Увеличение на заплатите в съдебната система с 10% от 1 януари 2019 г. и  ръст на парите за ранг с по 100 лв. от 1 март 2019 г. гласува днес Пленумът на Висшия съдебен съвет. Както „Лекс“ писа, около това решение са се обединили кадровиците, като са отхвърлили алтернативният вариант за увеличение на възнагражденията с твърда сума от 204 лв.

На заседанието обаче стана ясно, че кадровиците имат намерение да обсъдят промяна на Таблица №1, с която се определят възнагражденията в системата, като се изработят критерии за тяхното обективно определяне. Това предложение е било обсъдено на работно заседание на Пленума, проведено във вторник и продължило три часа.

До него се стигна, след като се появиха два варианта за увеличение на заплатите в системата. Първоначално бюджетната комисия беше предложиха ръст с 10%, но деветима кадровици излязоха с алтернатива – заплатите на магистратите да нараснат с по 204 лв., а за служителите да остане ръст от 10%, като същевременно парите за трите ранга да скочат с по 100 лева.

Това доведе и до провеждането на работно заседание на съвета. На него е постигната договорка с колко и от кога да бъдат актуализирани възнагражденията. Но е бил поставен и въпросът за изработване на обективни критерии за определяне на заплатите в системата, стана ясно от изказване на Гергана Мутафова, която е била един от вносителите на алтернативното предложение.

Тя напомни, че в края на мандата на предходния състав на ВСС е била обсъдена идеята възнагражденията на магистратите да бъдат индексирани с твърда сума, но то е отхвърлено от мнозинството и така заплатите на всички бяха увеличени със 7 на сто.

Според Мутафова от тогава до сега политиката на съвета в това отношение не е мръднала „ни на йота“, а всеки един от кадровиците, по време на предизборната си кампания, е отговарял на въпроси именно за начина на определяне на заплатите. Според нея дебатът на работното заседание на ВСС във вторник е бил много важен, защото е поставил на масата точно този въпрос, който е крайно време на бъде решен.

„С участието на магистратите трябва да изработим критерии за обективното определяне на заплатите, защото иначе сме обвинявани, че по неясен принцип, несправедливо и неуважавайки едните или другите, гласуваме актуализацията. ВСС дължи работата по този въпрос да продължи“, заяви Мутафова. И добави, че за следващата бюджетна година кадровият орган трябва да заложи критерии и да изработи нова таблица за определяне на заплатите, която да бъде приета от повечето магистрати като по-справедлива.

Боян Магдалинчев добави, че във вторник това е било изговорено и уточнено.

При опита на Даниела Марчева и Атанаска Дишева продължат с коментара си по темата в залата се чуха възгласи, че всичко това вече е било обсъдено и са необходими повече изказвания. Някои членове на съвета дори напуснаха заседателната зала. Все пак Марчева успя да каже, че може би трябва да се обсъди дали да не се възложи на работната група в Министерството на правосъдието по промените в Закона за съдебната власт да изготви конкретно предложение за допълнителните възнаграждения. А Атанаска Дишева поясни, че промените в начина, по който ще се формират заплатите, трябва да бъдат обсъдени на широка основа.

Иначе в бюджета на съдебната власт за 2019 г. са заложени средства за допълнителни възнаграждения с по една заплата на специализираните органи и на тези, които са натоварени над средното (чл. 233, ал. 6 от ЗСВ). Общата сума е за това е 7 186 900 лева.

Предвидени са пари и за заплати за магистратите, които ще бъдат назначени чрез конкурс, както и за откриване на нови 22 щатни бройки за пресаташета и 23 за служители по сигурността на информацията.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков попита дали са предвидени средства във връзка с промените в АПК, в които се казва, че ВСС трябва кадрово да обезпечи административните съдилища с оглед промяната на подсъдността на някои видове дела.

От думите на Боян Магдалинчев стана ясно, че има такива за 22 души.

Чолаков попита защо са заложени порционни пари за военните магистрати, на което му беше отговорено, че се дължат такива по Закона за отбраната и въоръжените сили.

В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров предложи бюджетната и правната комисия да обсъдят този въпрос и да видят дали е необходимо да им се изплащат тези пари, при положение, че те получават допълнителни възнаграждения и по съдебния закон.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пич
Пич
24 януари 2019 12:21
Гост

Крайно време е кадровиците и шефовете в съдебната система да започнат да прилагат малко по-мениджърски подход. Да, това е специфична власт, дейност и т.н., но се работи с хора, процеси, срокове и контрол на качеството. С една дума – омръзна ми от чиновнически мухлясали методи.

Друг път
Друг път
24 януари 2019 12:26
Гост

Не виждам как ще се случи нещо в тази посока в близките 10-15 години, поне докато не се пенсионират сегашните дисижънмейкъри 🙂

Ива
Ива
24 януари 2019 11:28
Гост

Да , ама тогава във военните съдилища може да паднат под минималната работна заплата . Добре , че уредбата е по ЗСВ иначе трябва да ги уволнят поради „намаляване обема на работа“:))

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 11:20
Гост

За три часа взеха решение за една таблица, а за критериите кога ли ще са готови?

Тодор
Тодор
24 януари 2019 11:20
Гост

Другата петилетка