Кандидатите за европейски делегирани прокурори (ЕДП) започват да се увеличават.

Днес документи са подали двама обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП) – Анна Алексова и Милко Момчев, като и двамата се явяват за втори път. При първия опит и двамата не получиха нито един глас в своя подкрепа в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Анна Алексова е прокурор 2002 г. Първо е била в Софийската районна прокуратура, а от четири години е в СГП. В началото на кариерата си е била разследващ полицай в Осмо районно управление на полицията в столицата.

Милко Момчев също е дългогодишен прокурор. И той е започнал в СРП, а от 2015 г. е в градската прокуратура.

Така кандидатите за  ЕДП до момента са седем – трима прокурори (третият е Здравена Янева), един следовател – Бойко Атанасов, както и трима съдии – Вилислава Ангелова и Елена Попова от Специализирания наказателен съд и Карамфила Тодорова от Софийския градски съд.

Това е вторият опит на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да излъчи европейски делегирани прокурори (ЕДП). България трябва да има десет ЕДП. При първата процедура се явиха 31 кандидати, ПК на ВСС подбра десет, но колегията на Европейската прокуратура одобри само четирима – обвинителите Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Вероника Трифонова.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата, като при посещението ѝ у нас преди няколко седмици стана ясно, че Прокурорската колегия ще открие нова процедура за подбор на още шестима ЕДП.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Менетекел
Менетекел
14 юли 2021 18:49
Гост

Като не обърнаха внимание на качествените колеги предния път, сега нека гонят дивото! Само, че в Европа се искат резултати, а не мимикрии! Тези които смятат, че отиват на почивка, много се заблуждават!

Стар дознател
Стар дознател
13 юли 2021 21:13
Гост

Алексова я помня отпреди 2010-а, в сградата на ВИАС. Ставаше за някои неща. А тия неща, че в Европа не вървели Гешевите лакеи, хайде спрете се с глупостите, Кьовеши е просто по-висока версия на нашия Каскет. Само глупаците вярват. Всичко е въпрос на пазарлък. А сега американците пренареждат картите при нас. Жалкото е, че нашата държава всякакви медии я пишеха, че е руско торпедо срещу ЕС. Да, торпедо е, ама не руско. Американско е торпедото.

На бас
На бас
13 юли 2021 14:12
Гост

Алексова ще мине тукашната 2 ра „цедка“! Доста поръчки на Гешев изпълни и затова той я командирова в САП! Миналият път не мина, но сега ще, защото апетита идва с яденето, а тя е скрита и все гладна лимонка? После обаче ще изяде дръвцето, понеже там в Европа гешевите лакеи не вървят и няма заден вход с командировка!

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 14:15
Гост

Такива въобще не ги вземат там. Гарантирано от Кьовеши.

Анонимен
Анонимен
03 август 2022 13:39
Гост

Алексова излиза с името си и с доказан професионализъм,а такива мижитурки като“на бас“ „анонимен “ и т.н могат само да злобеят и да дишат прахта на Алексова.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 13:51
Гост

Вече на всички трябва да е ясно, че България съвсем умишлено ще провали Европейската прокуратура. Тези критерии за избор на европейски делегирани прокурори противоречат на нац.право(и Конституцията) и на Регламента за засилено сътрудничество. Не могат да се избират съдии, защото по Конституция те не разполагат с правомощие да повдигат обвинение пред български съд. Регламентът само увеличава правомощията в рамките на страните, които членуват в Европейската прокуратура, но всички други правомощия произтичат от националното право. Интересно ми е, след като това не са разбрали българските кандидати, как ще защитават финансовите интереси на Съюза. Ще бъде голям провал и голям срам, когато… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 14:08
Гост

Във връзка с този коментар – делегираните прокурори според Решение на Колегията на ЕППО от септември 2020г. за периода на тяхното назначаване са активни членове или на прокуратурата, или на съда на съответната държава, която ги е предложила.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 14:21
Гост

В регламента пише членове на прокуратурата или на съдебната система, защото в едни страни прокуратурата е в съдебната, а в други в изплнителната власт. В някои страни функциите на обвинението се изпълняват дори от полицаи. В България обаче такива правомощия имат единствено прокурорите. Който се съмнява в смисъла на употебените понятия в Регламента, да чете подготвитенитедокументи за приемането му и преговорите между държавите членки. Създаването на Европейската прокуратура е в резултат на компромис за предоставяне на прокурорски правомощия чрез участието на национални представители на обвинението. Трябва да се анализира не само текстът на Регламента, но и неговият контекст.

Позор!
Позор!
13 юли 2021 13:25
Гост

Целта е ясна – Бойко Найденов да е извън шестицата, дори на цената вътре в нея да е куцо, кьораво и сакато. Защото Найденов не е целувал ръка в Доган сарай и задкулисието знае какво го очаква, ако той бъде назначен и подчинен не на кухата каскетна кратуна, а на Кьовеши.

гост
гост
15 юли 2021 20:00
Гост

Какво общо има Бойко
Найденов, или просто бля , бля, да бълваме простотии !!!

Dimcho
Dimcho
13 юли 2021 12:19
Гост

Май Лаура Кьовеши пак ще трябва да ни побутва.

Мики
Мики
13 юли 2021 12:13
Гост

Е, пак ли се пробват? На какво ли разчитат?

Красимир
Красимир
13 юли 2021 12:14
Гост

Може пък този път ПК на ВСС да са по-снизходитени.

Anonimen
Anonimen
13 юли 2021 12:12
Гост

Това е добре!

Гери
Гери
13 юли 2021 12:12
Гост

Може пък и да запълним квотата.

Вики
Вики
13 юли 2021 12:23
Гост

Надали. Като гледам от ВСС как ги режат.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:07
Гост

Когато първият път не си получил нито един глас, не ти ли е малко неудобно пак да се явяваш?

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:11
Гост

Някои хора са си мазохисти

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 12:12
Гост

Или нямат реална представа за себе си

Dido
Dido
13 юли 2021 12:15
Гост

Чудя се какви ли са им аргументите. Или просто са нахални.

Симо
Симо
13 юли 2021 12:12
Гост

При този слаб интерес, може и да успеят този път.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2021 13:44
Гост

Бойко Атанасов