Депутатите „взеха“ бюрото по защита на свидетели от главния прокурор и го върнаха в Министерството на правосъдието. Това стана с приетите днес на първо четене в парламента промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

В Народното събрание са внесени три законопроекта – на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се, БГ! Ние идваме“.

Общото между тях е отнемането на контрола над бюрото от главния прокурор и прехвърлянето му към Министерството на правосъдието. Основният аргумент за това е да се „възстанови справедливостта“, да има възможност за контрол над дейността на бюрото и премахване на дублиращите функции с МВР и Главна дирекция „Охрана“ към МП. „Трябва да поправим тази грешка“, обобщи депутатът от БСП Тодор Байчев.

Промените бяха подкрепени от ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП, а депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха „против“ и „въздържали се“.

Бюрото по защита извършва изцяло правоохранителна дейност. То има функции и някои от елементите на специалните служби. Служителите на бюрото могат да използват документи за прикритие. Тази практика е допустима и за защитаваните лица, и за служителите. Ако за свидетелите това е нормално, то за служителите е екзотична хипотеза. Това показва, че бюрото има инструментите, характерни за службите. Огледайте снимките, вижте екипировката, поведението, въоръжението на служителите на бюрото. Ще видите, че те превъзхождат хората от спецслужбите“, така депутатът от ИТН и председател на правната комисия Андрей Михайлов представи проекта за промени в закона, внесен от „Има такъв народ“.

Той добави, че полицейските правомощия са дадени на бюрото допълнително, а не с „раждането“ му. „Бюрото получава повече, и повече, и повече правомощия всяка година. Това характерно ли е за съдебната власт? Няма смисъл съдебната власт да се ползва със символи на властта“, изтъкна Михайлов. Той напомни, че функциите на прокуратурата са да повдига и поддържа обвинения, да ръководи разследването, но всичко това е далече от правоохранителната дейност.

Депутатът от ИТН посочи, че в момента контролът върху дейността на бюрото по защита е много ограничен, но ще бъде много по-голям, когато се приемат измененията в закона. Каза още, че никой не предлага закриването на бюрото, защото дейността му не е безсмислена, а е съществен инструмент в наказателното производство за защита на свидетелите.

Атанас Славов от „Демократична България“ също акцентира върху необходимостта от въвеждането на контрол на дейността на бюрото по защита. Риторично попита дали в България може да се допусне съобразно принципите на Конституцията, на правовата държава, на разделението на властите, да има институция, която е безконтролна и безотчетна, която получава нови правомощия и не се отчита пред обществото.

Главният прокурор благоволи да идва в Народното събрание и да направи всичко възможно да не даде информацията, която парламентът поиска от него. Именно с поведението си главният прокурор показа необходимостта това бюро с репресивна власт да бъде върнато в изпълнителната власт, за да подлежи на парламентарен контрол, на отчетност и публичност. Единствено през НС може да се извърши контрол“, посочи Славов.

Според него ако бюрото остане в прокуратурата, няма да изпълнява основната си обществена функция, а именно да гарантира, че хората, които подпомагат правосъдието, ще получат защита. „Не може да си адекватен свидетел, ако прокурорът, който може във всеки момент да те превърна в обвиняем, те защитава, защото има риск да изпълняваш поръчките на прокуратурата, както сме виждали по дела. Затова бюрото трябва да бъде върнато в изпълнителна власт, за да имаме контрол, да искаме отчетност и да посочваме пороците, когато има“, каза Атанас Славов.

Идеята на проектите е да върнем съществуващото положение там, където му беше мястото – бюрото да се върне в Министерството на правосъдието, доколкото в момента е неефективно. То е паравоенна организация, която се ползва не по предназначение и не за целите на правосъдието. Бюрото трябва да работи ефективно, а не да пази главния прокурор“, заяви на свой ред Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

БСП на 100% подкрепя и трите проекта. Така започна изказването си депутатът от левицата Тодор Байчев. Той заяви, че бюрото по защита не е станало известно със защитата на ключови свидетели, с чиито показания са били разкрити организирани престъпни групи. „Стана известно, че бюрото действа като едни щурмоваци на г-н Гешев, които по незнайни критерии биват изпращани да извършват процесуални действия – дали арест или изземване, по определени досъдебни производства“, изтъкна Байчев.

По думите му в момента се нарушава балансът на властите – орган на изпълнителната власт е подменен с друг, който не подлежи на парламентарен контрол. Депутатът от левицата напомни, че в наказателния процес има равнопоставеност на страните, което е белег на справедливост. „Прокуратурата е страна в наказателния процес. Къде е справедливостта, когато главният прокурор еднолично решава дали да инициира защита и спрямо кого. Прокуратурата не просто може да въздейства върху даден свидетел, а направо да му окаже натиск да говори в определена посока и тя ще бъде настрана на прокуратурата“, каза още Тодор Байчев.

Той добави, че правомощията на главния прокурор по отношение на бюрото са противоконституционни, подменена е и първоначалната идея за охрана като са вменени полицейски функции.

Да поправим тази грешка. Да има контрол върху дейността на бюрото по защита и да прекратим дублиращите се функции“, поиска Байчев.

Тошко Йорданов от ИТН също подкрепи предложенията за промени с думите, че „трябва да се възстанови справедливостта поне в една малка степен в тази страна“.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Глистио Иванов
Глистио Иванов
01 септември 2021 18:16
Гост

Само мафията има полза от тормоз върху прокуратура.
Партийките на превратът ще бъдат запомнени с това.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 18:23
Гост

Еманация на над 10-годишното управление на мафията в България – за ЕС това е картината на един холандски карикатурист „Каскета върху тиквата“, а за САЩ и останалите държави по света – списъкът „Магнитски“.

Aндрешко
Aндрешко
01 септември 2021 17:31
Гост

Нека разправянето с свидетели които са ни неудобни да започне: Сега – Христо Иванов ведно с Мая „Аз предложих Пеевски“

Каскета върху тиквата
Каскета върху тиквата
01 септември 2021 17:35
Гост

Неудобните свидетели като Илчовски да си говорят колкото искат. Мафията може да спи спокойно докато Гешев е главен прокурор.

Иванов Под Майчето
Иванов Под Майчето
01 септември 2021 17:40
Гост

Гешев половината мафия в ареста.
Сега Христо и Майчето ще ги пуснат.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 17:43
Гост

Гешев иска опонентите на мафията да са в ареста. А той самият е назначен за главен прокурор от мафията, за да пази мафията.

Глистио Иванов
Глистио Иванов
01 септември 2021 17:27
Гост

Айде изпълнихме на Божков задачите, сега сме горди политици

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 17:32
Гост

За Божков ПОРЪЧКОратура, за Пеевски ПРИКРИВАтура. Ама троловете на Шиши и те са хора, и те хляб ядат. Така че да пишат глупости, докато съвсем не са им спрели кранчето.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 22:42
Гост

Има още една задача – закриване на спеца. Така ще може да му потънат делата.

Лазар
Лазар
01 септември 2021 13:48
Гост

Нека поправянето на грешки започне СЕГА!

Симо
Симо
01 септември 2021 13:49
Гост

Като цяло най-голямата грешка в прикриватурата ни е самият им шеф.

Рони
Рони
01 септември 2021 13:16
Гост

Някой сега да не си помисли, че ДПС и ГЕРБ имат нещо общо с Гешев или с Доган сарай.

Кадия
Кадия
01 септември 2021 13:17
Гост

Сакън! Те са напълно безпристрастни. 🙂

Психолог
Психолог
01 септември 2021 13:18
Гост

И даже се притесняват за служителите на бюрото как ще приемат преместването.

Факт
Факт
01 септември 2021 13:13
Гост

Колкото по-малко контрол има Гешев, толкова по-добре. Неговото място въобще не е тук.

Рики
Рики
01 септември 2021 13:14
Гост

Да ходи да си контролира битовата престъпност по провинцията.

Ники
Ники
01 септември 2021 13:11
Гост

Категорично дейностите, свързани с държавна принуда, а не само с охрана, трябва да са в изпълнителната власт, а не в съдебната.

ОПравдания
ОПравдания
01 септември 2021 13:12
Гост

Ако питате герберастите, това е персонална атака срещу Гешев.

Дидо
Дидо
01 септември 2021 13:09
Гост

ГЕРБ и ДПС реагираха точно както очаквах.

Мишок
Мишок
01 септември 2021 13:10
Гост

Нормално! За тях разбира се. Как ще се изправят срещу повелителя им.

Anonimen
Anonimen
01 септември 2021 13:08
Гост

Мястото на това бюро е в Министерството на правосъдието.

Красимир
Красимир
01 септември 2021 13:07
Гост

Много добра новина.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 13:02
Гост

Едно добро начало!

Даскал
Даскал
01 септември 2021 13:50
Гост

Дано запазят тенденцията с поправянето на грешки.