Да се отложи задължителното връчване на адвокатите чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), което трябва да започне на 30 юни 2022 г. За това призова членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански депутатите от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

На заседанието днес бяха обсъдени въпроси, свързани с електронното правосъдие. Присъстваха членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдии от софийските съдилища, както и от Върховния касационен съд, представители на Висшия адвокатски съвет и на „Информационно обслужване“, както и министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление в България Божидар Божанов.

Една от темите, които бяха засегнати, беше за надграждането на ЕПЕП, чрез който адвокатите и страните трябва да имат достъп до делата си. Както е известно, порталът в момента не дава възможност за такава връзка, а адвокатите отдавна недоволстват от този факт.

Боян Новански припомни, че ВСС работи по надграждането на портала и е обявена обществена поръчка за изпълнител. Стана ясно, че в края на февруари е избран изпълнител и това е „Информационно обслужване“. Договор още не е сключен, защото текат сроковете за обжалване, но Новански изрази надежда скоро да бъде подписан. Срокът за изпълнение е една година.

Към ВСС бяха отправени критики за това, че е изготвил само 19 страници техническо задание за надграждането на ЕПЕП без ясно формулирани задачи. Филип Савов от СРС го разчете по следния начин: „Ние не знаем какво искаме да направим. Направете нещо там и ако то не е така, няма срещу какво да възразим“.

Милен Василев от АС-София пък обвини ВСС в безхаберие, защото пет години нищо не е направил по темата за електронно правосъдие и призова кадровиците: „Ако имат грам достойнство, да си подадат оставките“.

Говорейки за ЕПЕП, съдии и адвокати напомниха, че от 30 юни т.г. влиза в сила чл. 51 от ГПК, който гласи:

Чл. 51. (1) Връчването на адвокат се извършва чрез единния портал за електронно правосъдие или на всяко място, където той се намира по служба.

(2) Адвокатът може да заяви в портала по ал. 1, че отсъства и няма да приема съобщения за определени периоди от време, които в рамките на една календарна година не може да бъдат с обща продължителност повече от 60 дни, с изключение на дните на отсъствие поради временна неработоспособност, които също се заявяват. Съобщенията, изпратени в заявения период на отсъствие, трябва да бъдат изтеглени в 7-дневен срок, считано от деня, следващ изтичането на заявения период на отсъствие. Съобщенията се смятат за връчени в деня на изтеглянето им или в случай че не бъдат изтеглени – с изтичането на срока за изтегляне.

(3) Адвокатът не може да откаже получаване на съобщение на своя доверител, освен след оттегляне на пълномощното по реда на чл. 35, отказ от пълномощие по чл. 36, както и когато от пълномощното недвусмислено личи, че не се отнася за инстанцията или производството, за които е уведомяването. Отказът на адвоката да приеме съобщението се заявява по електронен път в единния портал за електронно правосъдие, съответно се отбелязва в разписката и се удостоверява с подписа на връчителя. Необоснованият отказ не засяга редовността на връчването“.

В тази връзка адвокат Олег Темников заяви, че едва ли до 30 юни ще е готова системата за електронно връчване и заради това може да се помисли за отлагане на влизането в сила на разпоредбата.

Съдии обаче настояха да се работи усилено и порталът да бъде готов до тази дата.

Истината е, че има забавяне, но за шест месеца електронно управление не се въвежда. ВСС вероятно закъснява и трябва да има отлагателно условие на разпоредбата“, каза Боян Новански като призова депутатите да помислят за промени в закона и удължаване на сроковете.

По време на дискусията беше обърнато внимание, че още миналата година влезе в сила промяната в чл. 73, ал. 4 ГПК, която предвижда 15% отстъпка от държавната такса, ако делото бъде заведено през ЕПЕП. В момента обаче никой не може да се възползва от нея.

Другият въпрос, който беше обсъден, е свързан с Единната информационна система на съдилищата. Присъстващите на заседанието магистрати заявиха, че все още има проблеми с нея, интерфейсът не е удобен, но по-важното е, че се получават сериозни грешки.

Адвокат Темников даде пример от личния си опит – получил два акта с различен номер и различна дата и сега не знае кой точно акт да обжалва. „Това е илюстрация защо няма доверие в информационната система“, каза той.

Според адвокати и съдии трябва да се помисли за вариант, при който делата да съществуват едновременно в електронен вид и на хартия.

Имаше и упреци, че ЕИСС не е била въведена пилотно за по-дълъг период, за да се видят недостатъците и да се изчистят, а не съдиите да излизат на протест и ВСС да спира системата.

На финала на дискусията депутатите призоваха гостите да изпратят всичките си предложения за законодателни промени, за да се „отпуши процесът на дигитализация на правосъдието“.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 март 2022 13:35
Гост

За ЕПЕП не знам, но ЕИСС когато и да спре да се използва, все ще е безобразно късно.

gfgjlpokp
gfgjlpokp
24 март 2022 16:10
Гост

Хаде стига вече сме отлагали! Щом е адвокат, трябва да е технически грамотен и да може да получава официални съобщения, вкл. призовки, по електронен път.

Николова
Николова
24 март 2022 14:11
Гост

Едва ли ще излезе нещо от ЕПЕП или, ако има реално подобрение, ще е след доста време. Не е ясно обаче защо докато трае въпросното доработване не се въведе отново АСУД. Макар и неперфектна, старата система беше доста по-удобна за работа, а ЕПЕП съвсем за нищо не става..

Симеон
Симеон
23 март 2022 21:55
Гост

Много разумно предложение.

Герасим
Герасим
23 март 2022 21:54
Гост

Единния портал за електронно правосъдие въобще не може да се ползва.

Фискин
Фискин
23 март 2022 18:08
Гост

Нищо изненадващо.

Мики
Мики
23 март 2022 21:57
Гост

Въобще не се учудеам.

Деденски
Деденски
23 март 2022 18:07
Гост

Надежди изразил за скоро подписване. Демек може да се подпише и догодина ако има обжалвания.

Трандоил
Трандоил
23 март 2022 18:07
Гост

Не е искала нормална частна програмистка компания ли да се заеме или?

Zaneva
Zaneva
23 март 2022 18:07
Гост

Информационно обслужване читави ли са или са просто хора на някого?

Щерев
Щерев
23 март 2022 21:59
Гост

Каквито и да са, програмите им не струват.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 март 2022 22:29
Гост

хора на някого от 20 години насам. уж частна фирма с 99,50% държавно участие. последното сега се управлява от министерството на транспорта. ако не бъркам, преди доста години държавното участие се управляваше от министерството на финансите.

Харалампи
Харалампи
23 март 2022 18:06
Гост

Страшно умуване става. Страшно.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 18:06
Гост

Сиреч бавно става – не бързайте.

Гришо
Гришо
23 март 2022 22:00
Гост

Което не е добре.

Миливоев
Миливоев
23 март 2022 18:06
Гост

Какво да говорим. Трагедия.

Бишъп
Бишъп
23 март 2022 18:05
Гост

Боян Новански припомни, че ВСС работи по надграждането на портала и е обявена обществена поръчка за изпълнител. Стана ясно, че в края на февруари е избран изпълнител и това е „Информационно обслужване“. Договор още не е сключен, защото текат сроковете за обжалване, но Новански изрази надежда скоро да бъде подписан. Срокът за изпълнение е една година.

Е как надежда ще изразиш. Когато изтече срока за обжалване и ако няма жалби ще се подпише. То не опира до надежди това, а до реални срокове.

444
444
23 март 2022 17:59
Гост

Абе, това Информационно обслужване направило ли е нещо навреме и като хората?

Ангел
Ангел
23 март 2022 18:08
Гост

Айде де. И аз това се чудя.

Герасим
Герасим
23 март 2022 22:04
Гост

Не естествено.

Бяла роза
Бяла роза
27 март 2022 16:42
Гост

Разбира се, прибрало е паричките, погрижило се е за такса спокойствие и всичко е точно.

отлагаааааай
отлагаааааай
23 март 2022 17:56
Гост

съдиите настояват да се работи… да се работи, колкото и да се работи няма как да е готово до 30 юни, тъй че отлагаааааай

Фики
Фики
23 март 2022 22:06
Гост

Няма друг начин.

фенът
фенът
23 март 2022 17:53
Гост

При Милен Василев няма слабо, а гледам и Филип Савов се е проявил. Само така!