Двама надзиратели от затвора в Бургас отиват на съд заради трагичен инцидент, при който преди две години загина затворникът Горан Горанов, съобщиха от прокуратурата.

Служителите Стилиян К. и Ангел М. ще бъдат съдени за причиняване по непредпазливост на смъртта на Горанов, тъй като не помогнали навреме при авария на парното отопление в затвора, при която затворникът е бил попарен фатално с вода.

Инцидентът се случи сутринта на 25 март 2017 г. в спалното помещение на Горанов. Тогава започнало изтичане на вода под налягане от парното с температура от 140 градуса. Затворникът получил тежка термична травма, несъвместима с живота, беше заключението на вещите лица, според които дихателните пътища на Горанов са били попарени, както и 53% от кожата на главата.

Според обвинението двамата надзиратели не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на затворника при възникналата авария, като не са предприели своевременно мерки за ограничаването и ликвидирането на последствията от нея, за да спасят Горанов.

Ако вината им бъде доказана, те могат да получат до 5 години затвор. На двамата надзиратели е наложена забрана за напускане на страната.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 март 2019 12:28
Гост

Унизителното отношение към затворниците този път преля чашата.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 12:26
Гост

Какво значи „ако вината им бъде доказана“. Остава да няма виновници за тази трагедия.

Анонимен
Анонимен
21 март 2019 12:24
Гост

Какво са 5 години за един човешки живот?