Само 184 от кандидатите за нотариуси са допуснати до устен изпит. Общо 572 юристи решаваха казус преди месец, за да се преборят за едно от общо 75 вакантни позиции в цялата страна. Само един на всеки трима от тях обаче е получил оценка от поне Добър 4 на писмения изпит.

Днес Министерството на правосъдието обяви резултатите (виж тук) от него и кои са допуснатите до следващата фаза на конкурса (виж тук).

Този път от ведомството не огласиха казуса и решението му, за разлика от предишния конкурс за нотариуси.

Публикуван беше и графикът за устния изпит (виж тук). Той ще се проведе от 13 до 17 декември в сградата на МП на бул. „Княз Александър Дондуков“№2А, в заседателната зала на ет. 8.

От министерството публикуваха и 50-те въпроса, по които ще бъдат препитвани кандидатите по време на устния изпит. Те включват теми от дееспособност на физическите лица, през наследяване, до нотариалните такси.

Конкурсът, който министър Цецка Цачева обяви в края на май, е за нотариуси в 57 града. Най-много свободни места – пет са обявени в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол. А в останалите места има по едно свободно място.

Най-ожесточена конкуренция има за единственото свободно място за нотариус в Сливница и за него ще се борят 130 юристи. За петте вакантни места за нотариуси в София пък има най-голям брой кандидати – 285. В столицата конкуренцията е 57 души за едно място. След София и Сливница, най-много кандидати има за Пазарджик, където беше обявена една свободна позиция за нотариус. За нея документи са подали 91 души. За двете места във Варна кандидатите са по-малко – 88, а за едното в Бургас са 85. Най-непривлекателни за желаещите да станат нотариуси се оказват Велики Преслав и Попово (по 7 души са кандидатствали за едно място) и Силистра и Кула (по 8 кандидати за едно място).

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сашо
Сашо
08 декември 2018 15:23
Гост

Само на мен ли ми прави впечатление, че от 572 оценени кандидати, от тези, които не са преминали летвата, има едва три оценки „3.80“ и една „3.60“. Всички останали са с 3.40 и надолу. Струва ми се, че ако оценяването е било обективно, това няма как да стане. Факт е, че на предни конкурси е имало много повече „3.80“ и „3.60“. За сметка на това, твърдите четворки /4.00/ са общо 111 броя от 184 допуснати до устен изпит – пак рекорд в подобни конкурси. Разликата между 3.60 и 3.80 и 4.00 като поставени оценки от членовете на комисиите не е… Покажи целия коментар »

незнаещият
незнаещият
08 декември 2018 11:59
Гост

Много ми прилича на конкурси за директори на училища.Там даже направо се назначава човек с по -ниска оценка от първия класиран!

Пешо
Пешо
07 декември 2018 17:24
Гост

Е то сега се борят по двама и малко за едно място, което е нищо като конкуренция. Явно е имало много шкарто или нещо друго…

Лаик
Лаик
07 декември 2018 17:22
Гост

Защо Министерството на правосъдието крие казуса от писмения изпит? Така всеки ще може да прецени критериите за кандидатите, пък и ми е интересно какво е изхвърлило толкова много хора.

Правист, но истински
Правист, но истински
07 декември 2018 22:55
Гост

Заплащането колега , залащането …. казусът беше мръсно написан, но не беше труден за човек , който си разбира от право, аз лично участвах в конкурса …имам близо 20 години юридически стаж , 10 години съм работил нотариална работа и оценката ми е около 3 , колега действащ помощник -нотариус по заместване оценката му е под 3 … какво ви говори това ..просто е , резултатите не са реални, а фактът, че не се публикуват отговорите на казуса е доказателство за това , защото аз , а и други колеги, въпреки малкото време от три часа си написахме въпросите на… Покажи целия коментар »

Андрей
Андрей
08 декември 2018 15:20
Гост

Поискайте си работата за проверка… Имате това право според едно решение на СЕС.

Само правдата
Само правдата
09 декември 2018 22:26
Гост

От кого да си я поискам колега и като си я поискам , ако случайно ми дадат да си я проверя , дали възраженията ми ще бъдат приети , а ако трябва да се съдим, Вие какъв мислите , че ще е резултата …щото това е оспорване на административната процедура, а тя формално е наред …нямам право ,като учениците да искам друга комисия да оцени работата ми и нямам право на оспорване на резултатите от изпита …не съм някакъв страшен гений, но си разбирам от работата, чел съм и за конкурса и съм убеден, че съм написал отговорите поне ,… Покажи целия коментар »

Kometa
Kometa
10 декември 2018 13:43
Гост

Koe e това решение на СЕС?

Само правдата
Само правдата
11 декември 2018 10:42
Гост

Има няколко , но всичките са във връзка с конкурси , които са за служебни места , а вторият проблем е , че повечето от тях не са благоприятни – например Решение на Общия Съд от 12 май 2010г. по дело Т – 560 / 2008г. , което е по Жалба подадена от конкурсната комисия , подадена срещу Решението на Съда на публичната служба / първи състав/ от 14 октомври 2008г. , постановено по дело F – 74 / 2007г. – Майерхофер срецу конкурсната Комисия за отмяна на решението на конкусната комисия , с което се обявява, че лицето не… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
07 декември 2018 17:20
Гост

Голяма сеч, но не знам на какво се дължи – дали на слабата подготовка на юристите или критериите наистина са много високи.

Просто истината
Просто истината
07 декември 2018 22:59
Гост

Колега , Вие вярвате ли, че хора с повече от 20 години практика ще изкарат оценка под 3 или 3 …това е невъзможно . Нито казусът беше труден , нито въпросите бяха кой знае какво – изпитът е фалшифициран и липсата на публикуване на отговорите е доказателство за това.

Пишман-юрист
Пишман-юрист
09 декември 2018 18:31
Гост

Гроздето е кисело. Като за нищо не ставате почвате да си измисляте оправдания. Хубаво е, че са изкарали списъка с мераклиите, да се види при какви юристи да НЕ ходим.

Само правдата
Само правдата
09 декември 2018 22:46
Гост

Колега ако сте юрист и сте погледнали казуса , не вярвам да ви затрудни въпрос , дали произвежда действие саморъчно завещание, което не е написано от завещателя, макар и подписано от него и дали произвежда действие саморъчно завещание, в което е написано само първото име на заветника / универсалния правоприемник/, както и два въпроса за наследствените квоти и един за декларацията по чл.56 от ЗТСУ, а това са пет въпроса, които ви дават минимум 3,80 / три цяло и осемдесет стотни / , нещо доста по различно от стотиците 2,20 , 2,40, 2 , 2,80 и 3 … така че… Покажи целия коментар »

Колега
Колега
07 декември 2018 17:19
Гост

Сега всички, които писахте, че да си нотариус е елементарна и сладка работа, да видите, че не е баш така.

Само правдата
Само правдата
07 декември 2018 23:02
Гост

Вие колега нотариус ли сте , ако сте нотариус от кой конкурс сте придобили правоспособност , щото честен беше само първия конкурс в 1997г., даже останаха незаети места … ако сте от следващите конкурси , споделете ни цена и контакт и повече не дразнете аудиоторията.

Nota bene
Nota bene
08 декември 2018 20:42
Гост

Че да не е пък много трудно! 98 % от дейността ви е да четете предварително написани актове за продажби, дарения и ипотеки и да се подписвате, като селски бирници! Айде моля ви се! Всеки един нормален юрист, може да върши тази работа с лекота! Поздрави от съдия по вписванията, извършвал функциите на нотариус 10 години.