Двама надзиратели са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на затворник, след авария на парната инсталация, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Случаят е от миналата година, а действието се е развило в затвора в Бургас. На 25 март м.г. възникнала повреда на парната инсталация в килията на Горан Горанов. В резултат на това имало свободно изтичане на водна пара под налягане с температура 140 градуса.

При съприкосновението ѝ с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима с живота. При аутопсията на трупа на Горан Горанов е установена мацерация на стъпалата със свличане на кожата на петите, което е установено на задната повърхност на двете бедра, гърба, коленете, дясната длан, по външната повърхност на дясната предлакътница. По трупа са установени следи от изгаряния“, уточняват от СГП.

Според извършената експертиза смъртта е настъпила вследствие на термична травма – попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия, причинена от повреда на парната инсталация.

Липсата на епител по хода на дихателните пътища е довела до бързо настъпване на кислороден глад във всички органи и тъкани, което е довело до бързото развитие на кислородна дихателна недостатъчност и развитие на термичния шок. При термична травма се получава обезводняване на организма и сгъстяване на кръвта, което може да причини инфаркт на миокарда. Смъртта е в пряка причинно – следствена връзка с термичната травма“, съобщават от прокуратурата.

Според разследването надзирателите Стилиян К. и Ангел М., въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на Горан Горанов. Те не са реагирали на виковете за помощ, не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от аварията и за опазване на живота и здравето на Горанов, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на Втора зона с повишена сигурност в затвора в Бургас.

Затова двамата надзиратели са обвинени в това, че при условията на независимо съпричиняване, чрез бездействие, по непредпазливост са причинили смъртта на Горанов.

На Стилиян К. и Антон М. е наложена забрана за напускане на страната.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
26 ноември 2018 14:38
Гост

Сигурно са били пияни или са спали и твърде късно са чули виковете на човека.

Човек
Човек
26 ноември 2018 14:06
Гост

Разбирам, че заплатите и условията, в които работят са неприемливи. Но да знаеш, че човекът в килията ще пострада заради аварията, или дори ще умре и да не реагираш е кощунство.

Минев
Минев
26 ноември 2018 14:03
Гост

За съжаление повечето надзиратели гледат на затворниците като на „второ качество“ хора, освен ако не им дават рушвети разбира се. А за условията в затворите мога да говоря до утре, но това е друга тема.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 14:00
Гост

Тези надзиратели сега трябва да застанат от другата страна на решетките.