Да се създаде дисциплинарен съд от съдии и прокурори, който да разглежда дисциплинарните производства срещу магистрати. Такова предложение за промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде направено от Висшия съдебен съвет след задълбочен анализ.

Идеята беше огласена на днешното заседание на Пленума при дебатите за други изменения на закона, свързани с дисциплинарната практика, предложени в края на миналата година от дисциплинарната комисия към Прокурорската колегия.

Освен чисто редакционните забележки в глава 16 от ЗСВ, касаеща дисциплинарките, членовете на ПК на ВСС предлагат тези дела да се развиват изцяло пред административните ръководители, а те да могат да наказват съдиите и прокурорите с намаляване на заплатата, вместо това да прави съответната колегия, както е сега. Това наказание да не минава за одобрение през колегиите, а да подлежи директно на обжалване пред съответния административен съд.

Тези предложения за изменения бяха изпратени на Министерството на правосъдието, където има работна група за промени в ЗСВ. Но представителите на ВСС в тази група не са постигнали единно становище по предложенията и заради това министър Данаил Кирилов поиска съветът да каже дали ги подкрепя или не, за да продължи работата по промените.

Така се стигнало и да провеждане на общо заседание на правната комисия на ВСС с дисциплинарните към двете колегии. На срещата присъствали и председателят на ВАС Георги Чолаков, и главният прокурор Сотир Цацаров.

Там се е родила идеята за създаването на дисциплинарен съд, който да е съставен от действащи магистрати и да разглежда и налага наказания, извън тези по чл. 130 от Конституцията – понижаване в ранг и уволнение, които са може да постанови само кадровият орган.

Било е възложено на правната комисия да направи преглед на практиката в останалите органи и организации като нотариуси, частни съдебни изпълнители, адвокати и др., за да прецени дали не могат да се приложат аналогични разпоредби във връзка с дисциплинарната отговорност на магистратите.

Цветинка Пашкунова обясни, че правната комисия е направила исторически преглед и е стигнала до заключението, че сега съществуващата уредба на практика е неприложима по отношение на дисциплинарната отговорност.

Същевременно изготвянето на проект за законодателни промени, който да обективира идеята за нова концепция на дисциплинарната отговорност, предполага сериозно обмисляне на въпросите как да бъде избран дисциплинарният съд, в какъв състав да правораздава, правомощия, ред на обжалване… всичко това предполага много сериозна работа и анализ на дисциплинарната практика. Освен това сме длъжни да съгласуваме тези предложения с органите на съдебната власт. Поради това, че в момента се финализира дейността на работната група по ЗСВ, правната комисия изрази положително становище по предложенията за изменения на закона на дисциплинарната комисия“, обясни Цветинка Пашкунова като уточни, че решението не е било взето единодушно.

Както тя, така и членове на дисциплинарната комисия към Съдийската колегия, са имали сериозни възражения срещу идеята административните ръководители да образуват дисциплинарни производства, да събират доказателства и след това да решават дали да наказват или не с намаляване на заплатата.

Пашкунова изтъкна, че това противоречи на Тълкувателно решение №7 от 2017 г. на Върховния административен съд, в което по повод на правомощия на членове на ВСС се казва, че не може те да предлагат магистрати за наказание, да бъдат част от състава, който събира доказателства и изготвя предложения за наказания и после и гласуват за това.

Пашкунова уточни, че тези предложения противоречат и на препоръки на Венецианската комисия, според които независим орган трябва да налага наказанията на магистрати.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че сегашният модел за търсене на дисциплинарна отговорност и налагане на наказание е тотално сбъркан. „Ние се явяваме и орган, който събира доказателства, и орган, който налага това наказание. Аз и г-н Цацаров сме на мнение, че трябва да има дисциплинарен съд, който е извън рамките на колегиите и който да бъде формиран единствено и само от действащи съдии и прокурори. Той трябва да събира доказателства, а ние да бъдем във фазата само за налагане на наказание. Но точно какъв трябва да бъде начинът на формирането му, какви да бъдат актовете, дали директно да се обжалват, или да минават пред колегиите, дали членовете му да се избират пряко от всички магистрати, или по друг начин – това не може да се обмисли от днес за вчера, а изисква огромен труд. Има много въпросителни за състава и затова този дебат трябва да го заложим тук“, каза Чолаков.

Той също е на мнение, че това един човек да образува дисциплинарно производство, да събира доказателства и да налага наказания, противоречи на ТР №7/2017 на ВАС и на препоръките на Венецианската комисия.

Светлана Бошнакова, като председател на дисциплинарната комисия към ПК на ВСС заяви, че оттегля спорните предложения.

В крайна сметка ВСС изрази положително становище по останалите предлагани изменения в ЗСВ.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Озадачен
Озадачен
04 юни 2019 14:53
Гост

А защо трябва да е отделен независим съд? Какъв е проблемът да има съдебна фаза в рамките на административните съдилища и те да гледат дисциплинарните производства? Нали в специализирания съд пак ще има съдии и прокурори от същата съдебна система? Как те ще бъдат по-независими?

Анонимен
Анонимен
30 май 2019 14:23
Гост

Радвам се, че Чолаков е на едно мнение с Цацаров.

Анонимен
Анонимен
30 май 2019 14:21
Гост

Браво на Пашкунова! Естествено, че наказанията на магистрати трябва да се налагат от независим орган.

Анонимен
Анонимен
30 май 2019 14:17
Гост

Поредната недомислица на Данаил Кирилов. Този човек е извор на непрактични идеи.

Анонимен
Анонимен
30 май 2019 14:19
Гост

Създава си работа поради липса на такава. Сега тепърва трябва да се прави анализ на дисциплинарната практика