Да се декриминализира притежанието на цигара с марихуана като предвиденото наказание от 1 до 3 години затвор се замени с парична глоба или конфискация. За това настояват активисти от три граждански организации Liberty420 (БЛО), „Промена“ и „Рестарт“.

Според тях по последни официални данни българите, които са употребили забранени вещества, надвишават 1 000 000. „Да преследваш и заплашваш със затвор значителна част от работоспособното си население е опасна политика, водеща след себе си до големи социални рискове и проблеми. Дори не е нужно да сме съгласни като общество дали тревата лекува или не, за да се съгласим, че затворът няма да помогне на употребяващите да преосмислят навиците си, а напротив – ще създаде нови пречки пред тях да бъдат успешни хора“, казва Димитър Карагегов от Liberty 420, става ясно от прессъобщение на организациите.

Активистите изтъкват, че законите у нас, отнасящи се до наркотиците, са прекалено остарели и отразяват световни тенденции, които са отхвърлени като неработещи още през 90-те години на миналия век. „Откакто тази политика е въведена в страната ни, употребяващото население е нараснало повече от тройно – от 300 000 до над 1 000 000 сега. В момента България е сред последните в Европейски съюз, която продължава с експеримента на тотална криминализация и в резултат на това е държавата с най-много употребяващи младежи под 18-годишна възраст“, твърдят те.

И дават за пример как стоят нещата в други европейски страни, където, по думите им, законодателството е по-модерно. Това са държавите Гърция, Македония, Румъния, Австрия, Белгия, Великобритания, Испания, Чехия, Португалия, Германия, Холандия, Ирландия, Норвегия, Италия и други. „Всяка една от тези държави променя законите си заедно с активно участие на гражданското общество. В България, за съжаление, експертизата им е игнорирана. Администрацията ни дори не изпълнява указанията от ЕС по този въпрос и упорито отказва да защити интереса на тези над 1 000 000 български граждани“, казва на свой ред адвокат Калин Ангелов от „Промена“.

По този повод активистите организират на 19 май марш под надслов „Свобода на конопа“, който ще се проведе пред сградите на министерствата на правосъдието, здравеопазването и на вътрешните работи.

Според техни данни именно МВР „в момента изкуствено помпа статистиката си с арести на 19-годишни младежи, за да оправдае необходимостта от голям полицейски щат“.

С тази държавна и обществена стигма над тревата тласкаме най-младата и уязвима част от нашето общество към опасни и дори смъртоносни субстанции. В последните години зачестяват случаите на здравословни проблеми и дори смъртни случаи след употреба на т.нар. „дизайнерска дрога“. Единственият начин, по който Западна Европа е успяла да се справи с нарастващия интерес към „дизайнерската дрога“, е декриминализирането на притежанието на трева, която дори според Световната здравна организация е с по-нисък здравен риск от домашната ракия и цигарите, например“, сочат организаторите на марша.

Коментирайте

avatar