Окръжният съд в Габрово осъди условно двама лекари за смъртта на родилка и бебето ѝ. Бившият шеф на АГ отделението на болницата в Габрово Димитър Ангелов и лекарката Севдалина Колева бяха признати за виновни, че поради немарливо изпълнение на задълженията си по непредпазливост са причинили смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и новородения ѝ син. Съдът ги осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и им наложи забрана да практикуват като лекари за 3 години.

Трагичният инцидент е станал през септември 2013 г., когато Манолова е била в деветия месец и е приета в болницата. На 25 септември развила тежка бронхопневмония, вдигнала висока температура в резултат на стафилококова инфекция, но на следващия ден не било предприето раждане със секцио, а естествено и часове след раждането детето починало заради задушаване. Младата жена пък развила сепсис и на 4 октомври починала в болницата в Плевен, където била транспортирана.

Делото се гледа за втори път от Окръжния съд в Габрово, който преди две години осъди д-р Ангелов на 5 години затвор, а д-р Колева и пак получи условна присъда. След това обаче Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите и върна делото на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обвинителния акт.

От съда съобщиха днес, че двамата подсъдими са оправдани по част от обвиненията за нарушения на Медицинския стандарт и на нормативни актове, които не били в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото.

За размера на наказанията съдебният състав е съобразил, че и други лекари в Габрово и Плевен носят вина за смъртта на жената и детето, въпреки че не са им повдигнати обвинения. В хода на делото д-р Ангелов коментираше пред медиите, че е бил нощна смяна преди раждането и е подготвил родилката за секцио, но застъпилата след това д-р Колева решила, че раждането трябва да е естествено. Според него жената е починала няколко дни по-късно в Плевен, защото лекарите са я прегледали късно и не са установили наличието на инфекция.

Присъдата отново може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния съд във Велико Търново.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
11 януари 2019 16:34
Гост

Много е трудно да бъде осъден ефективно лекар, това не се случва често и по белия свят. Обаче според мен една от причините е във вещите лица и експертите, които също са лекари и правят всичко възможно да оправдаят колегите си. Съдът няма какво да направи.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 16:28
Гост

На съда е ясно- да влезе убитият.

Пипи
Пипи
11 януари 2019 15:57
Гост

И все пак някой трябва фа е бил в пряка причинна връзка с настъпилата смърт на родилката и новороденото.

Възмутен
Възмутен
11 януари 2019 15:42
Гост

Толкова ли струва един човешки живот- условна присъда!