Данъчните ще започнат проверки на предлагащите юридически услуги. Това съобщи в. “Труд“, позовавайки се на собствени източници, като посочи, че обект на проверка ще са адвокатите, които, наред с автосервизите и медицинските заведения, са идентифицирани като рискови от приходната администрация.

За проверки ще бъдат набелязани както отделни фирми, така и упражняващите самостоятелно свободна професия и предоставят медицински, юридически и автосервизни услуги. Ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на клиентите им, ще започнат ревизии за дейността им 5 години назад.

От изданието посочват, че, наред с проверките, предстоят и срещи с представители на трите бранша, както и провеждането на информационни кампании, като крайната цел не е да бъдат събрани дължимите данъци за 5 години назад, а хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си.

По отношение на адвокатите се посочва, че по-голяма част от плащанията са в брой. „Цената на услугата се договаря на четири очи между адвоката и клиента. Затова рискът от укриване на обороти и неплащането на данъци и в този бранш е висок“, пише „Труд“.

Наред с проверките и ревизиите, от Националната агенция за приходите ще обяснят какви са изискванията – за отчитане на оборота, за подаване на декларации и плащане на дължимите данъци и осигуровки. Специално ще бъде посочено, че при достигане на оборот от 50 000 лв. в рамките на 12 поредни месеца е необходимо да бъде направена и регистрация по ДДС.

Като крайната цел не е да бъдат наложени глоби, а да бъде променено поведението на представителите на трите бранша, така че те съвестно да плащат данъците си.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
робокоп
робокоп
14 май 2019 11:45
Гост

Много подигравки се изписаха за НАП в последно време – то не бяха нудистки круизи и хоро, обаче истината е, че неплащането на данъци ощетява не държавата като някаква неясна конструкция, а всички граждани. Редом с корупцията по високите етажи, разбира се. А при адвокатите такива схеми има, че източването на ДДС и прането на пари е ежедневие в някои кантори. Само не знам как ще докажат нарушенията…

ewy
ewy
13 май 2019 17:54
Гост

Мога да подскажа на данъчните кои адвокати да проверят – нека проверят адвокатите , които се занимават с дела срещу застрахователи . Те вземат двойни хонорари – хем процент от обезщетението , хем собствен хонорар уж че водели делото „безплатно“. Говорим за приходи в милиони , а има някои адвокати , които дори не са регистрирани по ЗДДС . За какво говорим ….или пак ще се проверяват дребните риби , които едвам връзват за кантора и телефон .

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 11:42
Гост

Без глоби няма да бъде променено поведението на длъжниците. Български манталитет- когато те ударят по джоба, тогава се взимаш в ръце.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 11:18
Гост

Когато цената на услугата се договаря на четири очи има реален шанс не всички приходи да се обявяват.

Anonimen
Anonimen
13 май 2019 11:19
Гост

Кой знае какво ще излезе след проверката.

адвокат
адвокат
13 май 2019 10:57
Гост

„….хората в тези сфери на икономиката да започнат доброволно да плащат данъците си“. Т.е. излиза, че досега всички тези хора не са заплащали доброволно. Що за малоумие!?