Кордони от униформени и полицейски ленти опасаха централните софийски улици около сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) рано сутринта в сряда, часове преди да започне процедурата за избор на главен прокурор.

Безпрецедентните мерки за сигурност около адреса на съвета на улица „Екзарх Йосиф” №12 включваха стриктен пропускателен режим на стотици метри преди него и от всички посоки. Движението по улицата беше спряно от сутринта, а бариери и полицаи заградиха периметъра от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до Женския пазар. Друг полицейски пост с бариера пък препречваше движението откъм ул. „Цар Симеон“ към ВСС, а кордон от униформени пресрещаше гражданите на излизане от подлеза на бул. „Тодор Александров“. Хората, които живеят или работят в района и все пак трябваше да доближат сградата на съдебния съвет, бяха съпровождани персонално от полицай.

От МВР обясниха, че мерките са взети, за да не се стига до сблъсъци между участниците в двата протеста „за“ и „против“ избора на Иван Гешев за главен прокурор. Стълкновения обаче нямаше и нямаше как да се случат пред сградата на съвета, тъй като там бяха допуснати единствено поддръжниците на кандидата. Обяснението на полицията беше, че подкрепящите Гешев първи са поискали и са получили разрешение от общината за организирания протест. Още снощи младежи останаха на пост с палатки пред ВСС и днес посрещаха от сутринта още поддръжници. Въпреки че нямаха опоненти, подкрепящите Гешев бяха изолирани с ограждения и полицейски кордон, а отделни заграждения бяха предназначени за журналистите.

По този повод пък от Българския хелзинкски комитет излязоха с позиция, че действията на властите са в разрез с международноправните стандарти за свобода на мирно събиране.

„Провеждането на две или повече мирни събрания на хора по едно и също време и на едно и също място, дори когато едното е контрадемонстрация спрямо другото, трябва не да бъде предотвратявано, а да бъде гарантирано от властите.

Целта на мирните събирания на гражданите е да изпратят определени послания до даден адресат. Забраняването на провеждането на такова събрание на дадено място, в дадено време ефективно саботира тази цел“, заявиха от правозащитната организация.

Час преди началото на избора, възрожденски и руски песни посрещаха членовете на ВСС, а протестиращите вече издигаха плакатите: „Гешев – Шерифът на народа“, „Гешев – Закон и ред“, „Гешев – достойният главен прокурор“. Участниците в демонстрацията обаче или не видяха, или не разпознаха кандидата, когато малко преди 9 ч. той влезе в сградата на съвета.

В същото време още желаещи да се включат в събитието за подкрепа чакаха на пункт откъм бул. „Княгиня Мария Луиза“, където бяха внимателно пропускани от полицаи и жандармеристи. По информация на „Лекс“ точно там е имало и лек инцидент, след като представител на движението „Боец“, което пък организира протеста срещу избора на Гешев, е опитал да заснеме подкрепящите кандидатурата му. Телефонът му е бил взет и хвърлен на улицата, но до следващи ексцесии не се е стигнало. На мястото бяха и редовни участници във всички столични протести като Йоло Денев и Иван Петров, по-известен като „Гражданинът Петров“.

По същото време протестиращите срещу кандидата за главен прокурор се бяха събрали на ул. „Цар Симеон“, без да имат възможност да се доближат до сградата на ВСС. Виковете им „Гешев е позор“ и „Мафия“ не стигнаха до ушите на членовете на съвета и на кандидата, тъй като районът беше озвучен с техниката на подкрепящите го. Говорителите на протеста „за“ Гешев критикуваха председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, обвинявайки го, че пуска убийци на свобода (б.а. вероятно препращайки към случая с Джок Полфрийман, който обаче беше освободен от Софийския апелативен съд, а ВКС още не е решил дали да възобнови делото). Участниците бяха насърчавани от говорителите да свалят качулките и шапките си, защото са дошли да застанат с лицата си и да защитят законния кандидат за главен прокурор.

През това време протестиращите срещу него вече се бяха запътили към „Орлов мост“, също под полицейски ескорт, тъй като стана ясно, че оставането им около ВСС е безсмислено.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
24 октомври 2019 20:30
Гост

„Час преди началото на избора, възрожденски и РУСКИ песни посрещаха членовете на ВСС, а протестиращите вече издигаха плакатите: „Гешев – Шерифът на народа“

Ахаа, явно го назначава чужда държава. Няма да е случайна идеологическата идентификация..

„Участниците в демонстрацията обаче или не видяха, или не разпознаха кандидата, когато малко преди 9 ч. той влезе в сградата на съвета.“
хахахааа смятай! Да не си е сложил перука?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 17:38
Гост

Фашизма на Рапона и Гестаповщината на СС-овците му надминаха всички опорни точки. Време е за снайперистите около Банкя!

Симo
Симo
24 октомври 2019 18:09
Гост

Чисти! А и около Народното събрание.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 19:07
Гост

да 🙂

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 16:42
Гост

Пълен срам! Дори в „банановите републики“ не избират главен прокурор с „контрапротест“ на футболни хулигани в подкрепа на единствения кандидат!

Шофьор
Шофьор
24 октомври 2019 15:08
Гост

Цяла София е в задръствания, а то какво било. Аман.

Положително
Положително
24 октомври 2019 15:07
Гост

Гешев е по-добър от Цацаров. Т.е. по-слаб е, това исках да кажа, грешка.

Конспиратор
Конспиратор
24 октомври 2019 15:04
Гост

Ако го изберете ще трябва с постоянен кордон да ходи!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:59
Гост

Ей, какво светло бъдеще се очертава за момчето от квартал „Младост“! Той иначе въобще не искаше да се кандидатира, ама знаеш ли какво е сънувал преди да размисли.

Грух-грух
Грух-грух
24 октомври 2019 15:02
Гост

Как доразрива кочината на Цаци. Който всячески ни излага на показ как се опитва да наложи пълна власт на прокуратурата над цялата съдебна система. За това Панов няма да им е лицеприятен.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:48
Гост

Искрено се надявам Радев да откаже да подпише указа за назначаването на Гешев.

Надежда
Надежда
24 октомври 2019 15:05
Гост

Последната ни надежда, само той може да противодейства законово в момента.

Конспиратор
Конспиратор
24 октомври 2019 15:06
Гост

Радев и той е в играта. А ако не е – погледнете му правните съветници.

Димо
Димо
24 октомври 2019 14:45
Гост

Разбирам тези, които са против този избор. И аз съм на същото мнение по редица причини. Интересно, подкрепящите Гешев протестират срещу протестиращите, пък се уредиха да са близо до ВСС. #КОЙ допусна този абсурд.

Simeon
Simeon
24 октомври 2019 14:49
Гост

Бихте ли бил/а по-конкретен/а? Това е голословие.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:55
Гост

Ще отделя много време, за да се аргументирам, а нямам такова. Най-общо казано другарят Гешев е марионетка на задкулисието и именно за това не може да бъде назначен на този ключов пост. Нали обещаха прозрачност? Какво са се свили като мишки. Даже сигналът за бомба не ги плаши само и само да го коронясат този ….. Айде, че ще ми резнат поста. LEX са доста стриктни в това отношение за разлика от пеевските жълтини.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 14:15
Гост

Правят го заради Гешев. МВР активно работи в негова полза

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 15:04
Гост

Полицай полицаят око не вади. И преклонена глава сабя не я сече.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 13:49
Гост

Да се чуди човек – главен прокурор ли се „избира“, император ли се коронясва, сицилиански мафиот ли се ескортира, светец ли се канонизира…

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 13:20
Гост

Посочете ми нормална държава от ЕС, в която „протестиращи“ правят митинг в подкрепа на кандидат за главен прокурор! Дори напълно да се абстрахираме от външния вид на „протестиращите“, които биха уплашили повечето зрители дори на футболен мач. Пълна пародия!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 13:18
Гост

И това ако е справедливо! Едните около ВСС, а другите на Орлов мост. Явно мафията не иска да чуе истината.

Песимист
Песимист
24 октомври 2019 13:06
Гост

Нормалните хора са толкова отвратени и обезверени, че по такива протести се събират предимно орки и платени протестаджии. Никой не може да ме убеди, че тези от „Боец“ са някакви нормални граждани. Апропо, що за хора са свободни в четвъртък сутрин да обикалят и скандират из София?

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 12:58
Гост

Интересно как подкрепящите Гешев не са го разпознали. Да не се е дегизирал.

мъка
мъка
24 октомври 2019 13:04
Гост

ми то много акъл се иска да видиш плаката, който държиш и после човека, който минава и да направиш връзката. а те може даже да не са си погледнали плакатите. снощи минах по екзарх йосиф със служебна карта и те вече спяха по тротоарите пред всс.

Йордан
Йордан
24 октомври 2019 12:53
Гост

Подкрепящите Гешев дори да не бяха поискали първи разрешение, пак щяха да са си на това място до ВСС. Все пак идват избори за кмет. Не бива да се дразни Цаци. Той все още е в правомощията си.

Боец
Боец
24 октомври 2019 13:03
Гост

Те дори не знаеха до онзи ден, че ще го подкрепят и днес, но вече са били запазили. Радост!

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 12:49
Гост

Това е пълно безобразие. Имаме се за цивилизована държава, а днес едва се добрах до работата. Спрени трамваи, сменени маршрути на рейсове. Трябваше да се погрижат избора на шериф да не ни възпрепятства.

Радост
Радост
24 октомври 2019 12:34
Гост

Последно, МВР или Фандъкова са виновни, че само едните протестиращи са допуснати до мястото за протест?

общество, ли
общество, ли
24 октомври 2019 12:32
Гост

Работата е ясна – единият протест е правилен, другият не. Да си вървят възрожденските песни докато говори Гешев, а тези които скандират ууууу да бъдат изолирани и разкарани. Гражданско общество, ли?

Адвокат
Адвокат
24 октомври 2019 12:30
Гост

Видях ги сутринта, половината подкрепящи го, сигурно единственият кандидат ги е вкарвал по затворите, съдейки по данните във ВСС за него.

Николай
Николай
24 октомври 2019 12:29
Гост

Ти му говориш за права, оно си сака шериф

Свободата, Санчо
Свободата, Санчо
24 октомври 2019 14:41
Гост

Тези, които си продават гласовете на изборите поне заглаждат косъм с някое и друго кебапче. А да ги питаш сега феновете на Гешев за чий … са се изтъпанчили там.