ганев. Девет месеца условно е наказанието на бившия началник отдел в Службата по кадастър в Добрич Костадин Костадинов.

Тримата са признати за виновни, че в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение от 2006 г. до началото на 2008 г. са извършили неправомерни действия, свързани с продажбата на недвижими имоти, от което са настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата и за Специализирана болница за рехабилитация „Тузлата“ в Балчик.

Става дума за шест договора за продажба на земя, част от капитала на болницата, подписани от Хаджиев, от които са настъпили вреди за над 665 000 лв. за лечебното заведение. Като Костадинов подписал, без да са налице основанията за това, скиците, послужили за сключването на два от договорите.

Двамата, заедно с третия подсъдим по делото, са признати за виновни и в това, че са нарушили служебните си задължения при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла, от което за държавата са настъпили вреди за държавата за над 135 000 лв.

Динчер Хаджиев е признат за виновен за действията си при още една разпоредителна сделка – продажба на държавен апартамент в Добрич, като вредите за държава в този случай са изчислени на 14 900 лв.

При определяне на наказанията съдебният състав е приел, че по отношение на тримата подсъдими е налице изключително смекчаващо вината обстоятелство, а именно продължилото почти 5 години досъдебно производство, както и факта, че те са изправени на съд за деяния, реализирани преди повече от 10 години.

Присъдата не е окончателна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Няма такава държава
Няма такава държава
21 септември 2018 15:25
Гост

От една страна- нанесени вреди на държавата, от друга- някоя и друга глоба от ЕСПЧ. Нещата не отиват на добре.

Васко
Васко
21 септември 2018 15:21
Гост

Нищо ново под слънцето. И тези се измъкнаха между капките.

Анчо
Анчо
21 септември 2018 15:18
Гост

Смешно е за неправомерни действия, свързани с продажбата на недвижими имоти да се дават само 9 месеца условно.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2018 15:10
Гост

Стига с тия условни присъди. Трябяат ефективни, за да се спре с корупцията.