Делото за срутването на хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден“, под който загинаха на място четирима работници, приключи на първа инстанция с една ефективна, една условна и пет оправдателни присъди.

Хотелът се срути на 8 април 2015 г., а под него него загинаха работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Обвинения бяха повдигнати на 7 души, между които и собственикът на фирма „Дигинг“ Георги Георгиев, наета като подизпълнител именно за събарянето на сградата.

От прокуратурата съобщиха в хода на разследването, че лично Георгиев и синът му казали, че ще вкарват къртачи, за да бъдат изкъртени колоните. Георгиев дори обещал на работниците бонус от 5000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотела, като им казал, че за срутването на такава сграда е необходим поне половин час, през който ще имат възможност да напуснат.

Работниците започнали да къртят бетона около носещите колони и след като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже. В този момент сградата рухнала и затрупала четирима.

Днес Окръжният съд във Варна призна Георгиев за виновен и го осъди на 3 години затвор. Пламен Николов от „Бултранспорт груп“, който е бил координатор по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обекта, получи условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. Останалите петима подсъдими бяха оправдани. Тe са строителният надзорник Валентин Пенчев от фирма „Инекс консулт“ ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд, техническият ръководител на обекта Мехнур Манав, експертката по строителен надзор Виолета Ганева, инспекторът по здраве и безопасност Валентин Тонев и набиралият работници за събарянето Йовко Русев.

От прокуратурата съобщиха, че ще обжалват присъдата пред Апелативния съд във Варна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минко
Минко
05 октомври 2018 8:44
Гост

Сигурно Георги Георгиев ще излезе след няма и три години. Мисля, че това никак не е справедливо. Все пак заради него си отидоха четирима души.

Anonimen
Anonimen
05 октомври 2018 9:06
Гост

Ще видим решението на АС-Варна.

Минувач
Минувач
05 октомври 2018 8:37
Гост

Толкова ли струва един човешки живот-5000 лева?

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 8:37
Гост

Голяма трагедия.