Два дни преди местните избори Специализираният наказателен съд наложи постоянен арест на кмета на Несебър Николай Димитров, който е кандидат за трети мандат. Заедно с него с мярка „задържане под стража“ са още трима общински съветници от БСП – Георги Георгиев, Петър Тодоров и Атанас Япаджиев.

Те са обвинени в организирана престъпна група с цел купуване на гласове. Кметът на Несебър е сочен за лидер, а останалите – за членове. Петият задържан при акцията в началото на седмицата – Константин Лефтеров, беше освободен от ареста без да му бъде наложена никаква мярка. Той е кандидат за кмет на Свети Влас.

Според съда на този етап няма доказателства, че Николай Димитров е лидер на престъпна група, но може да се направи обосновано предположение за извършване на престъпление.

Вчера от спецпрокуратурата съобщиха, че кметът на Несебър и останалите били подготвили 70 000 лева, чието предназначение за купуването на поне 400 гласа, а целта – да си осигурят местата в общинските съвети. От държавното обвинение казаха още, че 10 000 лева били дадени на човек, който да организира купуването на гласове, по 5000 лева на четирима помощници, а по 100 лева бил оценен един глас.

Срещата между Николай Димитров и въпросния организатор била проведена в края на август в Свети Влас. Освен „възнаграждението“ от 10 000 лева, на групата, която трябвало да „напазарува“ гласове били обещани работни места в община Несебър.

За схемата се разбрало след сигнал на антикорупционната комисия.

Но тъй като и петимата били участници в кампанията за предстоящия местен вот, те имат имунитет. Затова в началото на седмицата главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а Централната избирателна комисия разреши те да бъдат задържани и обвинени.

Днес пред съда Николай Димитров категорично отрече да е купувал гласове, защото не вижда логика в това. Освен това в края на август, когато спецпрокуратурата твърди, че се е срещал с организатора, той все още не бил решил дали да участва за трети път в изборите.

На днешното заседание обаче стана ясно, че въпросният организатор всъщност е свидетел по делото. Той е бивш служител на общинското предприятие за поддръжка и ремонт в Несебър. Свидетелят твърдял, че в края на август бил посетен от обвиняемия Петър Тодоров, който го попитал дали би работил за тях – да осигури 400 гласа за изборите в неделя. За това щял да получи „възнаграждение“ от 10 000 лева.

Дни след този разговор, този човек бил в Несебър, където отново се видял с Тодоров, но този път присъствал и Николай Димитров. Петър Тодоров бил ядосан, защото бил на четвърто място в листата и поискал помощ, за да се класира за общински съветник.

Последвала още една среща – този път с Георги Георгиев. За себе си той не поискал нищо, но настоял свидетелят да работи с колегата му Тодоров. Тогава Георгиев развил тезата, че на избирателите първо трябвало да се дадат по 50 лева, а след вота остатъкът. Имало още няколко срещи до датата 11 октомври, когато получил списъци със 114 имена и взел 3000 лева.

Защитата на Николай Димитров заяви в залата днес, че всъщност активната страна при тези срещи бил свидетелят, който многократно звънял на Георги Георгиев, но не му било отговорено. Накрая въпросният организатор отишъл в ДАНС. И изразиха недоумение защо точно 400 гласа да са необходими на Димитров, при положение че на последните избори той е получил 7000 гласа.

След произнасянето на спецсъда днес, от държавното обвинение заявиха, че тепърва ще преценят дали да протестират неналагането на мярка на Константин Лефтеров.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очевидно
Очевидно
28 октомври 2019 9:25
Гост

ББ иска да прилапа Несебър.

Смешки
Смешки
28 октомври 2019 9:25
Гост

Човекът си спечели изборите, нищо че е в ареста. Жив и здрав!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:16
Гост

Доставиха радост и в Несебър

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:16
Гост

Не знам дали обвинението ще издържи, но Несебър има нужда от промяна. Местната власт е обрасла с всякакви престъпни структури

намек към Диневи?
намек към Диневи?
25 октомври 2019 18:14
Гост

Във Влас всички играят с братя Диневи, който искат те, той ще стане кмет. Да не се окаже, че акцията е намек към тях?

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:05
Гост

В Созопол и Несебър си имаха политико-общински групировки, с които големите в началото много успешно се обвързваха. Явно има битка.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:04
Гост

Спецсъдът веднага да му осигури урна, че и един глас няма да получи

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:13
Гост

В ареста се организира секция. Те не са лишени от избирателни права и си гласуват. Голям купон е!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:15
Гост

Moже да агитира и утре там

Смешници
Смешници
25 октомври 2019 18:02
Гост

Aх, ако се разприказват в махалите….Няма да ни останат кандидати.

До Смешници
До Смешници
25 октомври 2019 18:02
Гост

Затова и няма да има кой да ги чуе

манго бизнес
манго бизнес
25 октомври 2019 18:17
Гост

Обикновено парите се раздават в последния момент, защото от малцинството се научиха, че може да стане наддаване и чакат кой ще разкеши най-много. Бизнес нюх 😉

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 17:57
Гост

всичко е ясно – да влезе убитият и да носи 3000 лева

мръсни игри
мръсни игри
25 октомври 2019 18:01
Гост

Какво значи, че е ясно, като онзи свидетелят може да е останал недоволен нещо и да ги е накиснал в ДАНС. Толкова мръсни игри са това!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2019 18:31
Гост

А Несебър е туристическа дестинация. Яки кинти се въртят и е важно кой ще ги прибира.