Да се въведе държавна такса за участие в конкурсите за младши магистрати и за първоначално назначаване. Такава промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) предлага правната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя ще бъде обсъдена на утрешното заседание на Пленума и ако бъде подкрепена, ще бъде изпратена на Министерството на правосъдието.

Идеята за въвеждането на таксата за участие в двата конкурса е на бюджетната комисия на ВСС. Основният мотив за искането са големите разходи на съвета по провеждането на конкурсите – наеми на зали, възнаграждения на членове на конкурсни комисии и др. Като пример комисията сочи платените над 65 000 лева без ДДС за наем на двете зали в „Интер Експо Център“ за провеждането на конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи.

Правната комисия на ВСС е възприела идеята на бюджетната и предлага допълнение в две разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Първата е в чл. 180, ал. 2 от ЗСВ, който регламентира какво трябва да съдържа обявлението за конкурсите за младши магистрати и за първоначално назначаване. Наред с броя и вида на длъжностите, необходимите документи, срокът и мястото за подаването им, програмата, датата, часът и мястото на провеждане на конкурса, правната комисия предлага да се добави т. 5, която да гласи: „размер на таксата за участие в конкурса и сметката, по която тя се внася“.

Другото допълнение е в чл. 181, ал. 4 от ЗСВ, където да се запише, че кандидатите в тези два конкурса трябва, наред с всички други документи, да представят и такъв за платена такса.

За да предложи измененията в ЗСВ, правната комисия е разгледала нормативната уредба за конкурсите за държавните и частни съдебни изпълнители и за нотариусите.

Така например в чл. 266, ал. 3 от ЗСВ, който се отнася до ДСИ, е предвидено, че в заповедта на определяне на реда за провеждането му се посочва и размерът на държавната такса за участие в конкурс и сметка, по която тя се внася.

Законът за ЧСИ на свой урежда, че към заявлението, което кандидатите подават до правосъдния министър, трябва да приложат и документ за платена държавна такса.

В Закона за нотариусите и нотариалната дейност пък е регламентирано, че Министерството на правосъдието събира държавна такса за конкурса в размер, определен с тарифа, одобрена от правителството.

А самият размер на таксите в трите конкурса е определен в Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието. В момента тя е 50 лева.

Що се отнася до Закона за адвокатурата, то той пък препраща Наредба № 2 от 29 октомври 2004 г. за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати. Там е определена таксата и тя е също е 50 лева, като сумата се внася по сметка на Висшия адвокатски съвет.

Заради това правната комисия на ВСС предлага на Пленума в съдебния закон да бъде регламентирано, че се дължи такса за участие в конкурсите за младши магистрати и за първоначално назначаване, а размерът ѝ ще бъде определен в подзаконов нормативен акт. От комисията посочват, че ако тези промени в ЗСВ бъдат приети, тогава ще бъде променена и наредбата за конкурсите за магистрати.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
The Grey Knight
The Grey Knight
29 юли 2020 22:56
Гост

Не стига, че им одим насила на изпити да ме режат нарочно ми и такса ще им плащам! Айде у лево!

Жоро
Жоро
23 юли 2020 11:07
Гост

Хаха, то това си е форма на продажба на работно място!! Уникална държава сме!
Скоро време май за всички конкурси за работа ще трябва да си плащаме предварително!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 7:54
Гост

Кой предложи залите и се съгласи на наема? Кой обърка пак тестовете? Защо не се предлага такса за конкурсите на всички нива в такъв случай?

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 9:43
Гост

За обърканите тестове- глас в пустиня. Никога няма да бъде решен този проблем, защото е свързан с признаване на собствени грешки и морални постъпки. Проверка не на знания, а на късмет. Друг немаловажен аспект на тестовете е, че дори да са с верни отговори, има съмнение дали по същество проверяват знания по ПРАВО на ЕС. Кой юрист би се съгласил, че знанията по ПРАВО на ЕС се проверяват чрез мотото на ЕС, броя звезди на европейското знаме или годината на първите избори за Евр. праламент (въпроси от контролните тестове за мл. съдии 2020)? Тези знания как помагат на бъдещ съдия… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
23 юли 2020 7:17
Гост

Става дума за назначаване на държавна работа, като заплатата е от данъците, няма място за сравняване със свободните професии т.е. адвокати. В този смисъл защо не се въведе такса при кандидатстване за работа, която да се внася по сметка на работодателя при подаването на сиви. При обявяването на конкурс за държавна работа това означава, че има нужда и свободна работна позиция, институциите не са на самоиздръжка, в този смисъл това си е голяма глупост и наглост.

Жоро
Жоро
23 юли 2020 11:11
Гост

Продажба на работно място!! После самото сдружаване също е против законното ти образование! Ако не си член на БЛС или някоя колегия или съсловна организация не можеш да практикуваш!!

Та много правилно сте написали че те не са на самоиздръжка!

Виктор
Виктор
22 юли 2020 15:54
Гост

Хубав е мотива за спазване на дистанция и предпазване от заразяване с коронавирус, но поне дистанцията не се спазваше. На изпита за младши съдии имаше около 10-15 (а може и повече да са били) кандидати в повече от осигурените маси. Та, тези човечета трябваше да споделят една маса с други колеги. На изпита за младши прокурори присъстваха почти 100 души повече във същите 2 зали (тези за 65 000,00 лева).
Накратко, хубава идея, ама след това нещо се случва и всичко е само за пред камерите.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 15:45
Гост

Егати андрешковщината цари в тази окаяна държава. Всеки конкурс сиима административни разходи и е нормално те да се покриват от такси на участниците, щом толкова лелеят за такива позиции. Идеята е много добра. Ако нямате 50 лв да се обръснете и подстрижете, кандидатствайте за позиции за интервютата за които не събират такси. такива има достатъчно. Няма данъкоплатците да ви плащаме кьор софрите, дето и без това или не ходите или се проваляте по тез конкурси.

The Grey Knight
The Grey Knight
22 юли 2020 19:33
Гост

Страшно си се охарчил ще знаеш. Най-обичам да чуя „данакоплатците“ и то обикновено най-„изрядните“ да се оплакват.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 9:26
Гост

Когато грешките в тестовете и отговорите им са системни през годините, тогава „провалите“ са привидни, всъщност както и „успехите“.
Заплащането на такса за услуга „провеждане на изпит“, дали ще е скрепена с гаранция за вярност на тестовете?
В дългосрочен план кое е по-важно за съдебната система: да бъде попълнена с кадри, на които е проверила реалните познания, и които ще са гръбнакът й „до пенсия“, или да реши проблем с еднократен разход?

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 9:55
Гост

Не само, че не трябва да има такса, но и не трябва да искат нотариална заверка на дипломите. Знаете ли колко пара е? Едно вярно с оригинала и това е. И без психо. Може да се извърши ако спечелиш, че и там са 30 лв.

Жоро
Жоро
23 юли 2020 11:12
Гост

Е те точно така мислят от ВСС и заради това конкурсите са с такси! Те и ВУЗовете са с такси да му се невиди.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 15:17
Гост

За прецизност – тази година изпитът за младши съдии, младши прокурори и младши следователи се проведе в Интер Експо Център по една единствена причина – заради коронавируса. Трябваха им достатъчно големи зали, за да осигурят дистанцията. Иначе до тази година изпитите винаги са се провеждали в НДК. Не знам дали там е по-евтино, но тази година е изключение.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 14:57
Гост

А ще бъде ли търсено решение на друг проблем- грешките в „официалните“ отговори на тестовете? Или не е спешен, а може би е незначителен.

Делия
Делия
26 юли 2020 1:09
Гост

Но поне има отговори! Докато ВАдв.Съвет си бъркат в носовете, гледат в тавана и накрая тропват с крак като разглезено дете с отнета играчка, че видиш ли те преценяли дали ще изнесат отговорите на теста за адвокати! Отговорът дали са решили да споделят тази така ценна за опазване „държавна тайна“, на всички е ясен. За капак освен 50 лв. такса за участие за съвета, се плащат 20лв. такса за съответната колегия, че ти е взела(простете, че ги е „обработила“) документите, а в замяна даже конспект не получаваш, 30 лв преписи на дипломата, скромните поне 3*100 лв за отиване и връщане… Покажи целия коментар »

таксата е противоконституционна
таксата е противоконституционна
22 юли 2020 14:31
Гост

Н апълно противокоституционно е при конкурс за работа да има такси. Излиза,че заемено на работното място ще зависи и от това дали имаш пари за таксата. Че в Северозападна България и 50 лева е космическа сума. Ако тази такса се въведе,, кой ще спре и частния работодател да въведе такава такса, а и в добавка-да пуска конкурси и да не назначи никой-че то това си е направо бизнес. Примерно пуска работодател -частник обява,че търси юрисконсулт със заплата 2000 лв, но таксата за конкурса е примерно 200 лв. Не назначава никой накрая-не е е длъжен(а и да назначи-никщо не променя безобразието… Покажи целия коментар »

ЧСИ
ЧСИ
22 юли 2020 14:10
Гост

Голямо нахалство, освен подкупите за апетитните места, сега и такси да се плащат.

Pepi
Pepi
22 юли 2020 13:30
Гост

КОЙ и КАК ли избраха залите и с оглед членовете на съвета на директорите ли бе сторено това?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:02
Гост

Какво да чакаме от министър полуидиот и от Гешев.

Коко-Роко
Коко-Роко
22 юли 2020 14:00
Гост

Защо полу, та той е пълен …

Попов
Попов
22 юли 2020 13:02
Гост

Това е бузмно

Kalinka
Kalinka
22 юли 2020 13:02
Гост

Трагичното бъдеще на България.

Екатерина
Екатерина
22 юли 2020 13:02
Гост

Не е ли по-лесно да се преместят изпитите в училищата. Там във физкултурните салони също може да се проведе. И така и държавните училища също ще вземат пари и ще си ремонтират сградите и салоните. Децата ще има къде да спортуват. А не да се дават тия над 60000 на частна компания.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:00
Гост

Преди време Експото открадна идея, която имаше моя приятелка за провеждане на панаир. Отказа да се проведе на тяхна територия и след 3 седмици направиха експо на същата тематика. Сега ми е болно, че държавата им налива пари на частниците, като такива те си вземат достатъчно от развитието на центъра и международните събирания там

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:59
Гост

Дават си Експо Центъра и си искат парите. И решението вместо да е да се премести на друго място, то е да се въведе такса. След години заради уж кризата ще кажат, че вдигат таксите на наема и следователно и таксите за хората

Stratiev
Stratiev
22 юли 2020 12:59
Гост

Аз не знам дали ако се прави в по-малки, но държавни сгради на няколко етапа няма да е по-евтино. Обаче пусто да е в Експото. Там са бизнесмени. Естествено, че ще се налапат с пари

Димитрова
Димитрова
22 юли 2020 12:58
Гост

Ма извинете защо провеждате всичко това в частна сграда ?

Космически
Космически
22 юли 2020 12:58
Гост

Какви са тези цифри за наем на двете зали в „Интер Експо Център“?

Николай
Николай
22 юли 2020 12:58
Гост

Кожодери.

Penorska
Penorska
22 юли 2020 12:57
Гост

Е защо?

Киро
Киро
22 юли 2020 12:57
Гост

Бюджетната комисия на ВСС до там ли стигна? Срам.

Stratiev
Stratiev
22 юли 2020 12:57
Гост

Само такси им дай да събират бе

Ignat
Ignat
22 юли 2020 12:56
Гост

Може и да има резон, но не и с тези аргументи, защото идеята за скъпия наем на зали 5 и 6, както и тройния размер на командировачните си е тяхна с оглед на извънредната епидемична обстановка…

Жаки
Жаки
22 юли 2020 12:55
Гост

Е, то бива, то може, ама вече се чудят от къде да вземат пари.

Лили
Лили
22 юли 2020 12:55
Гост

Не всичко е пари, приятелю!

Мишо
Мишо
22 юли 2020 12:54
Гост

Дано това нелепо предложение на правната комисия на Висшия съдебен съвет да не се приеме.

кинти
кинти
22 юли 2020 12:51
Гост

Кинти за всичко, братко! Ама и другите конкурси са държавни, и този е, не е прецедент

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:44
Гост

Ето това вече е срамота!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 12:56
Гост

Не е срамота! Да се размотавате по конкурси всяка година струва пари. Крайно време е да го проумеете. Предлагам таксата да бъде 100 лева за явяване на конкурс. Така, който има пари ще се явява, а който няма ще ходи да копае на село, за да изкара.

Кимба
Кимба
22 юли 2020 13:00
Гост

Размотаване ли? Това ли е гледната ви точка? Жалко за вас.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:05
Гост

Демек да учат само тия със сребърна лъжичка в устата още от бебета? Умните и читави хора, но без пари да духат супата? Вие сте крайно ограничен човек и предполагам бачкате цял живот, като шлосер или тираджия или багерист и се ядете от злоба, че нямате пари!

Коко-Роко
Коко-Роко
22 юли 2020 13:10
Гост

Много си прост, честно! Мислиш, че като по-малко хора се явяват най-накрая и тебе ще те огрее ли?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:26
Гост

Айде без квалификации, а? Хаха, мен отдавна ме е огряло.

анонимен
анонимен
22 юли 2020 13:26
Гост

Вие като ходите на интервю за работа плащаш ли такса?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 13:39
Гост

Никога не съм ходил на интервю за работа, затова не знам дали се плаща. Това, което знам е, че на тези конкурси се явяват хиляди кандидати и за тяхното организиране е необходимо ангажирането на значителен финансов ресурс. Няма кой да плаща затова, че някой е решил да провери плавните си познания.

Коко-Роко
Коко-Роко
22 юли 2020 14:03
Гост

Щом не сте ходили на „интервю“ за работа по-добре да не коментирате непонятни за вас неща 😉 А щом не сте ходили на интервю за работа ние ще си направим изводите за вас …

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 18:47
Гост

Драги ми смехурко 😉 , хубаво говориш, ама основни неща не знаеш – можеш да си правиш изводи само за хора, които познаваш…

Кари
Кари
22 юли 2020 18:49
Гост

Именно, така ще се явяват хора, които наитина искат да станат магистрати и знаят защо са тям, а не такива които от години само си пробват късмета….

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 9:58
Гост

Не само, че не трябва да има такса, но и не трябва да искат нотариална заверка на дипломите. Знаете ли колко пара е? Едно вярно с оригинала и това е. И без психо. Може да се извърши ако спечелиш, че и там са 30 лв. Не стига, че ви одим, ма и пари ще ми искате!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 14:50
Гост

Даже и без изпити нали… Хаха, никой не ви кара да ходите…

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 15:48
Гост

Абсолютно! Без изпити както са се набутали едно време мнозинството паразити. Пак повтарям, не стига, че ви одим… аааа ше ви….

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 15:48
Гост

Абсолютно! Без изпити както са се набутали едно време мнозинството паразити. Пак повтарям, не стига, че ви одим… аааа ше ви….

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 16:48
Гост

Късно е либе за китка…

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 16:51
Гост

Както и най-вероятно се е набутал господинът с безценно мнение, когото „отдавна го е огряло“….Едва ли някой би се подложил на това ,“просто за да си пробва късмета“ или „за да се размотава“, особено хората,които не са от центъра на света- София град. Просто за информация,изглежда някои имат нужда от напомняне, такива хора съществуват и на тях само такса им липсва!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 19:19
Гост

На какво да се подложи? Че всяка година ви дават все по-лесни казуси, че и елементарен тест по ПЕС решавате?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 9:08
Гост

Явно не виждате по-далече от носа си.Не е единствената „драма“ какъв е касусът и дали е лесен или труден.Изисква се еднаква по тежест и време подготовка.Отново напомням и за хората,които нямат огромното „щастие“ да пребивават на територията на град София,повярвайте ми,това е едно допълнително ,не леко, главоболие…

LSSAH
LSSAH
23 юли 2020 23:41
Гост

Късно е, да и за това съжалявам най-много! Не мога да пусна е молбичка до председателя на местния съд и да вляза в системата. Е, като се набутам при паразитите и аз ще викам, че таксата трябва да стане 200-250 лв., за да „дисциплинира“. Дотогава ще мрънкам.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 13:37
Гост

Моята първоначална идея не бе да се заяждам. Аз само изложих различна гледна точка. Вие бяхте тези, които започнаха с квалификациите.
Лошо говори, че хем говорите срещу паразитите, хем нямате нищо против да бъдете един от тях. Както и да е.
Успех на всички!